Gå til innhold

Har vi et sykefravær som forventet?


Gjest medlem-82119

Anbefalte innlegg

Gjest medlem-82119

Har sett i ulike debatter at man undrer seg hvorfor man har et høyt sykefravær i norge, sammenlignet med f.eks sverige.

Men har ikke vi tatt noen valg som tvinger sykefraværet opp på et høyt nivå, slik at et høyt sykefravær er resultatet av den arbeidspolitikken vi fører?

 

1 -Man jobber for at flest mulig, uavhengig av sine psykiske og fysiske handikap skal ut i jobb.

Dette drar opp sykestatistikken. Vil man redusere den, får man sparke alle som ikke kan yte 100%.

 

2 -Man jobber for at man skal dra på jobb bare man er litt syk.

Dette gjør at man smitter sine kollegaer, og ender opp med lengre fravær.

Er man litt syk, kunne man vært hjemme 1-2 dager og blitt helt frisk, men isteden drar man og smitter sine kollegaer og sørger for å bli så syk at man er hjemme 4-5 dager isteden.

 

3 -Dårlige erfaringer med kollektivtrafikken gjør at man vegrer seg for å friste skjebnen.

Er man småsyk, så ønsker man ikke å stå ute og fryse i timesvis fordi tog er forsinket og dernest at man fordi tog er forsinket ikke rekker korresponderende tog.

 

4 -Syke barn. Man er hjemme med syke barn, og jeg tviler på at det skilles på dette i sykestatistikken til arbeidsgiveren.

 

5 -Dårlig arbeidsmiljø. Mistrives man på jobb er det lettere å bli hjemme hvis man er småsyk enn om man trives.

 

6 -Dårlig og lite positive tilbakemeldinger fra arbeidsgiveren. Selv om man har stått på et helt år er det ofte umulig å få et julebord, og julegaven, hvis man får noe i det hele tatt, er ofte noe man finner i søpla på vei til kontoret.

Kommunen gav f.eks en bic kulepenn i julegave til min samboer og hennes kollegaer, andre jeg kjenner har fått en melkesjokolade på deling, noe som omtrent har gitt en halv rute pr. mann.

Å bli satt pris på og føle at man gjør en viktig jobb og blir savnet hvis man er borte er viktig når man skal ta valget om å dra på jobb.

 

7 -Samfunnets måte å straffe folk for at de jobber. Man har aktive politikere som gjør hva som helst for å gjøre hverdagen til arbeiderne verre.

La dem betale for å parkere på jobb. Skattlegg dem for billig mat i kantina (eller gratis mat offshore), sett opp en bomstasjon ved innkjørselen til arbeidsplassen. Kjør på med masse skjema, som pizza skjemaet. Gjør det jævligst mulig for arbeiderne.

 

8 -Skape splid mellom arbeiderne og mellom arbeiderne og lederne. Man sørger ofte for å forskjellsbehandle arbeiderne grovt for å skape en splid hvor arbeiderne må anstrenge seg for å være på den riktige siden. Lederne bevilger seg enorme lønnsøkninger, men krever at arbeiderne må vise moderasjon.

 

Kan fortsett slik i det uendelige, men det jeg vil frem til er at jeg mener at man er veldig flinke til å oppfordre og legge til rette for høyt sykefravær i norge, og den statistikken man har er et resultat av det man har gjort.

Jeg mener at man vedtar et høyt sykefravær ved å legge forholdene til rette for det.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Fra DLF-bloggen:

 

Det har vært mye snakk om sykelønnsordningen i det siste. Til tross for en rekke tiltak er sykefraværet høyt, og etter en liten nedgang for noen år siden er det nå på vei oppover igjen. Statsministeren uttalte for ikke lenge siden at sykefraværet hadde gått opp med 10 %. Civitas Kristin Clemet har uttalt seg, og det har også FrPs Siv Jensen. Også kjøpmann Stein Erik Hagen er trukket inn i dette; han gir sine ansatte to månedslønner i bonus til jul dersom de ikke har vært borte pga sykdom i løpet av året. De ansatte er meget fornøyd med dette, men fagforeningspampene protesterer, naturlig nok; de hevder at det er urettferdig at de som er mye på jobb skal tjene mer enn de som er lite på jobb.

 

Grunnen til at dette er så mye omtalt er at dagens ordning er svært dyr. I en periode får den som er borte pga sykdom full lønn, og når han er borte bedriver han ingen verdiskapning, og da er sykelønnen en ren utgift, først for bedriften (som betaler sykelønn i en kort periode) og så for staten (som betaler etter at arbeidsgiverperioden er utløpt).

 

Stoltenberg sier i VG: ”Vi har den høyeste levealderen i verden, den høyeste levestandarden og de høyeste helseutgiftene i verden. Samtidig har vi det høyeste sykefraværet, ja ikke bare det; det er økende. Da må vi gjøre noe, sier statsministeren.

 

- Du sier det norske folk er for syke?

 

- Ja, vi er for syke i Norge. Jeg tror at den prosessen vi skal gjennom, vil kunne bidra til å gjøre noe med det, sier Stoltenberg.”

 

Et av hovedpoengene for Stoltenberg, Clemet og Jensen ser ut til å være at det er for mye unnasluntring, at arbeidsmoralen er for lav, og, for å si det som det er, at mange er borte fra jobben uten at de egentlig har en god grunn for det. ”Siv jensen har sagt på TV at det er mange som misbruker ordningen med egenmelding. Disse er ikke virkelig syke. De bare benytter sykelønnsordningen til å ta seg tre ekstra fridager” (sitert fra Arne Strands artikkel i Dagsavisen 7/1). Når hun blir bedt om å begrunne dette sier hun visstnok at mange vet at det er slik, dvs. hun henviser kun til anekdotisk materiale, noe som alle burde vite egentlig er uholdbart.

 

Mange har gått inn for karensdager; dvs. at den sykmeldte ikke skal få lønn for de første dagene han er syk. Men hvis vi går tilbake til da ordningen med egenmelding ble innført (med egenmelding kunne man da være borte fra jobben uten legemelding), førte dette til at køene på legekontorene forsvant, noe som utvilsomt var en nyttig ting.

 

La oss også ha sagt før vi går videre at det gir et noe merkelig inntrykk når statsministeren sier at sykefraværet har gått opp 10 %; det som er skjedd er at det er gått opp fra ca 7 % til ca 7,7 %. Stoltenberg har selvsagt sine ord på det tørre, men inntrykket han skaper blir feil.

 

Hva er DLFs syn på dette? Vi mener at ordninger om sykelønn skal avtales mellom den ansatte og hans arbeidsgiver, eller mellom fagforeninger og arbeidsgiverforeninger. Det offentlige skal ikke han noe med dette å gjøre i det hele tatt.

 

Noen bedrifter vil da ha ordninger med full lønn under sykdom, andre vil ha karensdager, og noen vil ikke betale under sykdom i det hele tatt, men til gjengjeld vil de betale mer til de som er på jobben. Og arbeidstagere får da muligheten til å velge den type ordning de vil ha dersom det finnes arbeidsgivere som tilbyr den.

 

Og eventuelle mistanker om unnasluntring er noe som må tas opp med den enkelte arbeidstager. Likeledes arbeidsmoral, dette er noe som anatte og arbeidsgivere må ordne opp i selv uten statlig inblanding.

 

Vi stiller oss også noe undrende til debatten: de store utgiftene som sykelønnsordningen medfører skjer pga langtidsfraværet, og dette kan man ikke gjøre noe med med de tiltak som nå diskuteres. At noen tar et par dager fri uten å være virkelig syke fører ikke til de store utgiftene, de store utgiften henger som nevnt sammen med langtidsfraværet.

 

Stoltenbergs forslag om at ”Arbeidsgiver skal betale mer av regningen når deres ansatte blir syke” vil bare gjøre det enda vanskeligere for enkelte bedrifter.

 

Antagelig vil dagens diskusjon føre til at man som vanlig overhode ikke går inn på reelle problemer og reelle løsninger, men bare skyver problemene foran seg og håper at oljeformuen rekker så lenge at man selv kan nye godt av den, dvs. at man i praksis velter problemene over på fremtidige generasjoner.

 

Som sagt, den eneste mulige løsning ligger i at slike ordninger avtales direkte mellom dem de angår, og at staten ikke kommer inn på noen måte (annet enn at rettsapparatet benyttes dersom kontrakter brytes).

Lenke til kommentar
Gjest medlem-82119

-Også kjøpmann Stein Erik Hagen er trukket inn i dette; han gir sine ansatte to månedslønner i bonus til jul dersom de ikke har vært borte pga sykdom i løpet av året. De ansatte er meget fornøyd med dette, men fagforeningspampene protesterer, naturlig nok; de hevder at det er urettferdig at de som er mye på jobb skal tjene mer enn de som er lite på jobb.

 

Problemet med et slik system er at man lokker syke folk til å dra på jobb for å ikke miste bonusen.

Vet om flere som brekker en fing eller et ribbein og så tør de ikke si fra fordi de mister bonuser.

SEH burde skjønt at det han legger opp til er å fremme lengre sykefravær på bekostning av det korte.

 

-Vi har den høyeste levealderen i verden, den høyeste levestandarden og de høyeste helseutgiftene i verden. Samtidig har vi det høyeste sykefraværet, ja ikke bare det; det er økende. Da må vi gjøre noe, sier statsministeren.

 

At et rikt land med råd til å behandle folk har høyere helseutgifter en f.eks cuba er vel ingen bombe akkurat.

Det han sier er at han synes det er rart at en handikappet med redusert kapasitet bidrar til høyt sykefravær.

I konsentrasjonsleirene skjøt de jøder når de ikke klarte å jobbe mer, her får man lov til å være syk.

Hva er det han egentlig vil?

At man skal sparke de svakeste blandt oss og sørge for at vi kun ansetter blonde og blåøyde med friske gener?

 

-Ja, vi er for syke i Norge. Jeg tror at den prosessen vi skal gjennom, vil kunne bidra til å gjøre noe med det, sier Stoltenberg.

 

Nei, vi er ikke mer syke i norge men vi har et arbeidsliv som er åpent for syke. Vi har IA. Vi har ordninger som ikke stenger døren selv om man f.eks har migrene.

Hva gjør en bedrift med 10 overarbeidede ansatte, ansetter flere? Nei. Ansetter en som skal få folk til å jobbe mer? Ja.

 

-Et av hovedpoengene for Stoltenberg, Clemet og Jensen ser ut til å være at det er for mye unnasluntring, at arbeidsmoralen er for lav, og, for å si det som det er, at mange er borte fra jobben uten at de egentlig har en god grunn for det.

 

Og de verste er politikerne selv....

 

-Mange har gått inn for karensdager; dvs. at den sykmeldte ikke skal få lønn for de første dagene han er syk.

 

Det gir meg verdens beste grunn til å være borte fra jobben i tre dager.

Stjeler jobben lønna mi første dagen, skal jeg ihvertfall sluntre unna to dager som hevn.

 

-Noen bedrifter vil da ha ordninger med full lønn under sykdom, andre vil ha karensdager, og noen vil ikke betale under sykdom i det hele tatt

 

Ja! Klasseskiller er nok veien å gå. La sjefen få full betaling fra første sekund, mens arbeiderne får full trekk fra samme sekund.

DET skaper nok ro i rekkene tenker jeg. En annen ting som kan hjelpe er torpedoer. True en arbeidstager med knuste kneskåler vil nok få han ut av senga tenker jeg...

 

-Vi stiller oss også noe undrende til debatten: de store utgiftene som sykelønnsordningen medfører skjer pga langtidsfraværet, og dette kan man ikke gjøre noe med med de tiltak som nå diskuteres. At noen tar et par dager fri uten å være virkelig syke fører ikke til de store utgiftene, de store utgiften henger som nevnt sammen med langtidsfraværet.

 

Og langtidsfraværet er en konsekvens av arbeidsmiljø og belastning.

 

-Stoltenbergs forslag om at ”Arbeidsgiver skal betale mer av regningen når deres ansatte blir syke” vil bare gjøre det enda vanskeligere for enkelte bedrifter.

 

På samme måte som naboen neppe ville godtatt å betale mitt huslån...

 

-Antagelig vil dagens diskusjon føre til at man som vanlig overhode ikke går inn på reelle problemer og reelle løsninger, men bare skyver problemene foran seg og håper at oljeformuen rekker så lenge at man selv kan nye godt av den, dvs. at man i praksis velter problemene over på fremtidige generasjoner.

 

SANT! Tre linjer som oppsummerer hele problemet!

 

-Som sagt, den eneste mulige løsning ligger i at slike ordninger avtales direkte mellom dem de angår, og at staten ikke kommer inn på noen måte (annet enn at rettsapparatet benyttes dersom kontrakter brytes).

 

Og så lenge varte det. En "avtale" mellom en arbeidgiver og arbeidstaker har en enorm forskjell i styrkeforhold siden arbeidsgiver betaler lønna. Hvis han sier hopp, ellers får du ingen lønn må man hoppe eller si opp.

En "frivillig avtale" ville garantert endt med at man får betalt for de timene man jobbet, og hele problemet ville forverret seg.

Norge har +/- 300000 i industrien, og det er typisk de som sliter mest både fysisk og lønnsmessig.

Å sende dem til retten med sine krav er vel en rimelig stor belastning for rettsvesenet som allerede idag ikke får unna sakene fort nok.

 

Så forøvrig at furuset sykehjem hadde senket sykefraværsstatistikken bl.a ved å velge at graviditet ikke er en sykdom.

 

Kan jo forslå flere tiltak som vil ytterlige redusere sykefraværstatistikken:

-Slutte å føre avdøde arbeidere som langtidsykemeldte

-Ikke føre gravide opp som syke (ops, det var jo tatt)

-Arbeidere som jobber på ulike prosjekt i ulike avdelinger er ikke 300% syk selv om han jobber tre steder

-Folk som blir påkjørte eller havner i store ulykker må også holdes ute fra statistikken.

-Statistikk, ja....man bør unngå å kalle en økning på 0.7% fra 7 for en økning på 10%. Med dagens prosentkunnskaper oppfatter folk det som en økning fra 7 til 17.

Tilsvarende må en bedrift med to ansatte slutte å si at bedriften har et sykefravær på 50% når en av dem er syk.

Moooot normalt 5%.....som igjen kan sies at bedriften har et sykefravær som er 1000% høyere enn det normale.

Lenke til kommentar
Problemet med et slik system er at man lokker syke folk til å dra på jobb for å ikke miste bonusen.

 

Du mister ikke bonuser. Bonuser er noe du får. Men for sosialister som er vokst opp i Bakvendtland og vant til å få alle mulige gratis goder, fortoner det seg kanskje annerledes.

 

SEH burde skjønt at det han legger opp til er å fremme lengre sykefravær på bekostning av det korte.

 

Han er nok smartere enn som så.

 

At et rikt land med råd til å behandle folk har høyere helseutgifter en f.eks cuba er vel ingen bombe akkurat.

 

Vi har ikke råd, og det er krise i helsevesenet.

Endret av Marxisten
Lenke til kommentar
Gjest medlem-82119

Du mister ikke bonuser. Bonuser er noe du får. Men for sosialister som er vokst opp i Bakvendtland og vant til å få alle mulige gratis goder, fortoner det seg kanskje annerledes.

 

Vel, hvis jeg blir syk og ikke får bonus på grunn av det, så vil jeg ihvertfall si at jeg mister bonusen.

Det er forøvrig det samme man har gått vekk fra fordi skadde ansatte ikke tør å melde fra fordi de vet de mister bonusen, ihverstefall til hele avdelingen. Dermed hinker de rundt med brekte armer og bein.

 

Han er nok smartere enn som så.

 

Vel, det er dine ord.

Synes ikke det har snurret så mye oppi hodet hans når han står frem.

Snufs, se hvor fælt jeg har det...nesten ikke penger...buhuuu.

 

http://pub.tv2.no/nettavisen/nyheter/article2816537.ece

 

Vi har ikke råd, og det er krise i helsevesenet.

 

Vel, å si at vi ikke har råd med 3000 milliarder på bok er vel en sannhet med modifikasjoner.

Vi har råd til å svi av milliarder på andre ting:

 

http://www.siste.no/okonomi/arbeidsliv/article4576415.ece

 

Kanskje på tide at noen velger å bruke pengene på å unngå sykefravær FØR det oppstår, isteden for å bruke det mangedobbelte ETTER at det har oppstått.

Eksempel: Folk som blir skadet venter evigheter på en operasjon. Ett års sykemelding istedet for en halvtimes inngrep.

Hva vil man bruke pengene på, trygd til folk som venter på operasjon, eller en brøkdel for å få fyren operert og ut i arbeid igjen?

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...