Gå til innhold

Veske til vannkjøling og sånn


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Jeg har ikke fasiten, men et par tanker om saken.

 

Siden vann har dobbelt så stor evne som alkohol til å transportere varme vil vel det være god grunn til å bruke vann? Jeg er ikke sikker på hvordan pakninger ville reagere på alkohol, og ei heller den noe lavere viskositeten som pumpene må jobbe med. Og det er brennbart, så en lekasje i et elektrisk system ville jo være uheldig.

 

Bly er jo ikke spesielt godt egnet til å lage tynne radiatorer av da det både er giftig, dyrt og ikke spesielt lett å lage ting av?

 

Det brukes jo blant annet glykol i industrien, men da ofte i forbindelse med lave temperaturer.

Lenke til kommentar
Hei noen som har peil på termodynamikk?

 

1. Varmekapasiteten til vann er ca dobbelt av alkohol. Er alkohol derfor bedre egnet som kjøleveske? hvilke andre egenskaper teller for kjølevesker?

 

2. Og av samme grunn hvorfor er ikke blylegeringer mer utbredt i kjøleribber?

 

1. Vann har mye høyere varmekapsitet enn alkoholer ja, og dette er en god ting for kjøling. Det er fordi en høyere varmekapasitet gjør at væsken kan "bære" mer varme. Med andre ord krever det mere energi for å varme vann opp en alkohol. Du får dermed effektivt "mer" kjølemedium om du bruker en væske med høy varmekapasitet, og det vil gi en positiv effekt på effektiviteten av kjølesystemet.

 

Viskositet er vel den nest viktigste egenskapen. Du vil ha lav viskositet (lett flytende altså på godt norsk). Lav viskositet vil naturligvis bety at du ikke trenger en så sterk pumpe siden væsken vil flyte lettere rundt i systemet. Lavere viskositet = mer gjennomstømning = generellt sett bedre kjøling.

 

Den tredje egenskapen som kan være nyttig er elektrisk ledeevne. Ideelt sett vil du gjerne bruke en væske som ikke leder strøm, eller leder dårlig. Dette er rent pga. sikkerhet slik at om det kommer en lekasje så er risikoen for skader mindre. Lavere elektrisk ledeevne vil også redusere korrosjon over tid i systemer der du bruker blandede metaller (som kobber + aluminium), men med riktige tilsetningstoffer i vann for å redusere dette så klarer vann seg ok på dette områder også. Mineralolje er et ok alternativ om du skal ha en ille-ledende væske som ikke koster skjorta, men effektiviteten er så-som-så pga. mye lavere varmekapasitet og relativt høy viskositet i forhold til vann.

 

At væsken ikke er giftig og ikke fordamper lett er også nyttige egenskaper av praktiske årsaker, i tillegg bør du unngå væsker som har tendens til å korrodere metall og svekke gummi-forseglinger over tid (alkohol gjør sistnevnte, så du må velge delene du bruker smart i slike tilfeller)

 

Det finnes væsker som er bedre enn vann på noen områder, slik som fluorinert (da det ikke leder strøm og har ok varmekapasitet), men slike alternativer er som regel ekstremt dyre. Vann er gratis (eller ihvertfall billig om du skal ha destilert/deionisert) og er uansett blandt de aller beste væskene som du kan bruke rent effektivitetsmessig pga. veldig høy varmekapasitet. Kort sagt er det vanskelig å slå vann som kjølemedium, så det er derfor det brukes i 99,9% av tilfeller. Vanns eneste virkelig store ufordel er at det er elektrisk ledende (ikke om det er 100% rent, men det forblir det aldri i praksis over tid).

 

Alkohol (spesiellt metanol) er nyttig som kjølevæske (normalt blandet med vann) dersom du trenger en væske som ikke skal fryse på veldig lave temperaturer, slik som om du bruker en chiller, men vil vanig væskekjøling som alltid vil være over 0celcius så er det hovedsakelig vann du bør bruke, ideelt sett med en liten del tilsetningsstoffer for å hindre algevekst og korrosjon.

 

2. Bly har høyere varmekapasitet ja, men det har dårligere vameledingsegenskaper. En kjøleribbe i bly ville dermed tatt lengre tid for å varme seg opp, men den ville være dårligere på å gi lede varmen vekk fra det lille området der CPUen ligger. Varmekapasiteten er dermed egentig ikke særig viktig for en kjøleribbe, men god varmeleding er det. Sølv er metallet med best varmeledene egenskap, men kobber er nesten like bra, og koster selvfølgelig mye mindre - så det bruker mest. Aliminium er også ikke så ille, og er enda billigere og er i tillegg veldig lett i forhold til kobber, så det brukes også i billigere ribber.

 

Håper det besvarte det meste. Hvis du lurer på noe annet er det bare å spørre :)

 

-Stigma

Endret av Stigma
Lenke til kommentar

2. Bly har høyere varmekapasitet ja, men det har dårligere vameledingsegenskaper. En kjøleribbe i bly ville dermed tatt lengre tid for å varme seg opp, men den ville være dårligere på å gi lede varmen vekk fra det lille området der CPUen ligger.

---------------------------------------------

 

Takk for responsen

 

Bly har faktisk lav varmekapasitet og vil derfor bli fort varm.

Men varmelendingsevnen er altså poenget :thumbup:

 

Materialet bør altså ha både høy varmekapasitet og varmeledinsgevne

Endret av lankeveil
Lenke til kommentar
2. Bly har høyere varmekapasitet ja, men det har dårligere vameledingsegenskaper. En kjøleribbe i bly ville dermed tatt lengre tid for å varme seg opp, men den ville være dårligere på å gi lede varmen vekk fra det lille området der CPUen ligger.

---------------------------------------------

 

Takk for responsen

 

Bly har faktisk lav varmekapasitet og vil derfor bli fort varm.

Men varmelendingsevnen er altså poenget :thumbup:

 

Materialet bør altså ha både høy varmekapasitet og varmeledinsgevne

 

At bly hadde en høy varmekapasitet var en anntagelse av meg basert på dens høye massetetthet (som pleier å være knyttet til varmekapasiteten) og det som OP sa som jeg anntok betydde at han alerede hadde sjekket hva dens varmekapasitet var. Takk for rettelsen.

 

Men ja, poenget er at det er varmelederevnen til materiale som er viktig. En høy varmekapasitet skader ikke noe å ha, men i bruk i kjøleribber det vil bare gjøre at temperaturen ribben tar litt lengre tid for å stabilisere seg på likevekstpunkt men vil ikke endre hvor likevekspunktet ligger.

 

-Stigma

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...