Gå til innhold

Interrail-tur med kameraet


Anbefalte innlegg

interrail.jpgCentralEuropeMapCAWEB.gif

 

Innledning

Sommeren i år skal jeg og familien på backpackertur interrail. Planen er å starte fra Oslo til Munchen. Og så vil vi komme oss til Italia over de Østerriske alper. Fra Milano skal vi videre nedover til kysten og Monaco, og så skal vi ta tilbakeveien gjennom Frankrike og Paris med en tur innom Sveits.

 

PS: Info om Interrail kan sees her

 

Fotografering

Jeg regner med at det blir et eventyr av motiver på vei nedover, i storbyene med monumenter og vakkert landskap i Alpene. Har bare hatt digital speilrefleks i et halv år og utstyret mitt i fotobagen er:

Olympus e-520

14-42mm standardobjektiv

40-150 mm telezoom

1 stk batteri

Solskjerm

Nødvendige ledninger

 

Hjelp med fotografering på turen

Jeg er jo relativt ny i denne hobbyen, har lest Digital Fotografering av Scott Kelby og tatt heller middelmådige bilder. Er også interresert i å etterbehandle bildene jeg tar, og vurderer å kjøpe Mac før turen.

Lurer på hvordan jeg kan bli bedre til å fotografere (og bildebehandle) bilder på turen slik at jeg er best mulig forberedt til reisen. Og har dere noen tips til utstyr jeg kan skaffe før turen?

Hva hadde dere gjort i min situasjon for å forberede dere til en slik tur?

Og hva av utstyr bør jeg ha med?

Er som sagt i hovedsak interresert i å fotografere landskap, monumenter, byliv, men kom gjerne med innspill om annet jeg kan fotografere på veien også. Er bare interresert i å vite hvordan dere ville forberedt dere, og hvordan dere ville tenkt mens dere var på turen (viktige ting jeg bør huske på, prioriteringer, når skal jeg etterbehandle osv.) og evt erfaring fra deres turer. Rett og slett tips for å få gode bilder med seg hjem...

Endret av Photôgrapher
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Jeg hadde tatt med kameraet og en standardzoom. Kanskje også en lyssterk normal. Rikelig med minnekort, gjerne et reservebatteri. Ikke noe mer enn det (bortsett fra de obligatoriske laderne og andre dingsene, da)

 

Ikke ta med noen datamaskin for å redigere bilder underveis. Det vil du ikke ha tid til. Den eneste grunnen til å drasse på denslags måtte vært for å sikkerhetskopiere bilder, men jeg tror da virkelig ikke det er nødvendig.

 

Poenget når det gjelder utstyr er at du ikke må ha med for mye. Det kan være fristende (kjenner til problemet), men du vil ha veldig mye annet å tenke på, så da er det greit å holde kamerautstyret til et minimum.

 

Etterbehandling gjør du når du kommer hjem.

 

Når det gjelder å lære mer om fotografering, er det egentlig erfaring som gjelder. Dette gjelder spesielt for det tekniske, men også komposisjon, evne til å se motiver, osv. Det er i alle fall med erfaring jeg har lært meg det jeg kan - men å lese bøker hjelper nok også.

 

Jeg aner ikke hvordan du normalt gjør det, men jeg anbefaler at du alltid har kameraet klart når du går rundt i byer etc. Ikke putt det i noen bag, ikke sett på linsedeksler, osv. Terskelen for å ta bilder blir lavere når du til en hver tid har kameraet skuddklart.

 

Ved siden av landskap og landemerker og monumenter og andre obligatoriske turistmotiver, pleier jeg å fotografere arkitektur når jeg er ute og reiser. Det er nok på grunn av min fascinasjon for arkitektur og spesielt dens interaksjon med landskapet den er i, jeg veit ikke om det er noe som faller i smak for deg - men du kan jo prøve. :)

 

Da jeg var i Firenze i fjor høst prøvde jeg meg også på gatebilder. Det kan jeg anbefale på det varmeste. Det er ganske utfordrende, men veldig spennende - og storbyer gir deg ganske andre muligheter for denslags enn det man har her i Norge. Om du prøver på dette, bør du studere konseptet hyperforkal avstand nærmere, det er ekstremt nyttig for å kunne fotografere folk på kloss hold uten at de merker det.

 

Du bør også sørge for å være bevisst på hva slags eksponeringsmodus(er) du bruker, og hvorfor. Finn en teknikk som fungerer raskt og effektivt for deg, og ikke interfererer. Dette er jo så vidt jeg skjønner ikke primært en foto-ekspedisjon, så da er det greit å lære seg å fotografere så effektivt og problemfritt som mulig så du ikke blir stående i 10 minutter pr. motiv og fikle med innstillinger. :)

Lenke til kommentar
Hva hadde dere gjort i min situasjon for å forberede dere til en slik tur?

Ta bilder og se på bilder. Legg gjerne ut bilder du tar selv på bildekritikken slik at du kan få tilbakemeldinger, da lærer du mye mer!

 

Og hva av utstyr bør jeg ha med?

I tillegg til det du nevnte ville jeg hatt med:

- ekstra batteri

Jeg ville hatt med et ekstra batteri slik at du alltid kan ha batteri i kamera. (Ja, jeg har faktisk klart å sette batteriet til lading for så å ta med meg kameraet ut på tur. Det ble ikke mange bilder på den turen :no: )

- minnekort

Dette har du selvfølgelig tenkt på selv, men du skriver ikke hva du har tenkt. Selv om du tar med PC slik at du kan tømme minnekortet underveis ville jeg tatt med minst to kort. Da har du en redning hvis kortet plutselig er fullt eller slutter å virke. Selv liker jeg å ha både CF- og xD-kort i kamera (selv om xD er forferdelig treigt).

- adapter for stikkontakter

Av de landene du nevner er det bare Sveits som ikke har samme stikkontakter som oss. Såvidt jeg husker passer de flate støpslene uten adapter i Sveits også, så du slipper kanskje adapteren. Men sjekk dette før du reiser!

- polariseringsfilter

Kjekt å ha på en del motiver. Både til landskap og arkitektur kan et polariseringsfilter gjøre stor forskjell, spesielt det er blå himmel med på bildet.

- ekstern blits

Kjekt å ha hvis du skal ta innendørsbilder. Blits kombinert med lang lukkertid kan gi fine portretter om kvelden. Som innfyllingsblits i sollys er antakelig den innebygde blitsen god nok.

 

-trygve

Lenke til kommentar

Du har det meste av det du trenger; det eneste jeg savner er flere batterier. Minst et; kanskje 2. Altitec har fornuftige "no-name" batterier til fornuftig pris.

 

Det neste du bør tenke på er hvor mange bilder du regner med å ta; og om du har nok minnekort. Ettersom du reiser med interrail; så tar du ikke med en PC ...

 

Reiseruten du har skissert, ser interessant ut. Muligens litt mye å rekke over? Ville kanskje droppet et par land og brukt mer tid i Tyskland og Østerrike. Jeg ville f.eks. valgt et par stopp på veien mellom Oslo og München.

Lenke til kommentar
Jeg hadde tatt med kameraet og en standardzoom. Kanskje også en lyssterk normal. Rikelig med minnekort, gjerne et reservebatteri. Ikke noe mer enn det (bortsett fra de obligatoriske laderne og andre dingsene, da)

Jeg er uenig i å kun ta med normal-zoom. 40-150mm er kompakt, samtidig som den er optisk er god.

 

Men resten av de du sier er jeg enig i.

Lenke til kommentar
Ikke ta med noen datamaskin for å redigere bilder underveis. Det vil du ikke ha tid til. Den eneste grunnen til å drasse på denslags måtte vært for å sikkerhetskopiere bilder, men jeg tror da virkelig ikke det er nødvendig.

Tusen takk for veldig godt svar! Det gjelder alle. Lagrer svarene og gjør dem systematisk på word, så har jeg en huskeliste. Setter ekstremt stor pris på andres erfaringer, tips og meninger.

Må bare si at jeg ser veldig frem til turen som min første ordentlige fotografi-tur (kommer til å gjøre en del annet også) men først og fremst min debut som fotograf.

 

C₈H₁₀N₄O: Det er strengt talt mulig å redigere bilder på toget da. Eller..? Kan tross alt bli noen kjedelige timer der, og å bbruke den tiden til redigering er en ønskedrøm for meg. Men det hadde kanskje blitt drøyt å ta med Mac på en slik tur?

Lenke til kommentar

Hvor mye datautstyr man tar med er jo forsåvidt smak og behag. Grunnen til at jeg fraråder å ta det med er at det kan ta en del plass og veie relativt mye, men jeg er nok også ganske påvirket av at jeg synes det er forferdelig kjedelig å etterbehandle bilder. :p

 

Det er noen år siden jeg hadde oversikt over datamarkedet, men maskiner med nok kapasitet til å behandle bilder på en adekvat måte veier vel litt (jeg antar at du bruker råfiler siden det er et poeng å etterbehandle dem?). Hvis det ikke utgjør noe problem er det bare å ta med en maskin. Men hvis planen da er å flytte bilder fra kortene over til harddisken, vil jeg anbefale å ta med noe for backuper. Når man reiser kan harddisker være ganske sårbare, mye mer enn minnekort og annen solid-state. Noen som har mer oversikt enn meg kan sikkert gi deg mer konkrete råd når det gjelder det :)

Lenke til kommentar

Bruk den tiden du har til å ta bilder, og se hva du kan gjøre bedre. Skal selv på fototur i utlandet min 1 gang iløpet av året, og kommer til å ta fly rundt å ta bilder i Grenland en helg for å se hvordan det er å slepe rundt på x antall kg fotoutstyr i timesvis, og får å avgjøre hva jeg tar med og ikke når jeg drar.

Lenke til kommentar

Jeg støtter opp om de andre som sier at du bør ta med minst 2 batterier. Det er også viktig å ha nok minne. Det kan selvfølgelig kjøpes underveis, men det er kjedelig å måtte lete etter butikker som selger minnekort når man er på tur.

 

I sommer var jeg 2 uker i florida og da tok jeg ca 1200 bilder som tilsvarer ca 24GB med bilder. Det tar fort stor plass.

Lenke til kommentar

Jeg ser det har vært diskutert om man skal ta med datautstyr eller ikke. Mitt forslag er å ta med en minipc hvis du har tilgang til det. De er små og kompakte. Det blir fort mange bilder på en slik tur og det kan være greit å ha en minipc som kan avlaste minnekortene.

 

Når det gjelder utstyr så ville jeg valgt en standardzoom og et lyssterkt fastobjektiv. Minst to batterier og to minnekort. Det var akkurat det jeg dro med meg i sommer, men etter noen dager så endte jeg opp med å savne et stativ så jeg endte opp med å kjøpe et billig lite lettvekter stativ.

 

Men som det tidligere er påpekt her så er nok det viktigste at du lærer deg å kjenne kamera godt før du drar, samt litt grunnleggende rundt fotografering. Dermed er du og utstyret ditt i stand til å gi deg noen fotografiske minner fra en tur du antageligvis kommer til å huske resten av livet.

Jeg gjorde slike forberedelser før min egen ferietur sist år og endte opp med å bli litt hekta på fotografering.

Lenke til kommentar

Jeg ville tatt med en kompakt bærbar datamaskin. Ikke bare kan du redigere bilder på den, men den kan også brukes til underholdning på toget. Ellers støtter jeg dem som sier ekstra batterier, stikkontaktadapter og ekstra minnekort.

 

Jeg ville også tatt med en ekstra ekstern harddisk som du sikkerhetskopierer bildene dine til. Oppbevar den i noen andre sin bag, slik at du slipper å miste den, hvis PC-baggen blir stjelt eller liknende.

Lenke til kommentar

Tror jeg kommer til å kjøpe 2 stk ekstra batterier, og etter å ha lest litt info, blir det nok også fra Atitec. Mest sannsynlig tar jeg med pc også, men kanskje den jeg bruker nå som er litt gammel og treig av seg, da kan jeg lagre, kanskje redigere, men det viktigste er nok at jeg får underholding på toget.

Blir som sagt en slags backpacker-tur hvor jeg passer på sekken min hele tiden, så er ikke redd for stjeling. Andre som har skrivd rapport om sin interrail-tur på div forum, har ikke hatt no særlig problemer med det egentlig.

 

Jeg skal finne litt ut av dette med polarisasjonsfilter og annet utstyr for å få bildene bedre, men foreløpig må jeg lære meg kameraet.

 

Masse fine svar her, og jeg skal gå ut å fotografere, bli kjent med kameraet, lære litt av dere på forumet, og så ser jeg virkelig fram til turen i sommerferien!

 

PS: Tar fortsatt imot svar, men helst da fra de som har vært på en sånn tur tidligere og har litt erfaring.

Endret av BEFGHIJKLMNPQSTUVXYZ
Lenke til kommentar
Jeg skal finne litt ut av dette med polarisasjonsfilter, men foreløpig må jeg lære meg kameraet.

 

Masse fine svar her, og jeg skal gå ut å fotografere, bli kjent med kameraet, lære litt av dere på forumet, og så ser jeg virkelig fram til turen i sommerferien!

 

Det er smart å lære seg kamera. Ta mange bilder og lær av dine feil. Tenk før du knipser. Du får nok en fin tur på interrail.

Lenke til kommentar
Hva slags behov bør man ha for å ta med stativ? Noen som vet om et praktisk, lett stativ som ikke bruker mye plass, som er bra å bruke til landskap og by-bilder?

Jeg har nå hatt med kamera på ferieturer i over 20 år; og stativ har jeg kun tatt med noen ganger. Og i de tilfellene ble de ikke brukt. Jeg har tatt med monopod noen ganger ogå; og det ble brukt noe mer enn stativet. Men på en tur som du skal på; da hadde jeg lagt begge deler hjemme - du har stabiliering i huset.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...