Gå til innhold

Hvorfor er MP3 formatet populært? [Prosjekt]


Anbefalte innlegg

Noen som har noen linker til sider med mye informasjon ang. MP3 formatet?

 

Jeg vet det grunnleggende, men det skal tross alt bli noen sider..

 

Og ja, Ogg vorbis er best, jeg er ikke intressert i å høre dritt om MP3.

 

Helst norske sider :yes:

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

et par stikkord:

-åpen standard, alle kan lage og spille av

-positiv feedback; populært format blir større grunnet stor installasjonsbase

-increasing returns; koster ingentig å produsere kopier

-metcalfs lov; eksponensiell vektst av brukernettver

-komplementære produkter/applikasjoner(mp3-spillere, p2p-fildeling, osv)

Lenke til kommentar

Mp3 har blitt så populært fordi det revelusjonerte måten musikk ble lagret på, det ga folk muligheten til å lagre mange cder inne på maskinen uten at det spiste volsomt med plass.

 

Dette er også fordi pcen mer og mer blir koblet til hjemmekino anlegg og blir dermed brukt som en lagringsplass for mange forskjellige media typer, dvs. film, musikk osv.

 

Filtyper som .mp3 .ogg og .avi (divx) har gjort denne måten mye enklere og derfor er den mye brukt og godt likt.

 

Jeg skal vel ikke legge skul på at mange også så muligheten til å skaffe seg musikk gjennom p2p tjenester uten å betale for den. Og dette da innen rimelig tid på et modem.

Lenke til kommentar

At MP3-formatet er så populært blant folk flest, skyldes vel rett og slett at det revolusjonerte filstørrelsen på lydfiler uten altfor stor forringelse av kvaliteten. Wav-filer i var tidligere eneste mulighet for å lagre musikk i god kvalitet på PC'en, men det tok MYE plass, ca 10 MB/min (husk at harddiskene i den tiden sjelden var mer enn et par GB). Da sier det seg selv at det ikke var bare bare å få CD-samlingen inn på maskinen. Jeg ble mildt sagt overrasket da jeg oppdaget MP3 for en del år siden. Plutselig ble det mulig å ha masse musikk tilgjengelig på harddisken, og det var også mulig å laste ned fra internett. Senere kom fildelingstjenester som Napster, som gjorde musikken enda mer tilgjengelig.

Lenke til kommentar
et par stikkord:

-åpen standard, alle kan lage og spille av

 

Absolutt! Det at MP3 er åpen standard er vel det viktigste. Kan spilles på Linux, MAC, de fleste DVD spillere, mobiltelefoner (siemens sl45) m.m.

 

Jeg har begynnt å bruke .WMA etter at jeg lastet ned Windows Media Player 9 og Windows Media Encoder. Det går fint å rippe CD'er i 192kbit med Windows Media Player. Og lyden er veldig bra om en setter på SRS-WOW- effekten til ex 70/70.

 

P2P bruker jeg sjelden. Hører mest musikk på Radio, men en og annen "spesiell/artig" låt blir jo lastet ned.

 

MP3 er litt "tørr" lyd mot WMA, har aldri hørt OGG filer.

 

Tror WMA blir like mye inn som MP3 med tiden, men det har sine ulemper. Før eller senere får en ikke velge om en vil kopiere CD'er uten lisens - dvs en må ha nøkkel for å spille av sangen på annen PC eller overføre lisensen til denne. Windows Media Player 9-series er mye, mye bedre en WinAmp på alle måter bortsett fra lisens greiene.

Lenke til kommentar

nei, MP3, som laget av Frauenhofer (sp?) er ikke åpen, alle som vil basere seg på denne må betale royalties til dem.

 

derimot, er det flere(?) åpne standarder for mp3, som LAME encoderen, som er blitt reverse engineered (tror jeg), som er gratis under GNU lisensen? I tillegg, så krevde Frauenhofer institutet ikke royalties for bruk av MP3'er før lenge etter at markedet hadde tatt standarden i bruk, nettopp for å få selskaper til å produsere varer som brukte mp3...

 

grunnen til at nettopp MP3 er blitt populært er vel fordi det var først? etterpå har det kom nye, bedre formater som OOG f.eks., men MP3 har vært så innbarka i markedet at det er det som har blitt den defacto standrarden for industrien. OOG er gått i glemmeboken for den store massen. synd å si det, men slik er det.

 

og hovedgrunnen til at mp3/andre slike filformater, har blitt populære er nok, som så mange andre sier at det var en revolusjon innen komprimering av lyd...det ble plutselig mulig å laste ned musikk over internet, og dette er en av hovedgrunnene til at det har blitt populært...det og at det er "så å si" perfekte kopier av musikken (ikke klag, audiophiles, ikke alle er sååå opphengt i lydkvalitet at de må ha annlegg til 50k+) :)

Lenke til kommentar

Men den er vel ikke åpen som i åpen åpen?

 

Jeg mener .. det er vel Fraunhoffer institute elns som har lisens på mp3 formatet?

 

du har selvfølgelig helt rett der. poenget var å vise til hvilke mekanismer som spiller inn på et slikt område. VHS vs BETA er en fin sammenlikning. også hvordan .pdf filer er gratis å lese, mens man må betale for å lage dem. så det er mange forksjellige grader av åpen.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...