Gå til innhold
Trenger du skole- eller leksehjelp? Still spørsmål her ×

Trenger litt hjelp til prøvemuntlig. Naturfag-vannmiljøet.


Anbefalte innlegg

Heisann, Når har vi prøvemuntlig på skolen og jeg kom opp i Naturfag-Vannmiljøet der du bor.

Da lurer jeg på hva som kan være greit og skrive om og forklare.

Har begynt og skrive litt om rensing av avløpsvann, så vis det er noe DU kan om vann, så er det bare og si det.

Tar også imot nyttige linker om vann med stor takk.

Viste ikke hvor jeg skulle plasere denne, så da får mod flytte den vis den er plasert ( plassert?) feil.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Ingen? skal framføre dette i morgen og kunne trengt litt hjelp. Spør ingen om og gjøre det, bare hjelpe til litt så er jeg takknemlig som fy :)

Nå har jeg skrevet om hvordan overgjødsling påvirker elver og vassdrag. Kan ta og legge ut powerpointen, pluss teksten etterpå.

Lenke til kommentar

Det viktigste å rense før avløpsvannet blir sluppet ut igjen i vassdrag er:

  • Miljøgifter
  • Organisk avfall
  • Næringssalter
  • Sure gasser

Jeg kan skrive opp litt på hvert punkt, du skal vel ikke snakke i flere timer :)

 

Miljøgifter

 

Miljøgifter er kjemikalier som forårsaker store skader selv i meget små konsentrasjoner. Vi snakker om konsentrasjoner så lave at de måles i ppb (parts per billion) når det skal oppgis hvor dødelig stoffet er. Eksempler på miljøgifter er bly (Pb), kadmium (Cd), kvikksølv (Hg), kobber (Cu), fluor (F), polyklorerte bifenyler (PCB), og en spesiell gruppe hydrokarboner, PAH, polyaromatiske hydrokarboner.

 

Det er dessverre ikke så mye vi kan gjøre for å rense vannet mot slike stoffer. Man kan felle ut et bunnfall ved hjelp av salter, slik at det dannes tungtløselige forbindelser som synker til bunns i sedimenteringsbassenger, men dette er forbundet med til dels store kostnader. Det beste er derfor å minimere punktkilder og arealavrenning, minske mengden miljøgifter i bruk i produksjon (effektivisering), eller utvikle nye stoffer som gjør samme nytten uten forurensningen .

 

Miljøgifter kan imitere hormoner, skade genetisk materiale (DNA), skade enzymer i kroppen, føre til allergier, sterilitet (alle har vel hørt om de sterile isbjørnene på Arktis!) osv. Det er viktig å begrense disse utslippene mest mulig!

 

 

Organisk avfall

 

Hvis avløpsvannet går rett ut i vassdrag blir ofte store mengder organisk avfall også sluppet ut sammen med avløpsvannet. Det som gjelder for dette avfallet er at det brytes ned ved under forbruk av oksygen. I denne prosessen blir oksygen og organisk avfall omdannet til karbondioksid og vann. Blir organisk avfall sluppet ut i en innsjø får vi en potensiell "bombe" for økosystemet i vannet, spesielt om vannet også slipper ut næringssalter.

 

 

Vanligvis blir organisk avfall skilt ut i store siler og sedimentasjonsbasseng (fyller opp et basseng med avløpsvann, venter til "dritten legger seg" og skufler dette opp). Du kan også føre avløpsvannet gjennom bakteriestasjoner som spiser opp det aller meste.

 

 

Næringssalter

 

Næringssalter er forbindelser som inneholder nitrogen og fosfor. Fosfor finner man som oftest bundet i et fosfation (PO43-), mens nitrogen finner man i nitrat (NO3-) og urea [(NH2)2CO] sånn rent utslippsmessig fra oss mennesker (oi, ammonium også, forresten, NH4+).

 

Begge disse stoffene er såkalte "begrensende faktorer" hvis det er for lite av en av dem. Det betyr at f.eks. algeoppblomstring er avhengig av tre stoffer - karbon ©, fosfor (P) og nitrogen (N). Det er som regel plenty av karbon i vassdrag, bundet i vannet (og tilført hver gang det regner, regn er surt fordi vann reagerer i to trinn med luftbåren karbondioksid og danner karbonat (CO32-). Tilfører du fosfor og/eller nitrogen, tillater du vassdraget til å blomstre. Dette kalles "eutrofiering" (eutrof betyr næringsrik).

 

Når algene oppblomstrer betyr dette at komposteringen av det organiske avfallet i avløpsvannet begynner for fullt om natten når sollyset ikke tillater fotosyntesen. Om dagen vil algene omdanne karbondioksid til oksygen, slik at vannet blir oksygenrikt - men om natten vil dette reverseres. Algene forbruker da oksygen for å holde livsprosessene i gang. Dette fører til såkalt oksygensvikt. Det forbrukes mye mer oksygen igjennom natten enn det som er tilstede, og det er selvfølgelig de som bruker mest oksygen som dør først. Det vil si at om morgenen så er fiskebestanden borte - i verste fall :)

 

Det som kan skje som konsekvens av dette er at oksygenet forsvinner fra de nedre lagene i vassdraget, slik at det vannet som er nær bunnen blir svært oksygenfattig. Når organisk avfall siver til bunns, og det ikke er oksygen tilstede, vil det bli løst ut giftige, sure gasser, som hydrogensulfid og ammoniakk, men også nitrogengass og metan (sistnevnte er lett antennelig!). Disse gassene legger seg i bunnslammet, og gjør det ulevelig for fisk og andre organismer.

 

Når pH i vassdraget senkes vil også tungtløselige forbindelser med jern(III)fosfat (FePO43-) løses ut i vannet. Den begrensende faktoren blir tilført på ny, og enda mer alger kan blomstre opp. Til slutt er vassdraget (som oftest innsjøen i disse tilfeller) selvforsynt med næringsstoffer (er "selv-eutrof") og blir et sumpområde.

 

 

Næringssalter blir som oftest felt ut ved hjelp av aluminium, som danner en forbindelse med fosfationer. Nitrogen er verre å fjerne, siden de aller fleste salter som nitrat inngår i er lettløselige, og vil ikke danne et bunnfall. Løsningen her er å slippe ut så lite som mulig :)

 

 

Sure gasser

 

Sure gasser senker pH i vassdraget, og dette fører selvsagt til problemer! Et konkret eksempel er at løseligheten til salter øker i surt vann, slik at metaller som aluminium (Al) blir løst opp i ioneform. Rundt gjellene til fisk er det heller basisk, slik at når fisken svømmer igjennom vann så dannes det et bunnfall av metaller (f.eks. Al) på gjellene, og hindrer rett og slett fisken i å puste!

 

En enkel løsning til problemet er å kalke vassdrag, da som oftest med et lett løselig kalsiumkarbonat (CaCO3) som stabiliserer pH (surhetsgrad) i vannet, samtidig som det er en buffer for pH (at det vil opprettholde ca. samme pH selv om det kommer flere sure utslipp).

 

 

 

Det var et kort sammendrag over det viktigste :)

 

Lykke til!

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...