Gå til innhold

Fortolling og avgifter ved kjøp av utstyr i Sverige


Anbefalte innlegg

Hei. Den frivillige organisasjonen eg er med i skal kjøpa utstyr for NOK 14.000,- i Sverige. Beløpet kan fordelast på einingar á ca NOK 500 pr stk.

 

Korleis bør me gjera dette for å unngå toll og moms på lovleg vis?

 

Plan: Me er tre stk som reiser over og er der meir enn 24 timar. Me har då, slik eg har forstått det, lov å ta med utstyr for inntil NOK 6000 kvar - tollfritt. Så langt bør det ikkje vera noko problem. Men kva med moms? Frå 2010 er det momsfritak for frivillige organisasjonar i Norge. Ettersom det til sjuande og sist er organisasjonen som skal ha utstyret er dette altså noko me vil få med oss. Utfordringa då er at me må frakta det inn som privatpersonar for å få det under grensa på NOK 6000, men dermed ikkje har krav på momsfritak.

 

Korleis kan dette enklast ordnast på lovleg vis?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Så lenge varene ikke er til personlig forbruk, så er jeg usikker på om beløpsgrensen på 6000 egentlig kan anvendes.

Korrekt måte er å betale mva ved import, og søke om å få denne kompensert etter reglene her. Merk at mva betalt i regnskapsåret 2009 først vil bli refundert/kompensert i desember 2010, og jeg formoder at det samme vil gjelde regnskapsåret 2010; altså søknadsfrist 1.august og utbetaling i løpet av desember.

 

Når det er sagt, så vil helt sikkert det enkleste rent papir- og byråkratimessig, og også likviditetsmessig (dere slipper å legge ut mva-beløpet fra nå og fram til des. 2011) være å ta det inn på 6000kr-regelen.

Lenke til kommentar

Nei, dere kan selvsagt ikke både slippe å betale moms (som jo 6000 kr-regelen innebærer), og også søke om å få den refundert. Det ville jo bli å få i både pose og sekk... Men for å slippe å vente nærmere to år ( ett og ni måneder fra nå til desember 2011) på å få behandlet søknaden om kompensasjon, så blir det en betydelig enklere løsning. Om det er helt 100% lovlig, når varene ikke er til privat bruk, det vet jeg derimot ikke sikkert.

Lenke til kommentar

Eg har nok ikkje heilt oppfatta innhaldet i 6000-kronersregelen. Ligg det altså i denne regelen at eg slepp å betala verken svensk eller norsk moms? Er det i så fall noko eg skal ordna med i butikken, eller korleis blir akkurat dette gjennomført?

 

Er 6000 kronersgrensa eks eller ink mva?

Lenke til kommentar

Grensa er så vidt jeg vet inkludert utenlandsk (svensk) moms, omregnet til norske kroner.

 

Nei, svensk moms slipper dere i så fall ikke unna. Om dere fortoller varene inn i norge og betaler norsk mva, så skal dere derimot kunne få refundert den svenske, og i deres tilfelle som frivillig organisasjon også den norske etter godt og vel ett års tid som tidligere nevnt, så da blir vel egentlig det den billigste løsninga, når jeg tenker etter, selv om det blir mye byråkrati og papirbehandling...

Lenke til kommentar

.. Frå 2010 er det momsfritak for frivillige organisasjonar i Norge. ..

Gjelder dette ikke bare momsregnskapet? De betaler vel moms på varer de kjøper io norske butikker?

 

Men her er det snakk om ca 14000. Hvis man drar over og henter innen samme dag kan du ta med varer for 3000 (6000 hvis over 24 timer). Splitt varen opp i grupper som passer med 3000/6000 regelen. Om du kan få refundert svensk moms og slippe norsk moms er avhengig av hvordan dere gjør det (papirarbeidet).

Lenke til kommentar

Om du kan få refundert svensk moms og slippe norsk moms er avhengig av hvordan dere gjør det (papirarbeidet).

 

Korleis kan me gjera papirarbeidet for å få til dette?

 

Eg forstår ikkje heilt kor sjølve refusjon og betaling av moms skjer. Får me moms fråtrukken i butikken eller refundert i svensk toll? Skal eventuell norsk moms betalast i norsk toll eller ein annan plass? Er det nokon som helst kommunikasjon mellom norske og svenske tollmyndigheter, eller må ein gjera alt sjølv?

 

Optimalt er jo sjølvsagt å sleppa å betala toll, få refundert svensk moms og unngå norsk...

Lenke til kommentar

Eg forstår ikkje heilt kor sjølve refusjon og betaling av moms skjer. Får me moms fråtrukken i butikken eller refundert i svensk toll? Skal eventuell norsk moms betalast i norsk toll eller ein annan plass?

Slik jeg har forstått det, så må du få et stempel fra svenske eller norske tollmyndigheter på at varen er eksportert ut av Sverige, og så ta denne utførselsdeklarasjonen med deg til butikken og få momsen refundert der. Dette er bare noe jeg har lest meg til på nettet, ikke personlige erfaringer. Norsk moms betales på grensa, til norsk tollvesen, ja.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...