Gå til innhold

Hvorfor helligholder protestanter søndagen?


Lørdag eller søndag?  

13 stemmer

  1. 1. Du som er kristen: Hvilken dag helligholder du / anser du som hviledag?

    • Lørdagen (sabbaten).
      1
    • Søndagen.
      10
    • Den dagen jeg føler for det.
      2
  2. 2. Hvorfor?

    • Fordi jeg tror at det står i Bibelen.
      4
    • Fordi jeg har vokst opp med det / familien min gjør det.
      5
    • Si det...? (Jeg vet ikke.)
      4


Anbefalte innlegg

Jeg vil understreke at denne tråden først og fremst er forbeholdt troende kristne på forumet som anerkjenner Bibelen som Guds troverdige Ord.

 

Jeg har forundret meg lenge over hvorfor de aller, aller fleste av dem som kaller seg protestanter i dag, helligholder søndagen som Guds hviledag. Spesielt med tanke på det kjente slagordet, "Sola Scriptura" ("Skriften alene"), som så tydelig skiller protestantene fra katolikkene (som igjen vektlegger både Bibelen og den kirkelige tradisjonen). Nå er jeg ikke noe perfekt vesen, noe som nicket mitt kommuniserer i høyeste grad -- men mine resonnementer tilsier at om man er protestant og tror at Skriften er Guds Ord, så burde man også holde seg til det Skriften sier, og bare det Skriften sier.

Noe som muligens vil være overraskende for mange, er det faktumet at Bibelen overhodet ikke omtaler søndagen som noen helligdag på noe som helst tidspunkt. Den syvende dagen i Bibelen er det vi kaller lørdagen, som også opprinnelig var den syvende dagen i uken. Tar man f.eks. en kikk på hva denne dagen heter på de flere forskjellige språk, finner man at navnene ligner på "sabbat" i én eller annen form.

 

Når det gjelder de ti bud, hevder mange protestantiske kristne at disse enten er opphevet, at vi ikke er under loven, men nåden, eller andre liknende argumenter. Man hevder at fordi Jesus døde for våre synder, trenger vi ikke å rette oss etter Guds bud som kristne -- for vi blir jo uansett frelst bare gjennom troen, og ikke gjennom gjerningene.

Ettersom vi blir frelst kun gjennom troen på Jesus Kristus, betyr det da at vi står fritt til å drepe, stjele, lyve, bryte ekteskapet, misbruke Guds navn eller tilbe andre guder?

 

"Det er klart hva som kommer fra vårt kjøtt og blod: hor, umoral, utskeielser, avgudsdyrkelse, trolldom, fiendskap, strid, sjalusi, sinne, selvhevdelse, stridigheter, splittelser, misunnelse, fyll, festing og mer av samme slag. Jeg har sagt det før, og jeg sier det igjen: De som driver med slikt, skal ikke arve Guds rike." (Gal 5,19-21)

 

Tydeligvis ikke, ifølge Bibelen. Hva så med helligdagsbudet, der det vektlegges at det er den syvende dagen som er sabbat for Gud...?

 

Hvordan kan protestantiske kristne hevde at det er galt å drepe, og samtidig hevde at det ikke er så farlig hvilken dag man helligholder (eller om man helligholder noen dag i det hele tatt), når begge disse budene ble skrevet inn på de samme tavlene av stein med Guds egen finger?

Endret av Mennesket
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Det spiller ingen rolle om det er lørdag eller søndag. Sabbat er lørdag, men de har en annen kalender som fungerer annerledes. I Bibelen og i Israel begynner døgnet ved solnedgang, og ikke kl 00:00 slik det er her. Uken begynner søndag, ikke mandag.

 

Det spiller ingen rolle du helligholder. Å holde hviledagen hellig, betyr å holde den adskilt fra de andre dagene. Og i praksis at du hviler deg om du har jobbet i 6 dager. Det spiller nå ingen rolle hvilken dag du hviler deg, men de fleste er vel enige at det er godt med en hviledag etter 6 harde dager. Så du helligholder den for din egen del, ikke for å blidgjøre guden din.

Lenke til kommentar
Det spiller ingen rolle om det er lørdag eller søndag. Sabbat er lørdag, men de har en annen kalender som fungerer annerledes. I Bibelen og i Israel begynner døgnet ved solnedgang, og ikke kl 00:00 slik det er her. Uken begynner søndag, ikke mandag.

 

Det spiller ingen rolle du helligholder. Å holde hviledagen hellig, betyr å holde den adskilt fra de andre dagene. Og i praksis at du hviler deg om du har jobbet i 6 dager. Det spiller nå ingen rolle hvilken dag du hviler deg, men de fleste er vel enige at det er godt med en hviledag etter 6 harde dager. Så du helligholder den for din egen del, ikke for å blidgjøre guden din.

 

Det stemmer ikke ifølge Bibelen; ifølge den spiller det en rolle, og det er nettopp det som er poenget mitt. I Bibelen spiller det en stor rolle om man gjør som en selv synes for godt, eller stoler på Guds vurdering og følger Hans bud. Gud skrev de ti bud i stein og ga dem til israelittene for at de skulle holdes for alltid; og Jesus i NT sa tydelig ifra om at Han var kommet for å oppfylle loven og profetiene, og ikke oppheve dem. Dvs. at Jesus kom for å oppfylle kravene som loven og budene hadde; nemlig at den som bryter dem, må dø. Denne dødsstraffen tok Jesus på seg nemlig fordi loven og budene er uforanderlige og krevde at noen måtte dø for menneskers synd. Altså måtte Gud selv dø på menneskets vegne nemlig fordi det ikke var mulig å endre på budene eller loven. Den sto fast, og står fortsatt fast. Forskjellen er bare at vi kan få tilgivelse ved Jesus om vi bryter den, DERSOM vi oppriktig angrer og omvender oss fra synden og sky den som noe uønsket.

 

Når det gjelder det fjerde budet, helligdagsbudet, finnes det sannsynligvis en god, biologisk forklaring på hvorfor man burde hvile hver syvende dag; noe som jeg også tror var én av grunnene til at Gud innførte hviledagen til å begynne med (ettersom sabbaten ble til for menneskers egen skyld, ifølge Jesus). Ifølge Bibelen velsignet Gud nettopp den syvende dagen i skapelsesuken, det vil si at det er én spesifikk dag som er annerledes og spesiell i seg selv enn de andre dagene, tilsidesatt til et spesielt formål. Ikke bare én sjuende dag, men den sjuende dagen, som vi i dag vet med sikkerhet er dagen vi kaller lørdag. Bibelen understreker dette ekstra tydelig ved å gjenta dette flere ganger:

 

"Slik ble himmelen og jorden fullført med hele sin hær. Den sjuende dagen hadde Gud fullført hele sitt verk. Og Gud hvilte den sjuende dagen etter at han hadde gjort alt dette. Gud velsignet den sjuende dagen og lyste den hellig. For den dagen hvilte Gud etter det verk han hadde gjort da han skapte." (1 Mos 2,1-3)

 

"Kom hviledagen i hu, så du holder den hellig! Seks dager skal du arbeide og gjøre din gjerning. Men den sjuende dagen er sabbat for Herren din Gud. Da skal du ikke gjøre noe arbeid, verken du selv eller din sønn eller din datter, verken tjeneren eller tjenestekvinnen eller feet, eller innflytteren i dine byer. For på seks dager skapte Herren himmelen, jorden og havet og alt som er i dem; men den sjuende dagen hvilte han. Derfor velsignet Herren hviledagen og lyste den hellig." (2 Mos 20,8-11)

 

Israelittene visste godt hvilken dag som var den sjuende. Det var ikke bare å hvile og helligholde hver sjuende dag, men den sjuende dagen som Gud hadde tilsidesatte for dette formål fra begynnelsen av. Man kan bare prøve å forestille seg det kaoset som ville oppstå dersom alle skulle velge sin egen hvile-/helligdag. Den sjuende dagen, sabbaten, var også spesielt tilsidesatt med det formål at den skulle minne israelittene på hvor de kom fra og om deres Skaper til alle tider.

 

Bottom line er at det i Bibelen handler om hva man velger å følge: menneskebud (som f.eks. kirkelige tradisjoner), eller Guds klare Ord. Når menneskebudene begynner å stride mot og erstatte Guds bud, det er da man blir stilt på det skjebnesvangre valget om hvem man velger å følge - verden eller Gud, den brede eller smale vei, metaforisk talt. Av den grunn blir spørsmålet om søndagshelligholdelsen (som vi vet ikke har noe grunnlag i Bibelen, men kun er en kirkelig tradisjon) i forhold til sabbatshelligholdelsen, virkelig et spørsmål om hvem man tjener og følger - verden eller Gud. Dette var det grunnleggende problemet hos jødene på Jesu tid; med de hundrevis av strenge, fariseerske reglene (praktisk talt) som hvor mange skritt man fikk lov å gå på sabbaten, hvor mye man kunne bære på sabbaten før det ble å arbeide på helligdagen, osv., osv. Jesus fordømte, avskydde og brøt disse menneskebudene; det var derfor jødene også anklaget Ham for å vanære sabbaten når Han helbredet og gjorde godt på helligdagen. De hadde et fokus som var helt forkvaklet, når det gjaldt budene, og trodde at ved å legge til mange ekstra bud, kunne de f.eks. helligholde sabbatsdagen mye "bedre". Disse tingene kan en lese om i Mark 2,23-27, der disiplene til Jesus anklages for å ha arbeidet på sabbaten da de som sultne, plukket litt aks ved en kornåker.

Lenke til kommentar
Det spiller ingen rolle om det er lørdag eller søndag. Sabbat er lørdag, men de har en annen kalender som fungerer annerledes. I Bibelen og i Israel begynner døgnet ved solnedgang, og ikke kl 00:00 slik det er her. Uken begynner søndag, ikke mandag.

 

Fyi, shabbat starter fredag ved solnedgang, og slutter ~40 min etter solnedgang på lørdag.

Lenke til kommentar
Når det gjelder det fjerde budet, helligdagsbudet, finnes det sannsynligvis en god, biologisk forklaring på hvorfor man burde hvile hver syvende dag
Enkelt og greit. Hvorfor kverulere mer rundt det?

 

Dagen er "annerledes" enn andre dager, i og med at du hviler deg istedetfor å jobbe, OM du gjør det da.

Du argumenterer for at jøder og kristne plikter seg å hvile på den syvende dagen for Guds skyld, til tross for at du har fått med deg at sabbaten ble til for menneskenes skyld. For oss er søndag den syvende dagen, fordi vi bruker en annen kalender. Men det kunne like godt vært hver onsdag. Jobber du torsdag til tirsdag, blir onsdag den syvende dagen, og da gjør det godt med en hviledag. Tradisjonelt sett er lørdagen mest riktig, og jeg vet om kristne som bevisst velger å holde sabbatsbudet.

 

Én gjør forskjell på dager, en annen holder alle dager for like. La enhver være fullt overbevist om sitt syn.

 

Dette har jeg lært av en prest som er meget stødig på både gresk og hebraisk, men du må gjerne fortsette å kverulere rundt dette, og dømme kristne nord og ned om ikke de holder sabbatsbudet.

Lenke til kommentar
Når det gjelder det fjerde budet, helligdagsbudet, finnes det sannsynligvis en god, biologisk forklaring på hvorfor man burde hvile hver syvende dag
Enkelt og greit. Hvorfor kverulere mer rundt det?

 

Dagen er "annerledes" enn andre dager, i og med at du hviler deg istedetfor å jobbe, OM du gjør det da.

Du argumenterer for at jøder og kristne plikter seg å hvile på den syvende dagen for Guds skyld, til tross for at du har fått med deg at sabbaten ble til for menneskenes skyld. For oss er søndag den syvende dagen, fordi vi bruker en annen kalender. Men det kunne like godt vært hver onsdag. Jobber du torsdag til tirsdag, blir onsdag den syvende dagen, og da gjør det godt med en hviledag. Tradisjonelt sett er lørdagen mest riktig, og jeg vet om kristne som bevisst velger å holde sabbatsbudet.

 

Én gjør forskjell på dager, en annen holder alle dager for like. La enhver være fullt overbevist om sitt syn.

 

Dette har jeg lært av en prest som er meget stødig på både gresk og hebraisk, men du må gjerne fortsette å kverulere rundt dette, og dømme kristne nord og ned om ikke de holder sabbatsbudet.

 

Forstå at jeg er ikke ute etter å dømme noen, bare å rette oppmerksomheten mot hva Bibelen sier. Det er det som er hele poenget med å være kristen, er det ikke? Å rette seg etter hva Bibelen lærer og hva Gud sier? Hva er poenget med å være kristen om man plukker ut det en liker i Bibelen, og ikke bryr seg om resten? Da kan man like så godt lage sin egen religion.

Spørsmålet om hvilken dag man lar være å arbeide, er jo i seg selv et komplett uinteressant spørsmål. Det angår ikke meg hvilken dag kreti og pleti velger å slappe av hjemme i sofaen, i stedet for å arbeide på jobben. Det som gjør dette temaet viktig, er at Bibelen formidler at det er høyst viktig for Gud hvem som velger å rette seg helhjertet etter det Han har sagt, og hvem som er likegyldige. Om det ikke var så farlig, hadde Adam og Eva aldri blitt utvist fra hagen og dødd etter at de hadde spist av Kunnskapens tre. Hvilken frukt de spiste av på hvilket tre, er jo i og for seg et totalt uinteressant og ubetydelig spørsmål, er det ikke? Men fordi Gud hadde sagt at de ikke skulle spise av det, Kunnskapens tre, ble det en høyst betydelig sak om de lot være å spise av frukten på det treet, eller ikke. Mht. sabbaten og søndagen, så er det ikke Gud som har forandret uken; faktisk omtaler Bibelen selv en makt som skulle "sette seg fore å forandre tider og lover" (Dan 7,25). Og når det er snakk om det fjerde dyret som vi vet representerer Romerriket, er det jo interessant å tenke på at det var romerkirken som forandret på tibudsloven og gjorde søndag til helligdag:

 

Q. What is the Third Commandment?

A. The Third Commandment is: Remember that thou keep holy the Sabbath day.

 

Q. Which is the Sabbath day?

A. Saturday is the Sabbath day.

 

Q. Why do we observe Sunday instead of Saturday?

A. We observe Sunday instead of Saturday because the Catholic Church transferred the solemnity from Saturday to Sunday.

 

Q. Why did the Catholic Church substitute Sunday for Saturday?

A. The Church substituted Sunday for Saturday, because Christ rose from the dead on a Sunday and the Holy Ghost descended upon the Apostles on a Sunday.

 

Q. By what authority did the church substitute Sunday for Saturday?

A. The Church substituted Sunday for Saturday by the plenitude of that divine power which Jesus Christ bestowed upon her.

Lenke til kommentar
Hvordan kan protestantiske kristne hevde at det er galt å drepe, og samtidig hevde at det ikke er så farlig hvilken dag man helligholder (eller om man helligholder noen dag i det hele tatt), når begge disse budene ble skrevet inn på de samme tavlene av stein med Guds egen finger?

Sabbaten er for jødene, ikke for kristne, og da særlig ikke for hedninge-kristne, som vi jo er.

 

Dette diskuteres i Apostelgjerningene, hva som er nødvendig for å være en kristen. Skal man først bli jøde og så kristen? Her er omskjærelsen et hovedtema, men denne representerer det å forplikte seg på hele loven, som jo og sabbaten er en del av. Dette er ikke nødvendig for ikke-jøder, men "Den Hellige Ånd og vi har besluttet ikke å legge noen annen byrde på dere enn de helt nødvendige ting, at dere holder dere borte fra hedensk offerkjøtt, fra blod, fra kjøtt av kvalte dyr og fra hor. Om dere passer dere for slikt, vil det gå dere godt. Lev vel." (Apgj 15,28-29)

 

Derfor feirer ikke kristne sabbaten på feil dag, eller noen annen dag, men holder gudstjenste på den dagen i uken Jesus sto opp fra de døde. Det er heller ingen krav til livsførsel på en søndag, slik det var på en sabbat.

 

Er det så en risikosport å tolke dette slik? Gjør vi mot Guds vilje? Nei, for vi gjør det i samme kjærlighet og takknemlighet til den Oppstandne som alle andre kristne. "Hvem er du som dømmer en annens tjener? Om han står eller faller, blir en sak mellom ham og hans herre. Og han skal bli stående, for Herren har makt til å holde ham oppe. Én holder den ene dagen for å være viktigere enn den andre, en annen mener at alle dager er like. Men enhver skal være fullt overbevist om sitt syn. Den som legger vekt på bestemte dager, gjør det for Herren, og den som spiser, gjør det for Herren; han takker jo Gud. Og den som ikke spiser, gjør det for Herren og takker Gud." (Rom. 14,4 - 6)

 

Romeren

Lenke til kommentar
Hvorfor helligholder protestanter søndagen?

Fordi Jesus Kristus (Guds Sønn) stod opp fra de døde en søndag.

Den var ny... Tatt i betraktning at de feirer påske på bevegelig hellig dag hvert år... Detter ikke den påstanden på sin egen urimelighet da?

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...