Gå til innhold

Bruk av skalaer


mikkahirunin

Anbefalte innlegg

Hei,

 

Har tatt meg mot til å så smått begynne å se på skalaer. Problemet er hvordan jeg skal bruke disse i spillingen? Hvordan vet jeg hvilken skala som passer til hvilke låter f.eks? Jeg føler jeg aldri finner en skala som passer til en bestemt sang. Er som dere forstår helt ny på dette området.

 

Takk for svar

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Takk for svar :)

 

Har sett en del på disse, og er stort sett trygg på dem. Når du sier "blueser" er jeg ikke sikker på om jeg er helt med på hva du mener; blues har jo ingen spesielt klare rammer, og ikke minst finnes det jo en del blues i de fleste sanger. Har noen eksempler på slike sanger?

 

Er det noen måte å høre når en bestemt skala passer til en låt?

Lenke til kommentar

Blues har nok veldig klare rammer. Du burde lese litt her http://no.wikipedia.org/wiki/Blues

Og de fleste sanger inneholder nok heller ikke blues. Derimot kan bluesskalaen brukes i mange sanger, hvor bra det vil høres ut er en annen sak.

 

Hva slags instrument spiller du? Søk på youtube etter "blues lesson guitar" f.eks. (hvis du spiller gitar). Der vil du finne mye. Anbefaler at du også hører en del på blues, sjekk lista i linken.

Lenke til kommentar
Jeg er på ingen måte god på gitar, men har studert musikkhistorie så kjenner godt til blues og dens omfang. Det kan diskuteres hvorvidt noen sjangre har spesielt bestemte rammer, men blues på ingen måte en så smal sjanger som du hevder.

 

Det er forskjell på blues som teoretisk begrep og blues som sjanger. Formen blues har rammer, så xecuter har rett. Det som regel ofte snakk om en tolv-takters form og dens varianter av det. Blues-form kan forekomme i mange forskjellige sjangere, og hvis du googler det, vil du fort finne ut at den er velkjent.

Lenke til kommentar

Det kan jo være greit å finne ut hvilken toneart låta går i. Om du snakker om improvisasjon over en låt. Om du finner ut hvilken toneart den går i, kan du fort bestemme deg for hvilke toner du vil velge å spille. Går sangen i C, kan du fint spille E-frygisk, C-dur, A-moll osv, for å nevne noen modale skalaer.

Om du snakker om å lage dine egne låter ville jeg gi et tips om å ikke begrense seg til noter innenfor skalaer. Teori er greit å kunne, men det burde ikke være et utgangspunkt for musikken du lager, mener nå jeg.

Lenke til kommentar
Takk for svar :)

 

Har sett en del på disse, og er stort sett trygg på dem. Når du sier "blueser" er jeg ikke sikker på om jeg er helt med på hva du mener; blues har jo ingen spesielt klare rammer, og ikke minst finnes det jo en del blues i de fleste sanger. Har noen eksempler på slike sanger?

 

Er det noen måte å høre når en bestemt skala passer til en låt?

Det først du burde gjøre er å finne grunntone. La oss si at jeg hører "Lisa gikk til skolen" for første gang, og lurer på hva den går i og hvilke skalaer som passer. Jeg ville tenkt slik;

- hva er grunntone? (sett deg ned ved pianoet og hør etter hva grunntonen er) I mitt tilfelle er det G.

- går den i dur/moll? I mitt tilfelle går den i dur.

Når du har grunntone, kan du basere deg på at den MÅ ha et dur- eller moll-preg. Husk at dur har høy ters, med tonetrinnene; hel, hel, halv, hel, hel, hel, halv. (ren)Moll har lav ters og sekst, med tonetrinnene; hel, hel, halv, hel, hel, halv, hel. Hvis det avviker fra dette, er den en modal toneart, eller en annen mollvariant (harmonisk, melodisk, sigøyner etc.).

- hvis grunntone er vanskelig å høre, kan du plukke ut fremtredende toner og gå ut der ifra. Jeg kan ikke høre noe fremtredende toner som avviker fra c-dur, siden "Lisa gikk til skolen" ikke går høyere enn seksten, og G dur har kryss for septimen

 

Nå har jeg toneart, hvilke akkorder og skalaer kan jeg bruke?

Alle varianter og paraleller kan brukes (E-moll, paralell, G-moll variant). Du har også utallige utvalg i kadenser, og dette er noe du burde utforske. Tonika(G-dur), sub-dominant (C-dur) og dominant (D-dur). Du har tusenvis av andre kadens-muligheter i stedfortredere, bidominanter og dominantdominant.

 

... moder er et annet kapittel ;)

 

- trymv

Lenke til kommentar

Blues skalaen er jo en utvidelse av pentaton skalaen, derfor er det pedagogisk smart å starte med disse to, hvorav en starter med pentaton. Penta betyr 5, som indikerer at det er 5 (forskjellige) tonetrinn i skalen før en er kommet "rundt" til utgangstonen igjen.

Når disse to sitter i fingrene er det på tide å utvide bluesskalaen med enda flere toner, spesielt dur-tersen.

 

Det viktigste er egentlig akkordene. Når du tar en akkord, spill tonene som ligger halvtrinnet under og/eller over akkordnotene.

Etterhvert utvikler du teknikker og skalaer som kombinerer de akkordnære tonene og lengre løp.

 

Ca2

Lenke til kommentar
  • 2 uker senere...

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...