TanteEdgar Skrevet 16. januar 2010 Del Skrevet 16. januar 2010 Jeg har bestilt meg http://cgi.ebay.com/Ontario-Knife-Spec-Plu...=item3350aed006 og lurer på hvilke fordeler det er med karbonstål? Jeg vet at kniven blir knallstiv og hard, men det er vel egentlig det jeg har fått med meg... Så kan noen som har satt seg litt inn i dette fortelle om fordeler/ulemper med de forskjellige ståltypene? Takker for svar. Lenke til kommentar
*F* Skrevet 16. januar 2010 Del Skrevet 16. januar 2010 Karbon er jo veldig lett, derfor brukes dette f.eks i sykkler, romskip og biler også. Men hva er bruksområdet til kniven? Lenke til kommentar
TanteEdgar Skrevet 16. januar 2010 Forfatter Del Skrevet 16. januar 2010 Det er en jaktkniv og ikke en sånn filmkniv som alle andre har Lenke til kommentar
Sondring Skrevet 16. januar 2010 Del Skrevet 16. januar 2010 Jeg vet at kniven blir knallstiv og hard, men det er vel egentlig det jeg har fått med meg. Bingo SAE 1095, som denne kniven er lagd av blir veldig sterkt. Det blir dermed også vedlig hardt, og veldig sprøtt - så vær forsiktig med hvordan du bruker kniven (bruk den til å kutte ting, ikke øljekk). Den er heller ikke rustfri, så vedlikehold den med litt olje. Du finner en legeringsoversikt for stål her: http://en.wikipedia.org/wiki/SAE_steel_grades De to andre hovedtypene som er oftest i bruk er stål med krom i seg (rustfrie): http://en.wikipedia.org/wiki/Stainless_steel Og de med nikkel i seg (veldig formbare og motstandsdyktige mot utmatning): http://en.wikipedia.org/wiki/Maraging_steel Karbon er jo veldig lett, derfor brukes dette f.eks i sykkler, romskip og biler også. Selv om det heter karbonstål, så er det bare 1% karbon i kniven, så den er nok like tung som andre Den er sterk dog, og dermed sannsynligvis tynnere enn andre kniver - så den vil nok føles lett ut. Lenke til kommentar
TanteEdgar Skrevet 17. januar 2010 Forfatter Del Skrevet 17. januar 2010 Ok, da ble jeg litt klokere Lenke til kommentar
bbrann Skrevet 18. januar 2010 Del Skrevet 18. januar 2010 (endret) brukes jo carbon stål pga dette kan herdes mye bedre en andre typer stål, å tåler da mye mer. carbon stål i seg selv uten herding er ikke noe spesielt sterkt.. å den er sprø pga herdingen. Endret 18. januar 2010 av bbrann Lenke til kommentar
TanteEdgar Skrevet 20. januar 2010 Forfatter Del Skrevet 20. januar 2010 Mener å huske at stålet må kjøles ned veldig fort for å unngå at karbonet blir støtt ut av stålet igjen... Det begynner å demre med gammel kunnskap her merker jeg Lenke til kommentar
bbrann Skrevet 20. januar 2010 Del Skrevet 20. januar 2010 Mener å huske at stålet må kjøles ned veldig fort for å unngå at karbonet blir støtt ut av stålet igjen... Det begynner å demre med gammel kunnskap her merker jeg skal helst kjøles ned i olje, så varmes litt opp igjen for at metallet ikke blir for sprøtt å bare knekker Lenke til kommentar
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Start en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå