Gå til innhold

Enkeltmannsforetak moms og salg


Anbefalte innlegg

Hei, driver å starter enkeltmannsforetak, og har et par spørsmål:

 

1)

Ifølge enkeltmannsforetak.org trenger man ikke å tenke på moms hvis man har en omsettning på under 50 000 kr - men hvordan fungerer dette når man kjøper inn varer? Jeg har lagt merke til at flere nettbutikker (blant annet komplett.no) har en bedrifts-seksjon der de lister priser uten mva - betyr dette at man kan kjøpe inn varer uten moms?

 

2)

Jeg har hørt at man ikke har lov til å selge vidre i ett enkeltmannsforetak, men jeg er ikke sikker på om kilden er pålitelig - er det noen som kan bekrefte eller avkrefte dette?

 

På forhånd takk.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

1) Nei. Selv de som er mva-registrert kan ikke kjøpe inn varene uten moms, den må likevel betales, men så kan man i etterkant trekke den fra på den momsen man skal betale inn til staten.

 

Systemet fungerer slik: Om jeg kjøper inn en vare til 80 kr+mva (100) og selger den videre for 100kr+mva (125), så betaler jeg 100 til selgeren, får 125 fra kjøperen, og blir skyldig staten 25 kr i utgående mva, men trekker fra de 20 kronene jeg allerede har betalt i mva til selgeren. I praksis betaler jeg altså bare 5 kr til staten, som blir 25% av den merverdien (20kr) varen har fått i mitt omsetningsledd, derav navnet merverdiavgift.

 

For en som ikke er registrert, så betaler du prisen inklusiv moms og legger din fortjeneste på denne uten mer om og men.

 

2) Bare tull. Men EPF som driver videresalg av innkjøpte varer må registreres i foretaksregisteret, noe som koster 2500 kroner som en engangsutgift, mens andre EPF som ikke driver varesalg eller har mer enn fem ansatte bare trenger registreres i enhetsregisteret, som er gratis.

Lenke til kommentar
  • 7 måneder senere...

Nå drar eg opp en gammel tråd, men eg har eit spørsmål som ikkje er svart.

Om eg har ein omsetning mindre enn 50000kr og ikkje er MVA-registert, korleis blir det når ein bedrift kjøper ein vare av meg. Korleis får bedriften igjen MVA på noko som blei solgt utan MVA? (varen importert og betalt moms for hos meg)

 

Eg får jo ikkje igjen moms som eg har betalt først heller, så eg må jo selja med innbakt moms.

Endret av siDDIs
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...