Gå til innhold

OSSE kritisk til dagens valgordning .


goblin

Anbefalte innlegg

Det var en nyhet her om dagen om at OSSE er kritisk til dagens valgordning:

 

http://www.nrk.no/nyheter/1.6889746

 

Jeg trodde liksom i utgangspunktet at det skulle være: En mann gir En stemme, i et demokrati. Ja, men man trenger mange fler fra Oslo enn fra Finnmark for å få sin folkevalgte representant inn på tinget.

 

Dagens ordning tar hensyn til det store landområdet som Finnmark er. Så for at Finnmark (for arealets del) ikke skal bli underrepresentert i antall stortings-plasser i stortinget, lar dagens ordning løse dette ved å sørge for at det er en del flere representanter fra Finnmark enn innbyggertallet kan klare. De gjør det som at hver stemme, blir en slags dobbelt-stemme, for å få tilstrekkelig antall stortingsrepresentanter for og fra Finnmark til stortinget. Som er konsekvensen av dagens praksis etter hva jeg har blitt forklart.

 

Lagt til grunn at vi synes det er hensiktsmessig og på en måte demokratisk å ha en slik representasjon av store fylker, vil det ha en annen konsekvens: Det at prinsippet om at hver stemme skal ha like mye å si, ikke lenger er gjelder. Det ser ut til at det på en måte er en udemokratisk konsekvens... altså, denne ordningen ser ikke fullstendig demokratisk ut.

 

For er det riktig at en nordlending skal ha mer å si på stortinget og ha indirekte (siden det er 'folkvelagte' ordet "indirekte") større innflytelse over hele norges politikk enn en innbygger i f.eks drammen har?

 

Systemet virker ukomplett for meg.

 

Så hva hvis man kunne kombinere de to modellene som faktisk er kjent, nemlig disse følgende to, kort beskrevet:

 

1. Hver stemmeseddel har like stor makt uansett hvor i landet den er avgitt. (som eks. vanlige folkeavstemminger).

2. Hver stemmeseddel har ikke like mye å si, sånn som dagens system er.

 

Så hvis vi kombinerer disse to modellene, kan det eksempelvis beskrives slik:

 

At hvis for eksempel det var stortingsvalg, og de partiene som sammen vinner valget, "låner" bort stortings-plassene som tilhører Oslo sine representanter (som fra modell nr 1), til partikollegaer (fra de samme vinnende partier) fra andre fylker, slik at f.eks Finnmark blir overrepresentert (som modell nr 2)... som i henhold til ideen om dagens eksisterende valgordning.

 

Takk for at du leste.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...