Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Mine, dine og våre barn


Gjest LGE

Anbefalte innlegg

Det kom opp et tema her fra fruen sin side.

Hva ville skje med hennes datter på 14 år hvis hun plutselg gikk bort ?

faren hennes bor i "østen" og har fraskrevet seg alt ansvar for henne.

Frua har ett juridisk bindende dokument fra hjemlandet på dette.

Det er heller ikke noe alternativ at han kan ta seg av henne.

 

Frua og dattera har blitt Norske statsborgere.

 

Hva ville skje med dattera hennes hvis mora plutselgi gikk bort??

Hva ville det juridiske bli her, ville jeg som stefar automatisk få ansvaret ??

 

Håper noen her kanskje kan svare her på forumet

 

Mvh

LGE

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Uten at jeg kan noe juss på dette feltet, så er jo det mest logiske at du da vil få ansvaret, hvis ikke hun har noen andre i nær familie her.

 

Nei ingen familie her i Norge, Onkel og besteforeldre i østen

 

Lurer kanskje litt mere på det juridiske oppi en slik situasjon da, å håper det er noen som leser dettte og har litt peil på feltet

 

Mvh

LGE

Lenke til kommentar
§ 4. Vedgåing av farskap eller medmorskap

 

Når farskap ikkje følgjer av reglane i § 3' date=' [b']kan faren vedgå farskap[/b] under svangerskapet eller etter at barnet er født.

 

Faren skal vedgå farskapen skriftleg anten i fødselsmeldinga eller ved personleg frammøte for

a) folkeregistermyndigheita

b) tilskotsfuten, dommaren eller det organ i Arbeids- og velferdsetaten som Arbeids- og velferdsdirektoratet bestemmer.

c) norsk diplomatisk eller konsulær tenestemann, dersom faren er i utlandet

d) skipsføraren, dersom faren er om bord på norsk skip i utanriksfart

e) utanlandsk styresmakt, når Kongen har fastsett det, eller

f) jordmor eller lege ved svangerskapskontroll.

 

 

Vedgåing etter dette stykket gjeld berre når mora har godteke henne skriftleg, eller ho er gjeven av den som mora har gjeve opp som far.

 

Dersom sambuarar er folkeregistrerte på same adresse eller erklærer i melding til folkeregistermyndigheita at dei bur saman, kan sambuaren til mora vedgå farskapen etter paragrafen her, utan at mora medverkar etter andre stykket andre punktum. Mora skal få melding om vedgåinga. Dersom partane er usamde om farskapen, skal det offentlege fastsetje farskapen, jf. § 5. Departementet kan gje nærare reglar i forskrift.

 

Vedgåing kan dessutan gjevast ved påteikning på farskapsførelegg.

 

Er den som vil vedgå farskapen under 18 år, må også dei som har foreldreansvaret for han, skrive under vedgåinga.

 

Er eit barn fødd etter assistert befruktning, kan moras kvinnelege sambuar vedgå medmorskap etter reglane i paragrafen her. Den assisterte befruktninga må ha skjedd innafor godkjent helsestell, og moras kvinnelege sambuar må ha gjeve samtykke til befruktninga. Berre myndige personar kan gi slikt samtykke. Regelen i § 3 andre ledd andre punktum gjeld tilsvarande.

 

Endra med lover 19 juni 1992 nr. 63, 13 juni 1997 nr. 39 (i kraft 1 jan 1998), 20 des 2002 nr. 92 (i kraft 1 april 2003, etter res. 20 des 2002 nr. 1696), 17 juni 2005 nr. 63 (i kraft 1 jan 2006, etter res. 17 juni 2005 nr. 612), 16 juni 2006 nr. 20 (i kraft 1 juli 2006, etter res. 16 juni 2006 nr. 631), 29 juni 2007 nr. 53 (i kraft 1 jan 2008, etter res. 7 des 2007 nr. 1370), 27 juni 2008 nr. 53 (i kraft 1 jan 2009, etter res. 27 juni 2008 nr. 745).

 

Så om du er gift så er du å ansjå som den som har farskap til dattera, det samme om du er sambuar og "fruen" har godtatt dette.

 

Men sidan du har eit juridisk dokument der barnefaren har frasagt seg ansvaret for barnet kan du pårope deg farskap etter: "[...]eller ho er gjeven av den som mora har gjeve opp som far." sjølv utan at mora har godtatt dette skriftlig.

 

Men her lønnar det seg så gjere dette skriftlig med hjelp av norsk advokat slik at dette blir heilt 100% (benytt også sjangsen til å skrive testamente når dere først held på å ordne opp i papira).

Lenke til kommentar

Så om du er gift så er du å ansjå som den som har farskap til dattera, det samme om du er sambuar og "fruen" har godtatt dette.

Ikke om han først giftet seg/ble samboer med mora etter at dattera var født, noe jeg vil tro gjelder i trådstarters tilfelle...

 

Men sidan du har eit juridisk dokument der barnefaren har frasagt seg ansvaret for barnet kan du pårope deg farskap etter: "[...]eller ho er gjeven av den som mora har gjeve opp som far." sjølv utan at mora har godtatt dette skriftlig.

 

I et tilfelle som dette, hvor det ikke er noen tvil om hvem som faktisk er faren, så tviler jeg litt på at dette vil gå gjennom; det er definitivt ikke slike tilfeller, hvor noen blir samboer/gift med moren flere år etter at et barn er født, og vedkommende vedgår farskap til barnet (som helt åpenbart ikke er hans) "utan at mora medverkar etter andre stykket andre punktum" loven er ment å omfatte, selv om teksten kan tolkes dithen.

 

Adopsjon er nok den mest realistiske løsninga.

 

Når det er sagt, så er det vel langt fra en selvfølge at den biologiske faren, som har frasagt seg ansvaret for henne, vil få omsorgen for henne ved et dødsfall.

Lenke til kommentar

For mindreårige som ingen har foreldreansvaret for, skal overformynderiet oppnevne en verge etter bestemmelsene i vergemålsloven, jf vgml. §§ 6 og 7.

 

Som det går frem av TS, så har moren hatt foreldreansvaret alene, derfor må det oppnevnes en verge for barnet i tilfellet der moren dør ifra barnet.

Endret av SLIguy
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...