Gå til innhold

Hjemmeautomasjon - Hva er det og hvorfor skulle jeg bry meg? (Automasjonskaféen)


Anbefalte innlegg

Noe forstyrrelser er det jo, men det er så stor forskjell på forstyrrelsene at det ikke burde være noe problem. Det første bildet analysen der RFXTrx-en henger i øyeblikket, og toppen er at jeg trykker på en AC-knapp et par meter unna. Det er jo ganske stor forskjell, med støynivå på rundt -100 til 110 dB og bryteren på -65,5.

 

Det andre bildet er når jeg trykker på den AC-knappen i stua som jeg får igjennom omtrent halvparten av gangene. Også den viser ganske solid utslag, med -75,5.

 

Det tredje bildet er støynivået der den henger nå. Det er vanskelig å finne et praktisk brukbart sted å henge greia der det ikke er noe støy, siden det er elektronikk og sendere overalt her. Jeg klarer å få et støynivå lik 0 noen steder, men da stort sett midt i stua og lignende. Det er mulig at jeg kan henge greia i takbjelken, bak en av bakhøyttalerne i surroundanlegget (fire høyttalere i takbjelken midt i stua på hytta...11.3-anlegg med tre 15" subwoofere som kostet meg et kjøkken i nærheten av storkjøkkenstandard til fruen!). Der går støyen ned under 120 dB.

 

For meg virker det ikke som om støyen burde være årsaken, men jeg kan selvsagt ta feil. Jeg vet ikke hvor høyt over støynivået man skal før signalet blir fanget opp konsekvent.

post-101042-0-38428800-1408274034_thumb.jpg

post-101042-0-78957200-1408274279_thumb.jpg

post-101042-0-47148500-1408274292_thumb.jpg

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Noe forstyrrelser er det jo, men det er så stor forskjell på forstyrrelsene at det ikke burde være noe problem.

Ettersom det fungerer noen ganger, er det jo nærliggende å tro at støyproblemet varierer. Normalt så har du tydeligvis ikke så mye problemer, men innimellom skjer det noe. Har du målt over tid, og sammenlignet resultater når det fungerer vs når det ikke fungerer?

 

(Regner med at du plasserer måleren i umiddelbar nærhet til RFXtrx?)

 

 

Det er mulig at jeg kan henge greia i takbjelken, bak en av bakhøyttalerne i surroundanlegget (fire høyttalere i takbjelken midt i stua på hytta...11.3-anlegg med tre 15" subwoofere som kostet meg et kjøkken i nærheten av storkjøkkenstandard til fruen!).

Noe sier meg at du kunne fint spandert på deg litt Z-wave uten de store konsekvensene... :p

 

Ikke at det hjelper på alle AC-problemer, for det er ikke flust av geniale, trådløse brytere for Z-wave heller.

Lenke til kommentar

Ja, jeg hadde måleren noen centimeter fra RFX-en. Men jeg har sett på støynivået mens jeg trykker på knappen, og det er ingen forskjell på når det blir registrert og ikke. Det støynivået som er i hytta, er ganske konstant (antakeligvis en kakofoni fra strømplugger både inni lamper og kontakter, og de som er plugget inn). Jeg har koblet ut bevegelsesdetektoren helt, siden den "brølte" ganske høyt hver gang noen gikk forbi. Men det hadde ikke noe å si.

 

Og når det gjelder å spandere, er problemet at fruen syns jeg har spandert mer enn nok! Hvis alle bryterne plutselig er byttet ut, sover jeg nok på sofaen i noen dager...men det begynner å nærme seg at det er verd det. I min desperasjon vurderer jeg til og med X-10 på bryteren i stua (som er den minst pålitelige). Den styrer av og på for tv-en, og for subwooferne (som kommer automatisk når forsterkeren blir slått på, fruen vil helst slå dem av fordi hun ikke liker at tallerkenene skrangler i takt med kjenningsmelodien til Dagsrevyen. Merkelig kvinnfolk... :hm: Jeg har sunket så dypt til å se på denne:

 

4095wbig.jpg

 

X10 er jo rimelig foreldet teknologi, men i nøden spiser fanden fluer...

Lenke til kommentar

Akkurat den har jeg ikke prøvd. Det måtte i så fall vært å bære dem bort i bilen, for jeg orker ikke å gå igjennom alle enhetene i oppsettet og endre kodene på dem. Iallfall Viking-sensorene endrer ID når man tar ut batteriet mer enn et minutt, eller hva det nå er. Det er for så vidt mulig å stoppe alt av enheter, jeg må bare så av sikringene på alt unntatt den ene kursen som serveren kjører på (jeg har lagt opp egen kurs til en kontakt i taket rett over serverskapet, så ikke noe annet skal kunne slå den ut). I tillegg må jeg ta ut batteriene av alle IR-fjernkontrollene, som har et Next Generation IR Remote senderbatteri inni. Men hvis det er noen sjanse, kunne det kanskje være verd det. Tror du det er verd å prøve en så drastisk variant?

Lenke til kommentar

Får absolutt vurdere det. Skal først prøve å flytte RFX-en til bjelken, det er et par hakk enklere...

 

Forresten, den bevegelsessensoren, sendte den konstant eller bare iblant?

Det vet jeg ikke, det var før jeg hadde måleutstyr. Men av og til fungerte det og av og til ikke, så det ligner det du beskriver. Men siden bevegelsessensoren var plassert nær RFXLAN, så ble det fort til for meg at ALT fungerte eller ikke fungerte.

Lenke til kommentar

Jeg forstår. Lurer på om jeg skal ta meg et par pils fredag kveld og så kose meg med å gå tur. Ikke fra hytte til hytte, men fra hytte til bil, med sensorer og brytere! :green: Så tar jeg hovedsikringen og måler bakgrunnsstøyen først. Og så slår jeg på sikring etter sikring og ser hva som skjer. Først til serverkursen, selvsagt, så jeg får systemet i drift og kan se om bryterne slår inn mer konsekvent.

Lenke til kommentar

Du har et poeng der, men jeg er så j... sta... :green: Og det vil uansett ta noen timer å legge opp USB-CAT6-USB til en ekstra en, og innlemme den i systemet, selv om det støtter to enheter. Jeg vil iallfall prøve å fjerne alt av sensorer fra hytta først og se hva som skjer når jeg tar all strømmen unntatt den til serveren (og kobler ut alt annet enn den pc-en).

Lenke til kommentar

Oi, her er det noe virkelig snålt! Jeg prøvde å sette RFXtrx-en på bjelken i stua, som jeg nevnte. Det er ikke støy i det hele tatt der, men signalene fra bryterne på og utenfor badet, som er 9 meter og fire innervegger unna, kommer ikke fram i det hele tatt. Ikke en eneste gang! Men på det samme badet står det en temperatur- og fuktighetssensor som i lista over det RFX-en støtter er oppført som "UPM/Esic Clas Ohlson (very short receive range)". Så den komemr fram med en signalstyrke på 6! Dette er helt klart et spesielt problem med AC-protokollen. Men jeg lurer virkelig på hva det er.

Lenke til kommentar

Jeg har testet to forskjellige antenner. GP-antennen var litt bedre enn den lille pisken som fulgte med, men ikke mye. Jeg ble ikke imponet. Den fungerer faktisk bedre som antenne for IR-RF-IR-systemet mitt fra Next Generation IR Remote. jeg bruker en DAB-antenne fra Vision, en sånn:

v7-001__large.jpg

 

Bare at jeg har den horisontalt istedenfor vertikalt. Ideen kom herfra (første gang jeg virkelig har nytte av Homeseer... :tease: ). Logikken er enkel: DAB kjører på 215-230 mHz, og dobler man det, har man området. Som det står i tråden, er det kanskje ikke helt riktig for teknikere, men den gir helt klart bedre rekkevidde enn den originale antennen, spesielt når den sender. Forskjellen på mottak på Viking-tempsensorene mine (som jeg har et par millioner av...) er på 1-2 hakk i mottakerstyrke, avhengig av hvor vanskelig Viking-sensoren er plassert.

Lenke til kommentar

Det var forresten akkurat den Conrad-antenna jeg har. Kjøpt Poste Restante Strömstad og hentet samtidig med en harrytur for å fylle opp med Cola Zero-bokser og melanol (et kjemikalium som selges billig i Sverige, kalles også mellanöl...). Men dette var før jeg kjøpte noen AC-brytere, jeg så bare at det andre jeg hadde (Vikingene og et par bevegelsessensorer) kom mye bedre inn med den DAB-antennen, og den sender gjennom tre etasjer (fra kryploftet, der jeg har alt det tekniske hjemme) og gjennom to Leca-murer til en garasjeåpner jeg har laget til (med 12V relé og en ARC-strømplugg). Det klarte den absolutt ikke med originalantennen.

Lenke til kommentar

(første gang jeg virkelig har nytte av Homeseer... :tease: ).

Neppe første gang.

Og der ser du: Alle har bruk for HomeSeer. ;)

 

 

 

.... men seriøst: Er ikke den antennen mer retningsbestemt?

Hvis du har problemer med den "standard Conrad"-antennen i som du sier en hytte, så er det som du sier ikke sikkert problemet er med RFXcom og antennen, men heller en eller annen dings som støyer. Det er ikke sikkert du bruker støykilden til automasjon engang. Jeg tenker på brødrister, mikrobølgeovn, DAB-radio, etc.

Lenke til kommentar

Jo, faktisk første gang. Jeg prøvde det for 5-6 år siden, men fant veldig fort ut at det ikke var noe for meg. Det ble bare bortkastet tid... :hm:

 

Og nei, den er ikke retningsbestemt. Den fungerer iallfall ikke sånn her. Den tar like godt inn fra alle sider, avstanden er det eneste som avgjør signalstyrken. Og nei, jeg har ikke testet Conraden på hytta. jeg har verken kryploft, tre etasjer eller garasje som må åpnes her. ;) Jeg testet den hjemme, sammen med den DAB-antennen. Jeg har faktisk to av DAB-en, en hjemme og en på hytta. Da jeg oppdaget hvor effektivt den økte sendestyrken, kjøpte jeg en til hytta også. Den fungerer også på å styrke mottaket, så jeg får den mest bortgjemte Vikingsensoren (var det ikke 15 meter, fire vegger og et gulv jeg målte den til?) brukbart (styrke 6), men disse j... AC-bryterne får jeg ikke på mer enn fem meters avstand, virker det som.

 

Jeg har gått gjennom hele hytta med RF-Exploreren, uten å finne noe som støyer. Når jeg er alene her, er det veldig lite kjøkkenmaskiner som går, stort sett bare sous viden. Og dette peset begynte lenge før jeg kjøpte den. DAB-radio har vi ikke her, bare i bilene. Det er så dyrt å kjøpe en DAB-tuner til hver forsterker i de åtte sonene (tre soverom, badet, stua, kjøkkenet og to soner på hver sin side ute). Her går det på nettradio med FooBar2000 på radio og J.River Media Center. Men i starten av neste uke kommer jeg til å gjøre som du foreslo, og ta en full gjennomgang. Jeg bærer alt av sendere og sensorer, unntatt AC-bryterne, ut i bilen og kutter strømmen til alt unntatt serveren og tester da. Hvis det har noe å si for stabiliteten for AC-bryterne, skrur jeg først på sikring etter sikring til jeg enten finner noe som gir resultater eller har skrudd på alt som er. Så begynner jeg å bære inn igjen sensorer for å se om noen av dem påvirker det. I mellomtiden får jeg nøye meg med å trykke 4-5 ganger på bryterne før de reagerer... :hrm:

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...