Gå til innhold

BK: Hund i fokus


Anbefalte innlegg

Hva synes dere om denne? Jeg tenker da spesielt på om jeg kunne gjort noe annerledes når det kommer til kontraster og farger. Jeg har kun croppet og lagt på en liten ramme, jeg fant ikke ut hva, om noe, jeg skulle gjøre fargemessig.

 

post-165816-1269788129,554_thumb.jpg

 

 

Edit: Etter litt tilbakemeldinger så har jeg lastet opp versjon nr. to. Her er størrelsen på bildet større (1280) og croppen bedre:

 

 

post-165816-1269986741,7601_thumb.jpg

 

Endret av Tabris
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Du må ha gjort noe galt i etterbehandlingen. Se på værhårene, så mye aliasing at det blir plagsomt. Skarpheten er også litt rar; det er mer enn skarpt nok, men fremdeles drukner detaljene.

 

Pass på at du gjør det meste av etterbehandling før nedskalering+oppskarping, og at du unngår å ta flere omganger med skalering/oppskarping. Hva var arbeidsflyten i redigeringen her?

 

 

 

Lånt bilde som illustrerer problemet med aliasing:

 

 

imgFGP10100-0CO-1.jpg

 

 

Du har beskjært bort nederste del av haken, med så lite at det ser ut som om det er ren slump. Konturer bør beskjæres med omhu, da det synes så godt når man forventer å se hele haken når man ser et sånt bilde av en hund.

 

Er fokus plassert bevisst litt fram på snuten? Å treffe perfekt med fokus på øynene er ofte det beste på slike tette dyreportretter.

 

Bokeh-en er på grensen til å være irriterende; men hadde områdene i fokus vært bedre så hadde ikke dette vært noe problem. Har bokeh-en blitt verre av etterbehandlingen?

 

(Skulle gjerne sett orginalen, siden det er ett eller annet rart med etterbehandlingen din.)

Lenke til kommentar

Det høres litt rart ut det du sier om etterbehandling for det eneste jeg har gjort er å croppe og legge på en ramme - nettopp fordi jeg ikke visste hva jeg skulle gjøre med farger og kontraster. Så arbeidsflyten var som følger:

 

- Konvertere NEF til TIF (siden Paint.NET ikke klarer å behandle NEF-filer. Selv med plug-in så blir NEF-filene bare rare i fargene)

- Croppe

- Forsøkte meg frem med svart/hvitt og sepia, men fjernet det

- Reduserte størrelsen, og la på ramme

 

Jeg husker ikke helt om jeg reduserte størrelsen før eller etter jeg forsøkte meg frem med svart/hvitt og sepia, men det tok jeg jo bort uansett. Jeg ser nå at noe av haken er borte, ja, det er bare slurv fra min side. Det var meningen at fokuset skulle være på øynene, men jeg har bare 2 sekunder å ta bilde på før hun har beveget ørene eller snudd seg, så trenger mer trening der. ;)

 

Bokeh vet jeg ikke hva er. :) Vil du se TIFF-filen eller den originale NEF? De er temmelig store, og jeg har vel verken lov til å laste dem opp i tråden eller lenke fra en image host.

 

 

Edit: Jeg ser nå hva du mener med aliasing og værhår. Jeg reduserte til 20 % av originalstørrelse både pÅ TIFF-versjonen og NEF-versjonen, men hadde samme problemet - selv på Best Quality. Her er en ny versjon av bildet, hvor jeg har croppet på ny og kun redusert til 1280. Da synes jeg det ble bedre:

 

 

post-165816-1269942208,1833_thumb.jpg

 

Endret av Tabris
Lenke til kommentar

Bare med et litt større utsnitt og større format har du hevet bildet betraktelig. Av det jeg nevnte av kritikk sist så har du fått gjort noe med alt; crop-en sitter perfekt, uten å kutte verken hake eller øre. Bokeh-en er behageligere. Aliasingen er nesten helt borte.

Du har lov til å lenke til orginaler i større format på ekstern server, så lenge bildet i førstepost er hostet på diskusjon.no. Men oftest så er det nok å holde seg til 1280 i lengste lengde for å få med mer detaljer enn i et mindre format.

 

Bokeh er hvordan objektivet tegner områdene som er helt ute av fokus; altså bakgrunnen. Nå som jeg fikk se bildet i større variant så er det tydelig at bokeh-en ble verre av at du valgte så lav oppløsning i førstepost. Når du jobber ut ifra råfiler så er det best å bruke et program som kan ta utgangspunkt i råfilen, siden å ta det i to steg slik du gjør nå kan gå ut over kvaliteten. En sammenligning som viser objektiver med litt forskjellig bokeh: http://www.kenrockwell.com/nikon/bokeh-comparison.htm

 

Hvilket objektiv har du brukt?

 

Har du prøvd andre bilderedigeringsprogrammer? Selv foretrekker jeg Paint Shop Pro Photo og Nikon Capture NX. Begge er gode på råfiler fra ditt kamera, har 30dagers trial, og koster rundt 100$. Paint.net har mye funksjoner til å være gratisprogram, men er ikke det mest logiske eller det som gir best bildekvalitet.

Lenke til kommentar

Jeg har et Nikon D3000-kamera og bruker linsen som følger med - dvs. AF-S NIKKOR 18-55 mm.

 

Det er mulig jeg vil investere i et bedre bildebehandlingsprogram senere, men det blir ikke aktuelt med det første. Kan være jeg skifter til Gimp, hvis det har flere muligheter enn Paint. Ellers takk for konstruktiv tilbakemelding. :)

Lenke til kommentar

Du sier fargene blir rare når du åpner raw-filen i paint.net - kan du gi oss et eksempel på hva du mener med at de blir rare? Det kan være så enkelt som at paint.net ikke benytter seg av hvitbalansen som kameraet registrerte.

 

Gimp med ufraw er en aktuell kombinasjon om du orker å sette deg inn i den forholdsvis kronglete ui-en til gimp. Takler du paint.net så er ikke gimp stort verre, selv om gimp er kronglete så er det en viss form for logikk i det, i motsetning til paint.net, der man må gjette seg fram til hvordan man skal gjøre ting.

 

NÅr det gjelder å treffe med fokus så kan det hjelpe å stille inn til kontinuerlig fokusmodus, siden kameraet da fortsetter å fokusere om hunden beveger seg. Litt mer om fokus på D3000 her: http://www.kenrockwe...af-settings.htm

 

Det må til mye trening for å klare å treffe fokus perfekt på dyr i bevegelse. Jeg foretrekker å velge fokuspunkt manuelt, siden automatikken ikke bestandig er perfekt når det gjelder å velge fokuspunkt som treffer på øynene.

 

Et lite tips når det gjelder presentasjon av forbedrede versjoner her i bildekritikken er å oppdatere førsteposten og legge inn "versjon 2" som en edit. Se f.eks hvordan Larsenio har gjort det her: https://www.diskusjon.no/index.php?showtopic=1216828

Endret av Jann - Ove
Lenke til kommentar

Jeg lastet opp råfilen i Paint, endret størrelsen til 1280 og lagret det som jpg. Her er resultatet:

 

 

post-165816-1269986499,9636_thumb.jpg

 

 

Som du ser så er fargene ganske kalde og grønnaktige - temmelig annerledes enn de andre versjonene (hvor jeg heller ikke har gjort noe for å endre fargene, kun endret til TIF-format før opplasting i Paint).

 

Ja, jeg har hørt litt om Gimp og UFRaw. Må innrømme at jeg har lite lyst å endre fra Paint nå som jeg begynner å bli vant med det og kan litt med det, men det blir vel en vanesak med Gimp også.

 

Takk for mange flotte tips!

Endret av Tabris
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...