Gå til innhold
Trenger du skole- eller leksehjelp? Still spørsmål her ×

Hva er stillingsenergi?


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Jeg lurer også litt på dette her.. Læreren og boka forklarer at "om du løfter et objekt høyere opp, får det mer stillingsenergi". Dette synes jeg er ganske merkelig, og jeg lurer på om det hun prøver å si er at objektet "får" mer energi i forhold til et bestemt punkt loddrett nedover, at det vil frigjøre/gi mer energi til dette punktet om det faller ned og det blir sammenstøt, i form av varme, lyd osv, når objektet er høyere oppe.

 

Btw, noen som har hatt Naturfagsboken Eureka (ungdomsskole)? Jeg synes ikke den boka er så flink til å forklare de opplysningene den kommer med, noe jeg synes er veldig viktig når det gjelder naturfag.

Endret av Mokko
Lenke til kommentar

Det er viktig å huske at stillingsenergi - eller potensiell energi - henger sammen med kinetisk energi. Ved å løfte noe høyere opp, vil dette potensialet i energi øke, og igjen potensialet for omdannelse til kinetisk energi ved at man f.eks slipper objektet.

 

I slike tilfeller tar man som oftest utgangspunkt i en nullhøyde, for eksempel bakken. Høyden regnes parallelt med tyngdekraftretningen.

 

Hvis man i dette systemet fjerner elementer som friksjon og luftmotstand, vil summen av potensiell og kinetisk energi være lik.

 

Naturligvis vil systemet inneha mer potensiell energi dersom parameterene høyde, tyngdekraft eller masse økes. Du kan selv tenke deg potensialet i deformasjon og skade hvis noen holder en bowlingkule henholdsvis 2cm og 2m over foten til en stakkar

  • Liker 1
Lenke til kommentar
  • 1 år senere...

hva avgjør størrelsen på stillingsenergi ??

 

Høyden (h), massen (m, måles i kilogram), g (varierer med avstanden til jordas sentrum, men er 9,81m/s^2 ved jordas overflate).

 

E = mgh

 

Det betyr at når jeg befinner meg 10 meter over bakken har jeg en stillingsenergi på E = 70kg*(9,81m/s^2)*10m = 6867J=6,867kJ.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...