Gå til innhold

hvordan forstå det danske tall systemet!


rabagast3

Anbefalte innlegg

Hei

 

Vi tar litt dansk telling. Siden alt går greit til og med 49, hopper vi over det. Vi trenger en variabel, $snes som vi gir verdien 20 ($snes = 20); Så bærer det løs. Vi skal nå bruke tallet som vi kaller 50. I vår tellemåte tar vi utgangspunkt i 10, som er antall fingre vi har. Vi har allerede brukt opp 10 hele fire ganger, så femti kommer av 5 ganger 10, og vi får femti. Danskene bruker både fingre og tær, dermed har de 20 til disposisjon, jfr. $snes = 20. Vi skulle som sagt ha 50. Da tar vi 50 dividert med $snes, og får 2,5. Eller sagt på en annen måte 2,5 snes. I gamle dager sa de ikke 2,5 når de skulle si det, nei, de brukte halvtre. Det kommer av at det var halvveis mellom to og tre. Skjønner du nå hva 50 heter på dansk? Jo det heter halvtres.

 

Så er vi kommet til 60. Vi har fortsatt 10 fingre, hvis vi ikke jobber på et sagbruk eller i Nordsjøen. Og siden det er sjette gangen vi kommer til 10, kaller vi det for seksti. Så var det danskene. Vi bruker som generelt utgangspunkt at de har sine fingre og tær i behold, jfr $snes = 20. Ta 60 dividert med $snes, og du får tre. Altså tre snes. Som de uttaler tres.

 

70 er like greit som de forrige. Vi er kommet til syv ganger ti, og kaller det sytty. Våre danske venner må ennå regne litt. De må ta 70 dividert med $snes, og får 3,5. Tre og et halvt snes. Nei, det heter ikke halvtres, for den er allerede brukt opp, så det går ikke. Husk at 3,5 ligger midt mellom 3 og 4, og i gamle dager fikk det betegnelsen halvfjers.

 

80, ja. Vi tar kortversjonen. Vi har åtte ganger ti, altså åtti. Danskene har fire ganger 20, altså fjers.

 

90 ligner på 70 og 50, men denne gang gir 90 dividert med $snes en kvotient på 4,5. Altså midt mellom 4 og 5. Sagt på en annen måte: halvfems.

 

100 er greit. Vi sier jo ikke titi, selv om det er ti ganger 10. Vi sier hundre. Danskene sier ikke fems, som skulle tilsvare 5 ganger $snes. De sier faktisk hundre, de også. (Det høres kanskje ikke ut som om de sier hundre, men det er en annen sak).

 

Dette var de rene tallene. Men det finner jo masse tall mellom for eksempel 60 og 70. 56, som vi uttaler som femtiseks, kan vi nå bruke som et godt eksempel. Som sagt, vi sier femtiseks. Men det har vi da ikke gjort bestandig. Gamle folk, pluss unge folk, sier ofte seksogfemti, (altså seks pluss femti. Danskene liker den gamle måten å si det på, så de sier seksoghalvtres, (altså seks pluss halvtres).

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Var i Danmark for ikke så mange år siden. La merke til at de kan vårt tallsystem også. Når jeg kjøpte noe, så sa de f.eks firehalvfjers, noe jeg "såklart" svarte med "Hæ?". Da repeterte de med vårt tallsystem, denne gang syttifire :p

 

Ellers vil jeg si takk for en grundig og god forklaring! :woot:

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...