Gå til innhold

Europas ekspansasjon på 1400-tallet


AnewZ

Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Noen viktige faktorer er mongolenes ekspansjon i Russland på 1200-tallet som stengte handel med Østen gjennom landet. Dermed måtte man gjennom Midtøsten, og områdes kalifer og andre herskere la store avgifter på handelen. Da det østromerske Konstantinopel falt for osmanerne i 1453, ble også denne ruten i stor grad stengt.

 

Da måtte man nye veier, og siden skip og navigasjon hadde blitt bedre utover 1400-tallet kunne man legge ut på lengre sjøreiser. Både Vasco da Gama og Christofer Colombus la ut på sine sjøreiser for å finne nye handelsruter til India. Den ble funnet av da Gama. I tilegg var Colombus de så heldige at han fant et helt nytt kontinent i jakten på nye handelsruter med Østen.

Lenke til kommentar

I tillegg til det Partlow sier, som nok en gang har helt rett, så er det verd å nevne at 1400-tallet betegnes som begynnelsen på renessansen, dvs. man vender tilbake til tankegangen og filosofien fra antikken. Dermed bryter man med en lang middelaldersk tradisjon der kirken var den mest autoritære myndighet i Europa. Nye tanker og reformasjons tendenser i forhold til kirken bidro til at mye av makten fra kirke-nivå flyttes til statlig nivå der eliten overtar den verdslige og politiske makten. Når det skjer så oppstår det konkurranse mellom de forskjellige statlige eliter på hvem som skal tilegne seg mest rikdom og prestisje. Dette igjen bidrar til at disse ledere viser viljen til å investerer i ny teknologi som senere skulle resultere i erobring og opptagelse av nye områder.

 

Resultatet av dette er den første formen for kapitalismen, spesielt i de norditalienske bystater slik som Venezia, Lucca, Firenze, Genova, Milan osv. En hel ny klasse med kjøpsmenn oppstår i denne perioden, kjøpsmenn som for første gang ikke bare kjøper og selger råvarer men også etablerer fabrikkerte plasser med leid arbeidskraft der det lages ferdige produkter. Handel vokser og med det større behov for nye områder for råvarer. Flere og flere får råd til å handle etter stagnasjon i middelalderen. Dermed, og slik som Partlow har allerede forklart, ble man tvunget vestover på bakgrunn av politiske variabler som du kan lese i hans forklaring.

Endret av statsviter
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...