Gå til innhold

Verdipunktet: Et oppsett som gir mest for pengene?


Anbefalte innlegg

Case-1.png?t=1271692203

-

Black Refinery

-

Denne tråden går ut på å lage et oppsett som tilfredstiller høye krav innenfor ytelse, støyisolering og estetisk ytre og som har en best mulig kombinasjon av disse - til en lavest mulig pris. Sagt med andre ord: dette er et forsøk på å lage en kompromissløs hingst av en datamaskin med best mulig verdi.

 

Priser er tatt fra Prisguiden, 19. April 2010

----------------------------------------------------------------------

Handlevogn:

 

Kabinett: Fractal Define R2

Hovedkort: Gigabyte GA-890GPA-UD3H

Prosessor: AMD Phenom II X6 1055T

Skjermkort: Sapphire Radeon HD 5750 CrossfireX

Minne: Kingston ValueRAM 1333MHz 4GB

Harddisk: Samsung SpinPoint F3 1TB

Optisk drev: Nec AD-5240S

Strømforsyning: OCZ ModXStream 500W

Kjøling: Cooler Master Hyper 212 Plus

Pris: 6990,- (Handlevogn)

----------------------------------------------------------------------

 

Kabinett: Fractal Define R2 (690,-)

Fractal Define R2 er testet og anbefalt av Hardware.no. Noe av det som gjør at dette kabinettet imponerer, er at det kommer med mange funksjoner som normalt er forbeholdt langt dyrere modeller. F. eks. finner vi et eget bakrom for utskiftning av prosessorvifte, praktisk kabelrydding lignende det i Corsair Obsidian 800D og svart lakkering både på utsiden og innsiden. Det tilbyr også meget bra støyisolering takket være støydempende innkledning, blokkerte utganger og stillegående vifter. Dette gir en liten ulempe i forhold til temperaturer, men man har fortsatt ganske godt rom til å overklokke dersom man gjør dette moderat.

 

Case2.png?t=1271692945

 

----------------------------------------------------------------------

Hovedkort: Gigabyte GA-890GPA-UD3H (970,-)

Dette hovedkortet som støtter AM3-baserte prosessorer, er ganske så brilliant. Det har både støtte for USB3 og SATA3, som sikrer at det er noenlunde framtidsrettet. I tillegg har det støtte for CrossfireX med 8x/8x-konfigurasjon, som definitivt kommer godt med. I følge anmeldelser overklokker det også meget bra, for de som er interessert i det.

Gigabyte.png

 

----------------------------------------------------------------------

 

Prosessor: AMD Phenom II X6 1055T (1510,-)

Selve hjernen i maskinen, prosessoren, er gjerne den viktigste delen også. AMD har et rykende ferskt produkt som heter X6 1055T, og er den første prosessoren med 6-kjerner rettet mot forbrukere. Dette vil man tjene godt på i programmer som utnytter disse kjernene, i bruksområder som f. eks. komprimering av filer, videoredigering osv.

 

AMD-2.png

 

----------------------------------------------------------------------

 

Skjermkort: Sapphire Radeon HD 5750 CrossfireX (1600,-)

ATI sitt skjermkort HD 5850 er blant mange ansett som et fantomkort med utrolig god verdi for pengene. Dessverre er tilgjengeligheten i norske butikker lav, og det har presset prisene langt oppover. Heldigvis er det et alternativ som nesten kan sies å være like godt: to stykk HD 5750 i CF. Disse kortene skalerer utrolig bra, og vil sammen i noen tilfellerkunne yte like godt som et HD 5870 (!). Dette er imponerende, når den totale prisen på komboen ligger på knapt halvparten av dette kortet.

 

HD5750.png

 

----------------------------------------------------------------------

 

Minne: Kingston ValueRAM 1333MHz 4GB (835,-)

Dette minnet er billigt og bra. 4GB holder til de aller fleste oppgaver, og forskjellen mellom dyrt og billig minne og merker er ikke særlig stor. Stort mer trenger man slettes ikke å si.

 

RAM.png

 

----------------------------------------------------------------------

 

Harddisk: Samsung SpinPoint F3 1TB (620,-)

Prisene på harddisker begynner å bli latterlig lave med tiden, og Samsung styrer skuta med 0,62 kroner per GB. Den rangeres også blant de aller beste når det kommer til ytelse og støynivå. Ut i fra tilbakemeldinger fra brukere kan det også se ut som om disse sjeldent har feil. På SSD-fronten har jeg allerede lagt opp for muligheten med SATA3, i sammenheng med at Intel (markedslederen) lanserer X25-M G3 denne vinteren. Da vil prisene synke, lagringskapasiteten og ytelsen øke - og bare kanskje SSD begynne å bli allemannseie. Inntil da fungerer denne harddisken bra, men se på selve oppsettet som ukomplett helt inntil du får satt en lynkjapp SSD i.

 

Harddisk.png

 

----------------------------------------------------------------------

Optisk Drev: Nec AD-5240S (175,-)

Som med minne er optisk drev eller i dette tilfellet CD/DVD-rom i de fleste tilfeller bra så lenge det er riktig type og prisen er lav. I tillegg kan det være en liten fordel å ha en så enkel flate som mulig, synes noen. Denne innfrir på alle disse, og er i tillegg vidt tilgjengelig.

 

Brenner.png

 

----------------------------------------------------------------------

 

Strømforsyning: OCZ ModXStream 500W (530,-)

Med en PSU-kalkulator kan man regne ut sånn cirka hvor mange watt oppsettet bruker. Med 3 vifter innstallert, 3 USB-gadgets koblet til og SSD inkludert, ble resultatet 265W. Det er likevel greit å ha litt å gå på, spesielt hvis man skal overklokke. En ekstra fordel med denne enheten er at den er såkalt modulær, altså at du kan fjerne eventuelle kabler som du ikke bruker i bygget ditt (det finnes f. eks. mange til ekstra harddisker).

 

PSU.png

 

----------------------------------------------------------------------

 

Kjøling: Cooler Master Hyper 212 Plus (200,-)

Den medfølgende kjøleren til prosessoren er sjeldent bra, ei heller i dette tilfellet. Både med tanke på lavere temperaturer og lavere støynivå, er det en fordel å bytte den ut mot en langt bedre en. Cooler Master har her laget et produkt som tar elementer fra de luftkjølerne som presterer best på markedet, og så prøvd å gjøre den så rimlig som mulig uten å dra ned kvaliteten altfor mye. Dette har de til stor grad lykkes med, og derfor anbefaler jeg nettopp denne.

 

Hyper212.png

 

Konklusjon: Til 7000 kroner har man klart å sette sammen et oppsett som yter eksepsjonelt bra til de aller fleste formål. Dersom man handler fra en enkelt nettbutikk (som man helst bør), havner prisen på 7450 kroner (27. april). Prisforskjellen kommer av at noen butikker kjører heftige kampanjer på enkelte varer, men er altså generelt såpass dyre at de ikke er billigst totalt.

 

Kraftig spillytelse, kjapp prosessering, meget stillegående og et eksklusivt første og nesteinntrykk.

 

Har du noe forslag til forbedringer, er du mer enn velkommen til å legge dem inn i tråden. Husk uansett at målet med dette oppsettet ikke er å passe best til enten spill eller videoredigering, men en kombinasjon av alt det som er.:thumbup:

 

oifj.jpg

Endret av Agentspoon
  • Liker 2
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

@ Taz: Skal forsøke å undersøke om dette har en stor effekt for temperaturene eller ikke.

 

@ Kakeshoma: HAF har jo så vidt sidevindu da. Det er relativt lite og har en gigantisk vifte som blokkerer innsikten. Men da snakker vi om reinspekka gaming kabinett, noe som ikke er uten videre ønskelig her.

 

@ Cleaf: Vær likevel oppmerksom på at den testen viser til en Phenom II prosessor nedklokket fra 3,4GHz til 2,6GHz. Selv da drog Phenom II-prosessoren i fra i f. eks. WinRAR. Så i realiteten er nok X4 955 ganske mye raskere. :)

Endret av Agentspoon
Lenke til kommentar

Oppsettet har blitt oppdatert med AMD Phenom II X6 1055T.

 

Jeg vurderer om jeg skal bruke denne tråden som en revisjon av anbefalingstråden (se signatur). Slik som livet mitt er nå, har jeg ikke tid til å vedlikeholde fire bygg samtidig. For å dekke behovene til flest mulig, går jeg altså ut ifra at alle oppgaver skal kjøre bra, nei supert, på en 1920x1080 skjerm. Målet er med andre ord å få en datamaskin totalt uten kompromisser til lavest mulig pris.

 

De som taper på denne generaliseringen, er hovedsaklig de som har minst å rutte med av penger. Det er synd, men dessverre uungåelig når balansepunktet for ytelse/verdi ikke ligger i dette segmentet, men i mellomklassen. Jeg vil derfor personlig at disse, samt andre grupper som føler at det mangler noe, fortsetter å sette opp tråder og motta hjelp fra våre flinke & ivrige forumbrukere.

 

Høres dette bra ut?smile.gif

 

 

Lenke til kommentar

Må bare legge inn en liten "keep up the good work"-melding jeg. Synes oppsettet du har satt sammen her er skikkelig fint, rett og slett.

 

 

Men lurer forresten på et par ting:

 

Vet du hvordan 2x HD 5750 1GB yter ift. 2x HD 5750 512MB i CF? Har ikke funnet tester av disse opp mot hverandre, og ofte er ikke minnestørrelsen på GPU'ene nevnt når man ser benchmarks av 2x HD 5750 i CF.

Pixmania-prisen som står i prisguiden gjelder nemlig 512MB-varianten, mens butikkeksemplene under opererer med (ofte gale priser på) 1GB-varianten. Tror forøvrig at handlevogn-totalen du setter opp (6990,-) blir litt urealistisk, men oppsettet er utvilsomt bra likevel.

 

Ser også at du velger OCZ-strømforsyning. Er disse spesielt støysvake? Eller vurderer du at den uansett ikke vil være den største bråkmakeren i oppsettet?

 

 

Nice going Agentspoon! Gøy å se på vel gjennomtenkte oppsett som dette. :thumbup:

Endret av E-asy1985
Lenke til kommentar

pcmark_vantage.jpg

 

OCC gir den i tillegg gull. Techreport er faktisk det eneste stedet jeg har kommet over som er negativt innstilt til kortet.

 

@ E-asy1985: 512MB vs 1024MB (eller 1GB vs 2GB i CF) skal jeg sjekke nærmere ut. Når det kommer til strømforsyning, er OCZ sin ModXStream-serie faktisk ganske støysvak når du først spør. Ellers er den også modulær og ganske fornuftig priset, og dermed et naturlig valg.:)

 

@ HenrikPC: Akkurat nå polerer jeg tråden med forslag om bedre / alternative komponenter til samme pris. Når det er gjort vil jeg separere hovedposten med oppsettet og handlevogn, og en underpost med beskrivelser slik som nå. Etter at alt dette er på plass, kan vi kanskje begynne å snakke klistring.;)

Lenke til kommentar

Flott tiltak av deg, Agentspoon! Alle som leker med tanken på ny gamingrigg burde titte på anbefalinga. Har dessverre vært en del som falt for fristelsen, og kjøpte et anlegg de rett og slett aldri kommer til å bruke fullt ut. Oppsettet der overgår i noen tilfeller mitt eget (x3 720 med alle 4 kjernene aktivert @ 3.2ghz og radeon 4890), og jeg kjører:

 

BFBC2 - 1900x1200, alt på high, 4x MSAA og 8xAF.

DAO Awakening - 1900x1200, alt maxed.

 

Jeg har til dags dato ikke merka spor til verken FPS-lag eller at maskina "kneler" under tung load og krevende seanser. Husk: selv om det finnes prosessorer til 8 laks betyr det ikke nødvendigvis at du trenger den!

Endret av gaasart
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...