Gå til innhold

Hvilke fordeler er det med karbonstål i kniver?


TanteEdgar

Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse
Jeg vet at kniven blir knallstiv og hard, men det er vel egentlig det jeg har fått med meg.

 

Bingo :)

 

SAE 1095, som denne kniven er lagd av blir veldig sterkt. Det blir dermed også vedlig hardt, og veldig sprøtt - så vær forsiktig med hvordan du bruker kniven (bruk den til å kutte ting, ikke øljekk).

 

Den er heller ikke rustfri, så vedlikehold den med litt olje.

 

 

Du finner en legeringsoversikt for stål her:

http://en.wikipedia.org/wiki/SAE_steel_grades

 

De to andre hovedtypene som er oftest i bruk er stål med krom i seg (rustfrie):

http://en.wikipedia.org/wiki/Stainless_steel

Og de med nikkel i seg (veldig formbare og motstandsdyktige mot utmatning):

http://en.wikipedia.org/wiki/Maraging_steel

 

Karbon er jo veldig lett, derfor brukes dette f.eks i sykkler, romskip og biler også.

 

Selv om det heter karbonstål, så er det bare 1% karbon i kniven, så den er nok like tung som andre :)

 

Den er sterk dog, og dermed sannsynligvis tynnere enn andre kniver - så den vil nok føles lett ut.

Lenke til kommentar

brukes jo carbon stål pga dette kan herdes mye bedre en andre typer stål, å tåler da mye mer.

 

carbon stål i seg selv uten herding er ikke noe spesielt sterkt.. å den er sprø pga herdingen.

Endret av bbrann
Lenke til kommentar
Mener å huske at stålet må kjøles ned veldig fort for å unngå at karbonet blir støtt ut av stålet igjen... Det begynner å demre med gammel kunnskap her merker jeg :p

skal helst kjøles ned i olje, så varmes litt opp igjen for at metallet ikke blir for sprøtt å bare knekker :)

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...