Gå til innhold

Innføring og tips ?


Anbefalte innlegg

Hei. Alltid vært glad i og da bilder,kun enkelt ferie bilder osv da. Har kun hatt et kompakt kamera før, så fikk jeg nikon D3000 til julegave. Er et veldig enkelt nybegynner kamera, og er veldig fornøyd med det. Men det er drit morro synes jeg,og jeg har nok fått meg en ny hobby nå! :D

Men det er så mange steder på nett,som handler om fotografi osv.

Er det noen som vet om en guide eller innføring på foreksempel:

-Hvordan kamera virker

-Lære om hvordan iso styrke,og lukker tid virker osv.

-Hvordan ta gode bilder

 

Er bare og søke på google så kommer det opp hauseviss av det,men noen som vet om en seriøs side,kan gjerne være her på diskusjon.

 

Takker for hjelp! :)

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Les den medfølgende manualen et par tre ganger, med kamera ved siden av slik at du kan teste ut etter hvert som du leser. Nå finnes det modellspesifikke bøker som er gode også, men er kanskje ikke det beste tiden på året å få noe kjapt med posten. Nettsider kan også være gode, men hvis de ikke omtaler akkurat kameramodellen du har, kan det være unødvendig forvirrende hvis det ikke er helt likt på ditt kamera.

 

Eller kan du klikke på Guide: Blender, lukker(tid), ISO og litt til noen rader over.

Lenke til kommentar

Guide: Blender, lukker(tid), ISO og litt til ble nevnt over her, men ikke lenket. Den ligger som sticky øverst i kategorioversikten for digital speilrefleks.

 

Til rennende vann, lukkertid fra 1/30 sekund begynner å bli slørete, opp mot et sekund og videre blir det mer av effekten. Blender så det passer med behovet / ønsket for dybdeskarphet, og da har du iso igjen å justere på for å få rett eksponering, evt må du forhandle med dybdeskarphet og effekt.

Lenke til kommentar

Ok. Bare lurer på en ting. Når dere tar helt vanlig bilder bare,som ikke er til et bestemtmål på en måte,justerer dere lukker tid osv selv da ? Tenkte jeg bare skulle ta bilder av dvd samlingen min,i sin helet. Ikke noe bestemt jeg skal ta bilde av,bare rommet. Hva hadde dere gjort da ? Er sånn på kamera at jeg kan velge "auto" Burde jeg bruke det ?

Lenke til kommentar

Du kan si det sånt at det medfølgende objektivet er ikke så lyssterk så hvis du bruker auto vil kamera bruke blits.når du tar bilder av statiske ting kan du bruke lukker-prioritet innstillingen og sette lukkeren på en lengere tid en hva kamera ville brukt.Du kan prøve deg med og sette kamera på et stabilt underlag "det må du ha ved lengere lukkertider"plasser det sånn at du får i søkeren det du vil ta bilde av,du kan også bruke timeren for og unngå rystelser prøv deg frem til du får bildene lyse nok.

 

Du kan søke på spesifikke bildetyper her på forumet så som måne*,dråpe* etc.da finner du tråder som omhandler de forskjellige emner.

Når du åpner forumet her så finner du litt opp et lenkefelt,bla. annet står det guider der,der finner du spesifikke guider om div.type fotograferinger.

Endret av Nautica
Lenke til kommentar

Ok,takk jeg skjønner greia,men når pleier man og bruke det ?

Han over her sa også :

 

Når du tar bilder av statiske ting kan du bruke lukker-prioritet innstillingen og sette lukkeren på en lengere tid en hva kamera ville brukt.

 

Hvorfor skal jeg ta lengre lukketid,hva vil det hjelpe ? EDIT: Av et rom jeg skulle ta bilde av.

Endret av spetwols
Lenke til kommentar
Ok,takk jeg skjønner greia,men når pleier man og bruke det ?

Han over her sa også :

 

Når du tar bilder av statiske ting kan du bruke lukker-prioritet innstillingen og sette lukkeren på en lengere tid en hva kamera ville brukt.

 

Hvorfor skal jeg ta lengre lukketid,hva vil det hjelpe ? EDIT: Av et rom jeg skulle ta bilde av.

Jeg bruker vanligvis A(av) blenderpri. og da justeres lukkertiden automatisk.

Hvorfor noen bruker lukkerpri er deres valg, jeg har sjelden hatt bruk for den funksjonen, det vil i såfall være når jeg ønsker å fanget ett bildet med en gitt hastighet, men her spiller det andre ting også f.eks iso.

Blenderpri vil jeg si er best å bruke og mest anvendelig.

Lenke til kommentar

Skal du "fryse" noe/noen som er i bevegelse bruker du kort lukketid. Vil du få med følelse av fart/bevegelse bruker du lengre lukketid. Da vil du få en "blurry" effekt. Stor blender (lite tall) gjør at du "isolerer" motivet du tar bilde av. F.eks. personen på snowboard blir skarp mens bakgrunn og evt. forgrunn blir utskarp/ute av fokus.

 

ISO holder jeg alltid så lav som overhodet mulig. For meg er det siste utvei for å få skarpe bilder/korte lukketider. (Unntatt spesielle situasjoner). Høyere ISO gir mer støy.

 

Edit: Det beste du kan gjøre er å stikke ut og eksperimentere som en gal. Finne ut hvilke ISO-verdier du blir fornøyd med og finne ut forskjell på stor blender kontra lengre lukketid osv osv.

Endret av sedsberg
Lenke til kommentar

Når det gjelder bevegelige motiver er det to måter og fange de på.

 

Panorering er en teknikk som innebærer at du følger motivet samtidlig som du tar bilde,omtrent som når du skyter med hagle på leirduer.Du bruker litt lengere lukkertider 1/100 sec eller noe sånt og motiver blir skarpt mens omgivelsene får bevegelseuskarphet.

 

Frysing av motivet,du bruker en raskere lukkertid 1/1000 sec eller mer og fryser både motivet og omgivelsene så alt blir skarpt.

 

Det jeg mente med mitt tidligere innlegg er at hvis du bruker lengere lukkertid på motiver som ikke beveger seg,så gir du mer lys til sensoren og er mindre avhengig av lys,det kan også hjelpe og bruke større blender "mindre tall" eller høyere iso.

 

Guiden Blender, lukker(tid), ISO og litt til forklarer på en fin måte alt dette.

Endret av Nautica
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...