Gå til innhold

Er "nesten" all ferdigmat søppel? Trondhjems Erter, kjøtt og flesk ?


Anbefalte innlegg

Hei. Min mor pleier å lage noe ferdigmat på tirsdag og torsdag på grunn av at hun ikke har tid til å lage sikkelig middag. Ofte blir det mat fra boks eller risgraut.

 

Men idag hadde vi Trondhjems Erter, kjøtt og flesk (en av mine

favoritter btw)

 

produktbilde_9120.gif

 

Men så ble jeg overrasket av Ingrediensene;

Vann, erter 32 %, svinekjøtt 16 %, salt, fargestabiliserende middel (natriumnitritt).

 

NÆRINGSVERDIER Pr. 100 g vare

Protein 7,3 g

Karbohydrat 9,8 g

Fett 5,8 g

 

Dette ser helt bruktbart ut egentlig, ikke noe sukker eller masse tilsetningsstoffer. Men så blir jo spørsmålet, er dette like bra ut som det ser ut til?

 

Så har jeg også kommet forbi dette produktet;

3241.jpg

 

Dette er hva som står på beksrivelsen:

Fjordland Risgrøt er laget etter god gammeldags oppskrift, og smaker som hjemmelaget. Alt du trenger å gjøre er å varme produktet i kjele eller mikrobølgeovnen. 1,2,3 så er den ferdig til servering. Fjordland Grøt smaker som hjemmelaget, og er svært enkel å tilberede. Fjordland grøter er produsert i Norge, hovedsakelig av norske råvarer. Produktene inneholder kun naturlige råvarer og er ikke tilsatt konserveringsmiddel eller andre tilsetningsstoffer. 450 gr er tilpasset én person.

 

Og ingrediensene er som følgene: Helmelk, 16% ris, 0,2 %salt.

 

Er det slik at alt som står oppført om ingredienser stemmer og at det er slik at produsenten må skrive opp alle ingrediensene?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

For det første så bør det være selvsagt at alle lærer seg å lage mat fra botna selv. Heimkunnskap er et av de viktigste fagene, men dette faget, sammen med gym, har blitt skviset ut til fordel for akademisk vektlegging av skolegang.

 

Er du usikker på mat, og spesielt hva ferdigmat inneholder, så lag alternativer selv. Det er hverken tidkrevende eller vanskelig, så ikke engang barn har unnskyldning så lenge det er varer i skapet og evt voksne tilstede (avhengig av alder og ferdighet). Andreas Viestad har en super kokebok ute nå, beregnet nettopp på unge som ikke har laget så mye mat før.

 

Boksmaten er for det aller meste vann (ca 50 %), så det er veldig lite næring ift volum. Selleri ligger på samme vannmengde. Da er det bedre å kjøpe frosne erter og noe kjøtt med flesk på selv, og langt mer miljøvennlig. I tillegg så kan du selv regulere saltinntak, og du vet hva slags type kjøtt et er sankk om. Ikke minst så vet du at kjøttet er norskavlet, og ertene norske. Dette i strak motsetning til å ødelegge for bønder og jordklode ved å importere fra Chile midtvinters.

 

Risgrøten har både vanillin i seg (dette kan lett søkes opp), og er for søt etter min smak. Ellers er den sikkert kurant nok (har smakt den et par ganger), men den heller kok opp en stor porsjon som kan fryses.

 

En stor feil å begå er å se på produktinformasjonen (ikke næringsinnhold og ingrediensliste) og ta alt for god fisk. Det som er skrevet utenfor pakken vil uansett prøve å belyse produktet så godt som mulig, og jeg kan fframdeles ikke fatte at folk tror på det som står på ymse salgssider og kosttilskudd.

 

Folk er lettlurte, og litt kunnskap er ofte mye farligere enn null.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...