Gå til innhold

Hva fag trenger man for å studere geologi?


p3fan

Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Hvilke fag trenger man for å studere geologi videre og hvilke karakter krav stilles det?

 

I Norge kan du studere geologi ved 4 universitet; Oslo, Bergen, Trondheim og Tromsø. Også andre utdanningsinstitusjoner tilbyr geologi, som for eksempel Høyskolen i Sogndal.

At jeg valgte Bergen skyldes det enkle faktum at det er det eneste sted i Norden (så vidt jeg vet) som tilbyr spesialisering innenfor hulelære - speleologi.

 

I Bergen hører geologi hjemme på det Matematisk- Naturvitenskapelige Fakultet, nærmere bestemt Institutt for geovitenskap.

Her skiller man mellom geologi og geofysikk.

For å studere geologi trenger du generell studiekompetanse fra videregående samt spesialisering i realfagene,

det vil si matematikk(MX, MY eller MZ), fysikk (FY), kjemi (kj) eller biologi (BI, BT) i fagkombinasjonene

2MX/2MY/3MZ + 3MX/3FY/3KJ/3BI/(2KJ+3BT)/(2BI+3BT).

For min egen del kan jeg si at det hjalp å ha 2 og 3MX, 2 og 3FY og 2 og 3KJ fra videregående. Det er ikke uten grunn at geologi hører hjemme på et matematisk fakultet.

 

For å ta en 3-årig utdannelse med en bachelorgrad i geologi trenges følgende: http://www.studentportal.uib.no/?link_id=790&sublink_id=&toplink_id=551&mode=show_page&content_id=277&modus=vis_studieprogram&kode=BAMN-GEOL

Her finner du også en nærmere beskrivelse av emnene som inngår i en bachelorgrad, denne graden tilsvarer den tidligere cand.mag.

For å ta en mastergrad i geologi (eller naturvitenskap som det heter på papiret), tidligere cand.scient., slik som jeg har gjort, kreves følgende:

http://www.studentportal.uib.no/?link_id=2261&sublink_id=&toplink_id=551&mode=show_page&content_id=409&modus=vis_studieprogram&kode=MAMN-GEOV

 

Det deles videre inn i 5 underdisipliner:

- Kvartær/ paleoklima

- Geodynamikk

- Marin geologi og geofysikk

- Miljø

- Petroleumsgeofag

 

Speleologi-faget hører inn under kvartær/ paleoklima. Paleo betyr gammel, Kvartær er den siste perioden i jordas historie.

 

Geologimiljøet i Bergen retter seg spesielt inn mot marin geologi og petroleum, men Kvartær landhistorie har stått sterkt her. Å studere i Bergen har vært stort sett veldig fint, som ved alle universitet har du en nokså stor frihetsgrad i studiet ("Kvantitetsreformen har skrenket noe inn på den) og selvdisplin er viktig:

 

Været er ikke til å komme utenom, jeg trodde at det regnet mye i Mo I Rana men det fikk jeg til de grader avkreftet. En ordentlig vinter har også vært ett savn, sammen med "ordentlige" fjell.

 

Det sosiale livet ved campus og utenfor er svært bra, det er enormt mange distraksjoner fra studiet.

 

Fagene holder en høy standard, og medfører mye arbeid og har ofte en bratt lærekurve. Enkelte fag er rent teoretiske og svært tunge å komme gjennom. Som regel tar man 3-5 fag per semester avhengig av fagets størrelse. Foreleserne er oftest svært flinke, dog finnes det unntak også her.

 

En kjekk ting med å studere geologi er at man må ut i felt for å studere prosesser og bergarter. Både i nærområdet og ut i verden som for eksempel Svalbard, Spania, Tyrkia, England, Varangerhalvøya, Utah mm.

Man kombinerer gjerne geologi med fag fra andre institutter og fakulteter. Så det er ingenting i veien for å lage en høyst original vri på geologiutdanninga si.

 

Håper dette var til hjelp for de som måtte lure på å studere geologi. Er det noen som har videre spørsmål er det bare å fyre løs.

  • Liker 5
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...