Gå til innhold

Islams erobring av Spania


martinehkn

Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Umiddelbare virkninger var veldig få, men over tid har muslimenes tilstedeværelse i området som i dag defineres som Spania hatt stor påvirkning, ikke bare på området men også for resten av Europa. Når maurerne erobret Den iberiske halvøyen var området bestående av visigotere, for det meste barbariske stammer som hadde begrenset sivilisasjonsutvikling etter at Det Romerske imperiet hadde kollapset rundt 500-tallet. Mer vågalt sagt overtok maurerne den stillingen som romerne hadde på halvøyen i 500 år.

 

Den positive innflytelsen maurerne hadde på området har blitt neglisjert og undergravd etter at maurerne trakk seg ut av området på 1400-tallet, og senere i moderne tid av Franco regimet. Disse regimene tegnet et bildet av perioden som uheldig for Spania og kristendommen, men i realiteten levde kristne og muslimene sammen for nærmest 700 år uten de store konflikter enn det ellers var vanlig innenfor de føydale strukturene, helt frem til Spania ble forent ved hjelp av ekteskapet mellom Ferdinand II av Aragón og Isabella I av Castilla. Alle religioner var tillat under maurerne, og det finnes en mengde av bevis hvordan mindre kongedommer på Den iberiske halvøyen samarbeidet uten problem med maurerne til og med under perioden av korstog på 1100- og 1200-tallet. Etter Ferdinands og Isabellas overtakelse gikk dette samarbeidet i grus fordi Islam og Jødedommen ble forbudt, og mange tusen ble drept under inkvisisjon.

 

Maurernes bidrag til Spania er stort og det er konsensus blant de fleste historikere (inkludert de spanske historikere) at området fikk stort utbytte av maurernes tilstedeværelse i form av litteratur, astronomi, medisin, filosofi, teknologi og arkitektur. Tilstedeværelsen kan ses enda den dag i dag på steder slik som Sevilla, Granada og Toledo der flere av moskeer bygd av maurerne viser vanvittig arkitektur. Dessverre har fleste av disse moskeer blitt omgjort til kirker etter Ferdinands og Isabellas overtakelse, ikke at jeg har noe mot kirker men det er synd for en hver historiker og arkeolog at mye av den originale arkitekturen har vært ødelagt under transformasjon.

 

Europa lo skakk i perioden maurerne erobret Den iberiske halvøyen. Etter romersk kollaps slet Europa i forhold til den muslimske verden når det gjelder utvikling. Det hersket anarki i Europa store deler av perioden frem til tidlig middelalder. De som sto for teknologisk utvikling i perioden var muslimer. Alle verk som ble ansett som viktig under antikken, der i blant verk fra Aristoteles, Sokrates, Plato og Cicero, var nå i hender på muslimene som studerte disse verk nøye. Alt dette skulle bidra til perioden i Europa som defineres som renessanse (gjenfødsel av antikkens verk). Det største bidraget kom gjennom Den iberiske halvøyen og Sicilia, begge områder under muslimsk kontroll, og videre til de italienske bystater slik som Milan, Firenze, Genova, Venezia osv., før de havnet i Paris – renessansens vugge sammen med Venezia. Dette gjelder spesielt utviklingen på områder som navigering (maurerne var de første med å utvikle kompass som senere skulle gjøre Spania til rik koloniland etter erobringen av deler av Sør Amerika på 1500-tallet), medisin, filosofi, astronomi og litteratur. De fleste viktige verk til antikkens filosofer var direkte oversatt fra arabisk til latin, mye av disse originale tekster finner du i Louvre.

Endret av statsviter
Lenke til kommentar

Det er inga tvil om at det vart utvist religiøs toleranse frå Umayyad-dynastiet. Det var heller frå leiinga i dei kristne statane i Europa det var fiendtlege haldningar til kulturen, religionen og styret i Al-Andalus. Muslimane brakte med seg, på fredeleg vis, kulturen sin og det har sette sine spor i språk og religion. Det var eit skilje på den Iberiske halvøy mellom kristen og muslimsk kultur som gjekk der grensa mellom dei kristne og muslimske landområda gjekk. Europeiske statar hadde, av naturlege årsaker, interesse av atterobring (Reconquista) og freista å ta att desse landområda. Dette er kjernen til fiendtlegheit, ikkje Umayyad-styret. Difor er det ikkje å ta alt for hardt i å seie at kristne og muslimar levde fredeleg ilag.

 

Sjølv om kristne, europeiske statar mislikte muslimane endra ikkje det på dei faktiske haldningane mellom vanlege folk. Det endrar ikkje på at Umayyad-styret handsama kristne og jødar bra og det var ikkje før Reconquista var over at fiendtleg handsaming av "dei vantru" starta, og då var det den nye kristne, spanske staten som stod for den fiendtlege haldninga. Jizya-skatt - ei skatt ikkje-muslimske, vaksne, arbeidsføre menn måtte betale - var ei vanleg måte å handtere ikkje-muslimar på i fleire muslimske statar gjennom heile mellomalderen (og for så vidt etterpå i det osmanske riket, men då skilde det seg kanskje ikkje ut som spesielt tolerant samanlikna med Europa).

 

Elles er statsviter inne på mykje viktig når han går gjennom den gylne islamske tida og dei følgjer det hadde for den iberiske halvøy. Dette var ein epoke då islam var overlegen samanlikna med Europa på, vel, eigentleg alle område.

Endret av noodles
Lenke til kommentar
  • 1 måned senere...
Umiddelbare virkninger var veldig få, men over tid har muslimenes tilstedeværelse i området som i dag defineres som Spania hatt stor påvirkning, ikke bare på området men også for resten av Europa. Når maurerne erobret Den iberiske halvøyen var området bestående av visigotere, for det meste barbariske stammer som hadde begrenset sivilisasjonsutvikling etter at Det Romerske imperiet hadde kollapset rundt 500-tallet. 

Litt feil dette gothere generelt var veldig glad i romersk kultur og poesi og hadde en egenart inne både ariktur og kunst som ikke var særlig barbarisk.

Å det visegothiske riket varte i litt under 300år

Endret av nilzern
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...