Gå til innhold

Hvordan bruke vantene på et biljardbord?


Gunn@r

Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Det heter vante ja, men hva er det du egentlig er på utikk etter? Hvordan du mest effektivt kan benyttet deg av vante for å treffe kuler?

 

Hvis du vil lære så kan du se om det kanskje er en billiardklubb i nærheten av der du bor: http://www.biljardforbundet.no/index.asp?id=36329

Jeg vil bare ha helt grunnleggende informasjon om hvordan man bruker vantene, typisk "om du treffer der, så går kula der". Ikke noe avansert noe, kun det helt grunnleggende.

Lenke til kommentar

Kort sagt kan du si at den vinkelen kula har inn i vantet vil den ha ut igjen(dårlig skrevet, men ikke lett å beskrive i ord :D), så da må du bare gjøre øyemål for å "beregne" hvilken vinkel du trenger for å treffe målet ditt.

 

Det er ihvertfall slik jeg gjør det, uten at jeg spiller mye biljard da...:|

Lenke til kommentar

Som jeg har forstått det tidligere, så er det slik om at treffer man sånn og sånn i forhold til den vanten man skyter mot, vil kula gå der og der i forhold til den vanten kula vil gå mot etter den har treffet sånn og sånn på den første vanten

Altså at man bruker vantene sammen på en måte.

 

Ble tungvint forklart men hehe

Lenke til kommentar

Teorien bak dette er svært enkel, som tidligere aktiv biljardspiller og nåværende dommer i biljard og snooker så har jeg noe kunnskap om dette. Man kan enkelt måle hvordan kulen vil gå ut fra vantet man spiller inn i, men det påvirkes av flere faktore.

 

Hovedregelen er at utgangsvinkel er lik inngangsvinkel. For å ta et enkelt eksempel, hvis du støter midt på den hvite kula, rett fram i vantet, så vil den hvite kula komme rett ut igjen, uten å vike til den ene eller andre retningen.

 

Støter du skrått inn i vantet, med 15 graders vinkel, så vil den hvite kula gå ut fra vantet med 15 graders vinkel. (Forutsatt at du støter midt på den hvite.

 

Dette er den helt grunnleggende forklaringen. Så kommer man til det som gjør det litt værre.

Støter du et annet sted på den hvite kulen, noe som man på "godt norsk" gjerne omtaler som effekt/fee/english/skru, så vil den hvite kulen oppføre seg på en annen måte, både i ballbane mot vantet, i vantet og ut fra vantet. Det er altså er utfordringen ligger. Hvordan ballbanen blir påvirkes igjen av mange faktore, bl.a dukens strekk, hvor stiv forstykket i køen er, hvor mye skru man bruker, om man sammtidig spiller med over-/underball(følgeball eller trekkball) om køen er hevet eller ikke.

 

Et enkelt eksempel her vil være å forsøke følgende.

Gjør som i eksemplet over, støt den hvite ballen rett inn i vantet, men forsøk denne gangen å støte utenfor midten på den hvite kula. Prøv å flytt køtuppen ut til høyre og støt rett frem. To ting vil da skje, den hvite kula vil begynne å snurre mot klokka, når den hvite kula(kø-ballen) da treffer vantet, så vil skruen gripe i vantet og dra seg ut mot høyre for den opprinnelige ballbanen. I tillegg så vil køballen påvirkes av det vi kaller "deflection", hvor mye eller hvor lite "deflection" man opplever vil påvirkes av bl.a hvor stivt forstykket er. I praksis vil "deflection" si at den ballen man støter på, glir av i motsatt retning av den veien man spiller skruen. (I tillegg påvirkes dette av hvordan man har preparert køtuppen, duken osv) Det vil si at om man skal støte køballen på en annen kule, så vil siktepuktet bli til høyre for det opprinnelige siktepunktet, ut fra hvor mye "deflection" køen gir.

 

Fordelen med å spille med skru i vantet, er at man kan presse vinklene - husk at utgangspunktet er at utgang er lik inngang. Spiller du med skru, så kan du altså presse utgangsvikelen til å bli smalere eller videre enn normalt, ved å spille med følgefee, eller motfee.

 

Forutsett at du spiller nedover bordet, langs høyre side av bordet. Spiller du i dette tilfellet med venstrefee, så vil utgangsvinkelen bli mer åpen/videre enn normalt, spiller du med høyrefee, så vil utgangsvinkelen bli trangere.

 

Det er veldig vanskelig å forklare dette med ord, uten at man viser det samtidig. Men det er i utgangspunktet enkel fysikk/matematikk. I praksis så er det sjelden man måler opp vinklene, det går på erfaring og ved at man visualiserer i forhold til "diamantene", de små merkene langs vantene.

 

Du må bare spørre om noe er uklart, eller om det er noe annet du lurer på.

Lenke til kommentar

Takk for kjempesvar :) selv om det muligens var litt mer avansert enn det æ var på utkikk etter hehe.

 

Men skal se om æ får til noe av det du skriver her neste gang æ spiller biljard. Så kanskje æ får feelingen litt mer etterhvert når æ får gjort det i praksis. Som du sier er det nok vanskelig å beskrive det med ord, man må vise det. Men har iallefall et bedre utgangspunkt nå enn før :)

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...