Gå til innhold

Nasjonalisme - frigjørende og undertrykkende?


Swixcap

Anbefalte innlegg

Hei

 

Jeg ble tildelt et tankeprosjekt som lød: "På hvilken måte kan nasjonalisme virke både frigjørende og undertrykkende? Tenk på eksempler fra både Norge og andre land, i forskjellige historiske perioder."

 

Så langt har jeg hatt litt problemer med å knytte nasjonalisme til "frigjøring". Jeg forstår at nasjonalisme virker samlende og motiverende for et folk, men direkte frigjørende er det vel ikke?

 

Angående "undertrykkende" har jeg tenkt på hvordan et nasjonalistisk land kanskje stenger ute import, innvandring og generel påvirkning fra andre land, og med det undertrykker andre lands innflytelse og interesse i det gjeldende nasjonalistiske landet. Men det er noe som skurrer litt...

 

Har andre noen tanker om problemstillingen? Hvis noen kan vise til historiske hendelser/perioder, er det topp.

 

Takk

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

I 1813 vokste det frem sterk nasjonalisme i prøysen dette var en reaksjon mot at de hadde mistet sin plass som en europas store nasjoner i 1806.

 

Denne nasjonalismen første til at hundretusen av menn ble med i hæren til prøysen og sammen med russland og østrike drev dem Frankrike ut av alle tyske stater, og til og med var sentral i napoleons siste tap ved waterloo.

 

Offiserer drev sine soldater frem med slag or som, for fedrelandet osv.

 

Faktisk holdt denne nasjonalismen på lenge nok til at det første til foreningen av de tyskestater på slutten av 1800tallet

Lenke til kommentar

Både Italia og Tyskland var nasjonalismen en av de sterke driv kraftene bak samlingen.

"I nasjonalismens ånd strømmet det frivillige fra hele Italia for å kjempe mot Østerriket"

Østerriket hadde lenge dominert de områdene i nord av det vi i dag kaller Italia. Det er nok denne typen nasjonalisme du er på jakt etter. Nasjonalismen er samlende for folket, men det kan også gå sa alt for langt. Som vi kan se i overmennesket, og troen på den ariske art. Som førte til undertrykkelsen og massemord av jøder, sigøyner og andre som ikke var tyske.

 

På 1800-tallet så var en populær tanke at hvert folk skulle ha sin egen nasjon, Nasjonalstat! Å bygge under nasjonalføelsen for å gjøre et opprør mot den okkuperende makt(frigjøre seg) og samle nasjonen i en nasjonalstat.

Lenke til kommentar

Uten nasjonalisme ville du budd i Sverige.

 

Nei. Vi var bare i en union med Sverige. Det blir som å si at Skotter bor i England.

Man kan derimot si at uten nasjonalismen, ville vi muligens bodd i Danmark-Norge.

 

Uansett, Norge er jo et prakteksempel på hvorfor nasjonalismen var frigjørende.

Nasjonaldagen vår, hvor Norges grunnlov ble undertegnet i 1814 er et godt historisk eksempel på frigjørende nasjonalisme. Siden vi også brøt med Danmark og ble vår egen nasjon. Et annet år som fungerer godt som eksempel, er 1905, da vi brøt unionen med Sverige. Begge disse hendelsene var delvis forårsaket av nasjonalistiske strømninger.

Endret av Aak1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...