Gå til innhold

Projektorstøy – et reelt problem?


Anbefalte innlegg

Å ha projektoren på en liten hylle på veggen over sofaen… vil støyen fra den være nok til å ødelegge filmopplevelsen? Hvor mye bråk lager de?

 

Som jeg har forstått det så ligger støynivået et sted mellom snekke og jetmotor. Stemmer dette?

 

Hvorfor opplyser ikke nettbutikkene om støynivået på projektorene?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Ja, støynivå varierer veldig kraftig. Desibel målingen er som regel oppført.

 

Jeg har et sikkelig bråkete projektor, men legger ikke merke til den mens jeg ser film. Den er også plassert på et hylle over stolene.

 

Ofte har de "Whisper mode" som senker farten på viften.

Endret av AvidGamer
Lenke til kommentar

Å ha projektoren på en liten hylle på veggen over sofaen… vil støyen fra den være nok til å ødelegge filmopplevelsen? Hvor mye bråk lager de?

 

Som jeg har forstått det så ligger støynivået et sted mellom snekke og jetmotor. Stemmer dette?

 

Hvorfor opplyser ikke nettbutikkene om støynivået på projektorene?

 

Det stemmer ikke nødvendigvis. Min projektor lager så lite lyd at jeg omtrent må legge øret mot den for å høre noe. For noen år siden var det større problem. Nyere projektorer ment for hjemmekino er blitt bedre på dette, så tror neppe det vil plage deg.

Lenke til kommentar

Vil støynivå på prosjektor være et problem når støynivået på 30" lcd-en jeg bruker nå er et problem? Merker det i stille partier, dimmeren på baklyset lager lyd. Lyden plasserer seg under rommets støygulv på en avstand på 2-3m.

 

Støy er veldig subjektivt, dB alene sier lite - 20dB behagelig støy merkes mindre enn 20dB kvass støy. Rommets støygulv er også relevant, bor man midt ute i ødemarken med 0 støykilder utenifra og tilnærmet ikkeeksisterende støy i selve rommet skal det til mindre for å høre nye støykilder.

 

Men når man ser film så maskerer jo filmlyden mye støy, så det er stort sett i rolige partier at man vil få problemer med støy. Stiller man inn DRC så er det mulig å kompangsere for omgivelser med litt støy, ved at man komprimerer dynamikken akkurat nok til at man klarer å få med seg de laveste lydene samtidig som de høyeste lydene ikke ender opp alt for høye.

Endret av Jann - Ove
Lenke til kommentar

Hvis du hører støy på LCDen så vil en projektor høres ut som en Jetfly.... :!:

 

Faktisk så sier dB veldig mye, dette er et universalt måling, på samme måte Watt/Volt.

 

Men hvor mye DU hører i omgivelsene dine vil selvfølgelig variere...har du tepper, mye som henger på veggene osv osv. Og naturligvis hvor god hørsel du har.

 

Har aldri hørt om "behagelig eller kvass" 20dB, er som å si lav 100Watt og høy 100Watt....

Endret av AvidGamer
Lenke til kommentar

dB(A) er tilnærmet universell - men den tar ikke hensyn til individuelle forskjeller i frekvenssensitivitet. Desverre så varierer det hvordan forskjellige produsenter utfører dB-målingene, så de er ikke bestandig direkte sammenlignbare. (Watt er en dårlig sammenligning, fordi 100watt på et system ikke behøver å tilsvare 100watt på et annet, siden høyttalernes sensitivitet avgjør hvor mye volum man får ved n watt.)

 

Støykarakter er minst like viktig som volum når man skal vurdere plagsomheten av viftestøy. For å ta et konkret eksempel: jeg har en luftrenser med en bred radialvifte på 37.1dBA. Den har en meget behagelig støykarakter siden den er perfekt avdempet for vibrasjoner, og støyen består i hovedsak av lyden fra luftstrømmen. Jeg har også en pc med støy av lavere volum enn luftrenseren, men her består støyen av et annerledes spekter, som ikke er like lett å ignorere, bla. fordi viftene ikke alle er like.

 

Hør på eksemplene her - ikke all støy er like behagelig å høre på: http://en.wikipedia.org/wiki/Colors_of_noise

Lenke til kommentar

Det du linket til der dreier seg jo om sound color. Selvfølgelig er det forskjeller der. Du ser bruker at de benytter dB som et måling for å vite forskjellige nivåene i de diverse Sound Color. Der ser du godt at dB er nesten som et fast måling å ta fra. Er hele pointet.

 

dB har også andre bruksområder og blir betegnet til forskjellige "nivåer" for det den skal brukes til. Det er mer aktuelt å lese om dB enn støy....

 

http://en.wikipedia.org/wiki/Decibel

 

EDIT, enig at Watt var et dårlig eksempl. Kom på det i ettertid. :blush:

 

 

-------------------

 

Ang støy, så kan du jo sette projektoren inn i en skap med glass dør sånn at den lyser igjennom glasset. Noe jeg har gjort. Hører ikke en dritt da.

Endret av AvidGamer
Lenke til kommentar

dB(A) er tilnærmet universell - men den tar ikke hensyn til individuelle forskjeller i frekvenssensitivitet.

dBA er langt fra universell: Den sier ingenting om frekvenskarakteristikk i det hele tatt, men det er et mål hvor ørets "generelle" sensitivitet er tatt i betraktning. En rentone på 500 Hz må være 3.2 dB høyere enn en rentone på 1000 Hz for at øret generelt sett skal oppfatte tonene som "like sterke".

 

Individuelle forskjeller i frekvenssensitivitet tas det normalt ikke høyde for nettopp fordi de er individuelle. Men individuelle forskjeller inngår vanligvis i form av statistikk ved vurdering av hørselvern og støyeksponering. Men da er også støynivåene generelt sett en del høyere enn det som det snakkes om her... ;)

 

 

Og normalt er "watt" (med andre ord effekt) en utmerket måte å sammenligne støynivåer på. I akustikken snakker man om lydeffektnivå, normalt kalt betegnet som Lw. Fordelen med effekt er at forhold som romakustikk (klang bidrar til økt støynivå), kildens størrelse og avstand til kilden er tatt bort, slik at man kan sammenligne (om det er målt riktig) støykilder direkte mot hverandre! :)

 

Watt er ikke automatisk et mål på høyttalere selv om det snakkes om lyd... ;)

 

 

 

Se her for et lite, enkelt og kjapt "grunnkurs" i akustikk:

http://www.diskusjon...howtopic=535284

Endret av Moskus
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...