Gå til innhold

Hvorfor blir hele verden påvirket av økonomien til lille Hellas?


John-B

Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Fordi Hellas er et EU- land, og de er med i EMU (Euro- sammarbeidet). De har kjørt sin egen økonomi i dass, og håper nå på støtte fra de andre EU- landene. Dette kommer de til å få, fordi de andre landene egentlig ikke har noe valg. De virkelige problemene begynner å melde seg når land som Spania og Portugal også har store problemer. EMU, med Tyskland i spissen, har allerede hjulpet Spania mye, og har egentlig for dårlig råd til å hjelpe noen som helst. Dette kan, og vil, dra ned de andre landene i en dypere lavkonjunktur enn den som allerede eksisterer.

 

Situasjonen er spennende fordi det kommer til å vise hvor vellykket EU- samarbeidet virkelig er. EU kan ses på som en stormakt på likhet med USA og BRIC- landene, og når en av disse begynner å halte kan det lett dra flere ned på lasset.

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Det han mener er at ingen av landene har så mye penger. Det de faktisk gir Hellas er verdipapirer. Ingen land i verden, utenom Norge og noe veldig få andre, har et overskudd nå til dag. Det er svært harde tider.

 

Er på litt tynn is når det gjelder akkurat disse pengene, men hadde vært supert om Kåre kunne komme med en god utdypelse :)

Lenke til kommentar

Jeg kan jo egentlig bare legge til det som er sagt. At pengene ikke finnes fordi også Tyskland har underskudd på budsjettene sine. 3-4 % ligger de vel på. Hellas og UK ligger jo på 13-14 % , så disse 440 milliardene må lånes fra et sted. Hvor? Hvem? Bare luftslott.

 

Den europeiske sentralbanken har forøvrig sagt at de nå skal kjøpe omtrent alt som myndighetene utsteder av obligasjoner - det er klassisk pengetrykking.

 

Det er en slags tosidig strategi fra EU: Enorme garantier uten noe hold i og høy produksjon av nye euro. Det er derfor markedet sender eurokursen nedover.

Lenke til kommentar

Jeg mener krisen i Hellas er så risikofylt at Hellas selv burde gå ut av EMU og eventuelt selge en eller flere av øyene. Det var jo snakk om det for en stund siden. Tviler på at dette er en krise EU kan komme ut av de neste 10- 15 årene.

Hellas' statsobligasjoner er Euro-obligasjoner. Å gå ut av EMU ville medføre en dramatisk svekkelse av gresk valuta -- og dermed en tilsvarende dramatisk økning av gresk statsgjeld til godt over 2xBNP med et ballpark-estimat av valutasvekkelsen.

 

«The Mark Is Holding

The Franc Is Fading

The Drachma's Very Weak

But Everyone's Still Trading

 

The Market's Bottom

Has Fallen Right Out

And Only The Strong Are Survivors

 

Well I Fear, My Dear

That It's Eminently Clear

That You Can't See The Trees

For The Forest

Your Father Was An

Extraordinary Man

But You Don't Seem To Have Inherited

Many Of His Mannerisms»

–Paul McCartney, The Pound is Sinking

 

For øvrig er jeg uenig i at redningspakken er «komisk»; pengene finnes -- om bare ECB trykker de; på sikt kan det selvsagt føre til inflasjonspress, inntil videre finnes det verre ting å bekymre seg for. En etter mitt syn langt mer spennende debatt er EMUs fremtid; mange økonomer har lenge ment at store monetære unioner introduserer de samme rigiditetene som har ført til enorme kriser før (jfr. f.eks. Barry Eichengreens arbeider om mellomkrigstiden), klarer et gjennomregulert kontinentaleuropa å komme seg gjennom dette uten en institusjonell helomvending?

Lenke til kommentar

 

For øvrig er jeg uenig i at redningspakken er «komisk»; pengene finnes -- om bare ECB trykker de; på sikt kan det selvsagt føre til inflasjonspress, inntil videre finnes det verre ting å bekymre seg for.

 

Så man kan vinne i "Monopol" dersom man bare river et A4 ark i biter og skriver noe store tall på dem? Å utstede penger uten at de har basis i reelle verdier er jo meningsløst, rett og slett.

 

Jeg trodde ESB skulle være seriøse, men nå har de kastet Maastricht-traktaten på båten og omgått forbudet mot å kjøpe landenes gjeld.

 

When push comes to shove er det vel noe som heter?

  • Liker 1
Lenke til kommentar

At pengepolitikk har realøkonomiske effekter er da knapt kontroversielt? Selvfølgelig må noe gjøres med det strukturelle, men på veien trengs det pusterom. Pengepolitikken er det beste verktøyet vi har for å skape dette pusterommet.

 

Ellers enig i kritikken av det strukturelle. Blir veldig spennende å se hvordan EU-institusjonene håndterer situasjonen på litt sikt.

Lenke til kommentar

Det som blir spennende å se er hvorvidt dette faktisk kommer til å føre til at EU rett og slett blir en "fiscal union", og at det er slutt på at hvert land fører en uavhengig pengepolitikk. Det er nødt til å bli konflikt når økonomisk sterke stater som Tyskland og svakere stater som Hellas og Portugal har samme valuta.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...