Gå til innhold

blitsproblemer og andre spørsmål.


Anbefalte innlegg

hei. jeg har noen spørsmål jeg håper dere kan hjelpe meg med.

 

jeg har et olympus e-620 og når jeg tar bilder på steder hvor det er litt mørkt blitser kameraet ekstremt mye. det kommer masse blitser etterhverandre og uten at den klare å fokusere. jeg må stå i kanskje 10 sekunder med blits før den fokuserer, er det meningen at det skal ta så lang tid?

 

jeg har egentlig aldri skjøt det med objektiver, hvilket merke de passer til. hvordan vet jeg at objektivet passer til mitt kamera? kan noen forklare dette for meg?

 

og kameraet mitt kan jo ta bilder i raw format. hva vil det si? har hørt at det utnytter alle pixlene på kameraet og at man skal gjøre noe med bildet på pc'n eller no. ?

takker for svar.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

RAW-format vil si at det som sensoren oppfatter av lys, lagres direkte på minnekortet uten noen behandling av bildet i kameraet. Du må da selv justere en del på bildet i f.eks Photoshop (farger, skarphet, hvitbalanse osv...) og eksponeringsfeil og andre feil på bildet kan på en lettere måte rettes. I tillegg får du full kontroll over sluttresultatet.

 

Lagrer du i normal JPG, så er bildet ferdigbehandlet ut fra kameraet. Men noen synes at kameraet legger på for sterke farger, for mye skarphet og lignende, og det er vanskeligere å rette opp dette enn om du sitter med et ubehandlet utgangspunkt (som RAW).

 

Har du liten erfaring med bilderedigering, ville jeg tatt bilder i JPG. En RAW fil er i utgangspunktet ganske "dårlig", slik at det krever litt arbeid for å få bildene bra. Du vil mest sannsynlig ikke bruke den tiden det krever å få et fullgodt resultat fra en RAW fil, du har antakeligvis ikke en kalibrert skjerm og vil ende opp med et dårligere resultat enn kameraets JPG-fil.

 

Du kan evt ta bilder i RAW+JPG, og lagre RAW bildene et sted i tilfelle du senere ønsker å redigere litt på noen av blinkskuddene for å få maksimalt ut av dem. Men det krever et ganske stort og raskt minnekort om du ønsker å lagre RAW.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...