Gå til innhold
Trenger du skole- eller leksehjelp? Still spørsmål her ×

Hjelp med sammenlikning av Italia og Laos ( fattig og rikt land )


Anbefalte innlegg

Hei.

 

Skal ha framføring hvor jeg sammenlikner ett rikt og ett fattig land.

Jeg har valgt å sammenlikne Italia og Laos.

Vi har fått i oppgave å sammenlikne disse punktene, men vi kan legge til flere:

-Forventet levealder

-Spedbarnsdødelighet

-CO2-Utslipp

-HDI-Indeks

-Tilgang til rent vann

-BNP per innbygger

 

Jeg skal drøfte årsakene til hvorfor forskjellen er som den er på de forskjellige punktene og trenger hjelp med dette.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

har skrevet dette:

hva er feil/kan forandres på?

hva mer kan jeg skrive? :)

 

Forskjellen mellom Italia og Laos

 

Forskjellen på fattig og rike er stor i verden i dag. Det går ikke en dag uten at vi hører om forferdlighetene i utviklingsland. Denne forskjellen kan skyldes at forskjellen mellom rike og fattige øker i takt med at de rike lande stadig blir rikere. Nå skal vi sammenligne et i-land i Europa og et u-land i Asia. Vi skal gå gjennom landenes forventede levealder, spedbarnsdødelighet, CO2 utslippet til per innbygger, HDI indeksen, BNP per innbygger og i hvilken grad innbyggerne har tilgang til rent vann. Vi har da valgt å sammenligne Italia som er et i-land med Loas som er et u-land.

Italia er en republikk som befinner seg i Sør-Europa. Levevilkårene er svært ulike, dem nordlige delen av Italia er sterkt industrialisert, mens den sørlige delen av landet ligger langt bak i utviklingen. Laos derimot er en republikk i det sørøstlige Asia.

 

Forventet levealder

Italia: 81 Menn: 78 Kvinner: 83

Loas: 64 Menn: 63 Kvinner: 66

 

Spedbarnsdødelighet:

Italia: 3 per 1000

Loas : 56 per 1000

Et godt helsevesen er dyrt for et land. En måte å se på helsevesen er gjennom barnedødelighet og forventet levealder. Hvis vi ser på Laos og barnedødeligheten ser vi at 56 døde per 1000 fødsler er ganske mye mens i Italia er barnedødeligheten på 3 døde per 1000 fødsler så der er det en stor forskjell. Den forventede levealderen i Laos er for menn på 63 år og for kvinner på 66 år. I Italia er den forventede levealder for menn på 78 år og for kvinner på 83 år. Når vi nå ser på disse tallene ser vi at medisinsk hjelp, vaksiner og sykehus osv. er viktig for alle land. Hvis halvparten av folkene i Laos hadde fått nok mat og medisinsk hjelp hadde de nok levd til de var 76 og 82,5 år de også.

CO2-utslipp per innbygger:

Italia: 8,06 tonn

Laos: 0,25 tonn

 

Dette fant vi utrolig lite informasjon om men vi velger å tro at dette særlig skyldes bilforurensing og forurensing som kommer fra industrien. Vi ser blant annet at Italia har naturressurser som kan bidra til å skape betraktelig med forurensning. De har blant annet store forekomster av kull. Kullindustrien er en stor syndebukk når det kommer til CO2 utslipp, Laos driver også med kullproduksjon, men omfanget her er langt ifra like stort som det er i Italia. Det er også en rekke andre industrier som foregår i Italia som bidrar til at co2 utslippene er som de. Vi ser gjerne en sammenheng mellom BNP og CO2-utslipp ved at en rekke verdiskapende industrier forurenser stort. Ergo ett land som skaper store verdier særlig ved sine naturresurser har også store co2-utslipp.

 

HDI-indeks:

Italia: 0,951

Laos:0,619

HDI er en skala som brukes for å måle veldstand i verdens land. HDI angis på en skala fra 0 til 1, hvor 1 er best. Her ser vi en klar forskjell på disse to landene. Italia er utrolig høyt oppe til tross for at den sørlige delen av landet ikke er spesielt rikt. I Laos derimot ser vi at velstanden er særdeles lavere og dette skyldes jo at levestandaren i dette landet er betraktelig.

Tilgang til rent vann:

Italia: Mangler data

Laos: 60 %

Vi regner med at andelen folk som har tilgang til rent vann i Italia er høy fordi HDI indeksen er veldig nærme 1 som er høyeste score. Vi er ikke helt sikre på hvordan tilgangen til rent vann er i Italia, men siden vi regner med at den er høy. har forskjellen mellom de to landenes tilgang mye med HDI-indeksen for i HDI-indeksen blir selve levestandaren i lande målt og det er blant annet tilgangen på rent vant mye å gjøre med.

 

BNP per innbygger:

Italia: 30 654 ppp-dollar

Laos: 2329 ppp-dollar

Grunnen til at BNP per innbygger er såpass lav i Laos kan være at de har en lav andel barn og ungdommer som får lov til å gå på skolen. Tall v i fant viser at kun 786,000 barn fikk grunnleggende utdanning, mens 162500 fikk fullføre ungdomsskolen. Dette er tall fra 1996 og det er jo en rekke av disse folkene som har nådd arbeidslivet nå til dags. De bruker kun 2,50 prosent av sin BNP til utdanning og dette vil dermed gi en negativ effekt på landet sine inntekter. Jo mindre elever som får fullføre utdanningen sin desto mindre kunnskap vil folket gjennomsnittlig ha. Så her ser vi jo en betydelig feil Laos gjør. Vi velger og tro at hvis de brukte mere av sin BNP på studenter, så ville flere av innbyggerne vært kvalifisert til å få viktige jobber som kan være med på å skape verdier til landet som igjen vil øke landet sin BNP. Sammenliknet med Italia som bruker 4,90 prosent av BNP sin til utdanning. Vi ser jo blant annet at Laos ikke eksporterer noe høyteknologi, mens Italia står for 7 prosent av eksporten av høyteknologien.

Vi ser at arbeidsledigheten blant de unge folkene i Laos er på 5%, mens i Italia er den på 20,3%. Italia derimot har 10 ganger så mange innbyggere som Laos og vi ser dermed at arbeidsledigheten i Italia er 4 ganger så høy selv om de har 10 ganger så høyt antall befolkning. Ergo, arbeidsledigheten i Laos er betraktelig større i Laos enn i Italia. Dette kan ha en sammenheng med at innbyggerne i Laos gjenomsnitlig har en mye lavere utdanning, men også en sammenheng med at det finnes færre jobber i Laos enn i Italia. I Italia hvor nesten 100% fullfører skolen ser vi at arbeidsledigheten er betraktelig lavere i forhold til innbyggere.

Dette viser altså hvordan utdanning og arbeidsledighet henger sammen med landet sin BNP per innbygger.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...