Gå til innhold

reguleringstekknikk hva e det?


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Reguleringsteknikk er læren om å styre/regulere systemer.

 

Dette kan spenne fra det aller mest trivielle, f.eks styring av temperaturen i et rom, til mer komplekse prosesser, som f.eks oljeraffinering.

 

Et interessant eksempel kan jo være å se på en Segway. Disse er system det i utstrakt grad benyttes reguleringstekniske metoder for å holde i balanse.

Lenke til kommentar
  • 2 uker senere...

lurte på om noen visste ka reguleringsteknikk går ut på??

 

Enkelt forklart er at ethvert system kan ha en tilbakesløyfe. Denne tilbakesløyfen brukes videre til å eventuelt forandre det denne tilbakesløyfen rapporterer tilbake fra.

Veldig enkelt kan det forklares som Zalo Ultra skriver. F.eks et rom med en ovn, og deg selv i rommet. Du vil regulere tempraturen på ovnen om det skulle være for varmt eller for kaldt. Du som person er altså reguleringssløyfen og tolkningsenheten på hovedsløyfen (som er ovnen). Denne metoden er en billig løsning, men den har sitt minus ved at den regulerer tregt og med stor variasjon mellom hver gang man regulerer (hvis det er for varmt vil du sannsynlig slå for mye av). En bedre metode er dermed å sette inn en termostat som gjør at det fremdeles er billig men at man får en mer jevnere tempratur enn at du selv skal regulere tempratur.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...