mr. Zilter Skrevet 11. april 2010 Del Skrevet 11. april 2010 Enkelt og greit, kan noe leve i kokende vann? Lenke til kommentar
AvidGamer Skrevet 11. april 2010 Del Skrevet 11. april 2010 (endret) Ja http://serc.carleton.edu/microbelife/extreme/extremeheat/ Endret 11. april 2010 av AvidGamer Lenke til kommentar
mr. Zilter Skrevet 11. april 2010 Forfatter Del Skrevet 11. april 2010 (endret) Kult! Endret 11. april 2010 av mr. Zilter Lenke til kommentar
Bonnskij Skrevet 10. november 2010 Del Skrevet 10. november 2010 Blæh. Uansett kor seint eg svarer her så må det vere greit å korrigere litt. Dersom temperaturen overstig 100 grader celsius vil molekylstrukturen i protein endre seg irreversibelt. (Koagulasjon) Organismar som lever ved hydrotermiske kanalar under vatnet opplever ein temperatur på 60 grader, og det er funne bakteriar i geysirar som lever i temperaturar opp til 89 grader meiner eg det var. Men når vatnet byrjar å koke, då sluttar liv å opphøyre Lenke til kommentar
thomassit0 Skrevet 10. november 2010 Del Skrevet 10. november 2010 Jeg har hørt at vannet ved hydrotermiske utslipp i havet kan holde opp til 400 grader. Det koker ikke pga trykket. Lenke til kommentar
kyrsjo Skrevet 10. november 2010 Del Skrevet 10. november 2010 Blæh. Uansett kor seint eg svarer her så må det vere greit å korrigere litt. Dersom temperaturen overstig 100 grader celsius vil molekylstrukturen i protein endre seg irreversibelt. (Koagulasjon) Organismar som lever ved hydrotermiske kanalar under vatnet opplever ein temperatur på 60 grader, og det er funne bakteriar i geysirar som lever i temperaturar opp til 89 grader meiner eg det var. Men når vatnet byrjar å koke, då sluttar liv å opphøyre Hvorfor er akkurat 100°C en magisk grense? Kokepunktet er jo også trykk-avhengig, hvordan påvirker dette ? Lenke til kommentar
Bonnskij Skrevet 10. november 2010 Del Skrevet 10. november 2010 Temperaturen er vel det som til sjuande og sist bestemmer om protein koagulerer aller ei, kvifor hundre grader er grensa veit eg ikkje. Ellers har eg ikkje studert det noko nærmare, men det er det eg har lært i marinøkologien på universitetet. Det var berre ein liten del av faget, skal sjå om eg finn paragrafen der det var nemnt. Lenke til kommentar
thomassit0 Skrevet 10. november 2010 Del Skrevet 10. november 2010 (endret) De ekstremt termofile (varmeelskende) artene finnes stort sett i vulkanske områder. De lever i varme kilder, på havbunnen ved såkalte black smokers og i varmekraftverk. Ingen av artene trives ved temperaturer under 80°C, og mange av dem vokser og trives ved temperaturer over 100°C. http://no.wikipedia.org/wiki/Arkebakterier Endret 10. november 2010 av Thomas_H Lenke til kommentar
Bonnskij Skrevet 10. november 2010 Del Skrevet 10. november 2010 "Life processes cease to function above the boiling point of water, when protein structures are irreversibly altered... ...Bacteria associated with hydrothermal vents sometimes experience temperatures above 60°C" Morrissey & Sumich (2008) Introduction to the Biology of Marine Life, Jones and Bartlett Publishers, Sudbury MA. Chapter 1 - The Ocean as a Habitat (pp2-41) Kanskje er det feil, men før eg ser betre dokumentasjon enn eit utdrag frå wikipedia, går eg ikkje utifrå det. Lenke til kommentar
thomassit0 Skrevet 10. november 2010 Del Skrevet 10. november 2010 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2490668/?tool=pmcentrez The piezophilic response of M. kandleri strain 116 to the growth temperature range was examined. Under a hydrostatic pressure of 40 MPa, strain 116 grew between 90°C and 122°C, and the optimum temperature for growth was 105°C (Figs. 1 and and22 and Fig. S6). At 122°C and 40 MPa, strain 116 showed a potential for several rounds of cell division even after 48 h (Fig. 1). This pattern of cell proliferation at 122°C and 40 MPa was verified by many different series of experiments (Fig. 1), and the concomitant methane production according to the cell-number increase was identified (Fig. S6 and Tables S1 and S2). The cell proliferation and even the methane production were not detected in the growth experiment at 123°C (Fig. 1). In addition, when the growth experiment was conducted at 122°C and 20 MPa (optimum hydrostatic pressure for growth), more convincing signatures for the growth were obtained (Figs. 1 and and2).2). Thus, it is concluded that strain 116 is able to grow at up to 122°C under high hydrostatic pressures. Lenke til kommentar
kyrsjo Skrevet 10. november 2010 Del Skrevet 10. november 2010 Enig i at Wikipedia ikke er en kilde i seg selv, men ved å klikke på lenken -> engelsk -> extremophiles -> hyperthermophile, får jeg en del interessant: http://en.wikipedia.org/wiki/Hyperthermophile Klikker jeg videre på "strain 121", som skal tåle opp til 130° C og dele seg ved 103°C, ifl. denne artikkelen i Nature (som det var lenket til fra wikipedia): http://www.sciencemag.org/cgi/content/full/301/5635/934 Wikipedia er en ganske så nyttig ressurs når det gjelder å finne kildehenvisninger, selv om det ikke er en kildehenvisning i seg selv Lenke til kommentar
Bonnskij Skrevet 10. november 2010 Del Skrevet 10. november 2010 Interessant. Då har eg lesestoff i helga Står det noko om celleoppbygginga som kan vere grunnen til at bakteriane kan takle den høge temperaturen? Lenke til kommentar
oppvaskkost Skrevet 10. november 2010 Del Skrevet 10. november 2010 Enkelt og greit, kan noe leve i kokende vann? Enkelt og greit, nei. I kokende vann overlever ingentig, men vann koker ikke nødvendigvis ved 100 °C. Det er helt avhengig av trykket. Hvis trykket er 0,02 bar koker vannet ved 17,5 °C. På havbunnen og dypt nede i varme kilder kan kokepunktet ligge langt høyere enn det vi opplever hjemme på kjøkkenet. Lenke til kommentar
Crowly Skrevet 10. november 2010 Del Skrevet 10. november 2010 "Life processes cease to function above the boiling point of water, when protein structures are irreversibly altered... Det du siterer sier ingenting om temperaturen på kokepunktet (i det utdraget i alle fall). Så da har vel egentlig alle i denne tråden rett Lenke til kommentar
Ribo Skrevet 11. november 2010 Del Skrevet 11. november 2010 Enkelt og greit, kan noe leve i kokende vann? Enkelt og greit, nei. I kokende vann overlever ingentig, men vann koker ikke nødvendigvis ved 100 °C. Det er helt avhengig av trykket. Hvis trykket er 0,02 bar koker vannet ved 17,5 °C. På havbunnen og dypt nede i varme kilder kan kokepunktet ligge langt høyere enn det vi opplever hjemme på kjøkkenet. Vil du da si at om trykket er 0,02 bar så kan ingenting leve om vannet er 18grader ? Lenke til kommentar
Bonnskij Skrevet 11. november 2010 Del Skrevet 11. november 2010 Kan det ha noko med at alt liv som vi kjenner det består av store mengder vatn, og således dersom vatnet rundt byrjar å koke, så vil også vatnet i cellene begynne å koke, og at det er det som endrer cellestrukturen irreversibelt? Det er jo ein grunn til at vi har trykkabinar. Dersom eit jetfly flyr for høgt, og trykkabinen streiker, vil blodet til piloten begynne å koke, og så er det natta. Lenke til kommentar
oppvaskkost Skrevet 11. november 2010 Del Skrevet 11. november 2010 Vil du da si at om trykket er 0,02 bar så kan ingenting leve om vannet er 18grader ? Nei. Trykket i cellene kan være noe større enn utenfor. Dermed kan vannet i cellene ha et noe høyere kokepunkt enn vannet utenfor. Kroppen til en astronaut som får revet hull i trykkdrakten vil ikke eksplodere, og blodet vil ikke begynne å koke. Hud og bindevev sørger for å opprettholde et visst trykk i kroppen, slik at kokepunktet holdes over kroppstemperaturen. Det som dreper i løpet av sekunder er oksygenmangelen. Lungefunksjonen vil reversere, og dra oksygen ut av blodet. Lenke til kommentar
Kubjelle Skrevet 11. november 2010 Del Skrevet 11. november 2010 Vil du da si at om trykket er 0,02 bar så kan ingenting leve om vannet er 18grader ? Nei. Trykket i cellene kan være noe større enn utenfor. Dermed kan vannet i cellene ha et noe høyere kokepunkt enn vannet utenfor. Kroppen til en astronaut som får revet hull i trykkdrakten vil ikke eksplodere, og blodet vil ikke begynne å koke. Hud og bindevev sørger for å opprettholde et visst trykk i kroppen, slik at kokepunktet holdes over kroppstemperaturen. Det som dreper i løpet av sekunder er oksygenmangelen. Lungefunksjonen vil reversere, og dra oksygen ut av blodet. Det er mulig å overleve i vakuum i noen minutter, du dør ikke i løpet av noen sekunder. Du eksploderer heller ikke, det er bare en myte. Lenke til kommentar
kyrsjo Skrevet 11. november 2010 Del Skrevet 11. november 2010 Vil du da si at om trykket er 0,02 bar så kan ingenting leve om vannet er 18grader ? Nei. Trykket i cellene kan være noe større enn utenfor. Dermed kan vannet i cellene ha et noe høyere kokepunkt enn vannet utenfor. Kroppen til en astronaut som får revet hull i trykkdrakten vil ikke eksplodere, og blodet vil ikke begynne å koke. Hud og bindevev sørger for å opprettholde et visst trykk i kroppen, slik at kokepunktet holdes over kroppstemperaturen. Det som dreper i løpet av sekunder er oksygenmangelen. Lungefunksjonen vil reversere, og dra oksygen ut av blodet. Det er mulig å overleve i vakuum i noen minutter, du dør ikke i løpet av noen sekunder. Du eksploderer heller ikke, det er bare en myte. En interessant kilde: http://imagine.gsfc.nasa.gov/docs/ask_astro/answers/970603.html Lenke til kommentar
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Start en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå