Gå til innhold

MVA på eksport + Fordeling av salgsprovisjon


Anbefalte innlegg

Hei hei,

 

Jeg og to kamerater har tjent en del penger via Apple sin AppStore og lurer derfor på et par ting rundt dette. Når man ikke engang vet helt hva man skal google etter så blir det vanskelig :-)

 

 

#1: Fra Apple mottar vi penger som salgsprovisjon. Da Apple er et utenlandsk firma, og vi ikke har noe med selve salget å gjøre så ser vi på dette som eksport. Når apple selger til norske kunder så må de selvfølgelig ta seg av MVA, men forstår jeg det riktig så er altså eksport fritatt for MVA og man kan her si at vi bedriver eksport.

 

Spørsmålet lyder da; Er dette riktig? Er man i såfall pliktig til å melde seg inn i MVA-registeret dersom man er fritatt (og ikke untatt)? (det er snakk om over 50.000 kroner)

 

#2: Vi er tre personer som har utviklet Appen, men pga. Apple sine betalingssystemer så kommer alle pengene til meg. Kan jeg enkelt sette over disse pengene til vedkommende, eller er det noe jeg må gjøre? Det blir jo feil dersom jeg må betale MVA til de andre på prosjektet når vi i praksis er likestilte deltakere av prosjektet. Noen ideer rundt dette?

 

 

Jeg er sylfersk når det gjelder disse tingene så alle svar / referanser / etc.. blir mottatt med stort takk.

 

Mvh. Anders

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Om dere hadde solgt tjenesten til et norsk firma, ville dere vært momspliktig da? Om svaret er ja, kan det godt tenkes at dere faller inn under reglene om snudd avregning.

 

Eksempelvis, firma A som driver momspliktig virksomhet i Norge kjøper "utvikling av programvare" fra et selskap i England. Dette er en tjeneste de kunne hentet i Norge, og for å unngå at et selskap i et lav-momsland får en ufordelaktig konkurransefordel skal selskap A innrapportere moms.

Omvendt avgiftsplikt innebærer at det er kjøperen - og ikke selgeren - som skal være ansvarlig for å beregne og betale merverdiavgift av vederlaget.

 

Omvendt avgiftsplikt er allerede en del av det norske merverdiavgiftssystem, og benyttes ved innførsel av fjernleverbare tjenester. I slik tilfelle skal kjøper som er næringsdrivende eller offentlig virksomhet beregne og betale merverdiavgift.

 

 

Nå tror jeg ikke moms er det første jeg ville tenkt på her, men heller lønn.

 

Er det et enkeltmannsforetak, AS, ans, da eller annen juridisk person som mottar vederlag fra Apple, eller er det deg personlig? Om så er tilfelle er dette personinntekt og må innrapporteres til på din personlige selvangivelse. Hvordan du skal fordele dette til dine venner og samtidig overføre skattebyrden vet jeg ikke, kanskje så enkelt som å bare betale de sin andel og be de føre det opp på selvangivelsen.

 

Kanskje en telefon til skattemyndighetene er lurt?

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...