Gå til innhold
Trenger du skole- eller leksehjelp? Still spørsmål her ×

Prøvemuntlig i mårra (samfunnsfag)


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Hvordan kan jeg påvirke det politiske systemet?

Noen av måtene jeg mener du best kan påvirke det politiske er ved å ta standpunkt, og melde deg inn i et ungdomsparti. I dette partiet kan du være engasjert, skaffe deg verv og ikke minst sende inn leserinnlegg til aviser hvor du presenterer din (og forhåpentligvis ungdomspartiets) sak. På denne måten er du med på å indirekte forme moderpartiet du er medlem i, i tillegg til å gjøre andre bevisst på politikken til "ditt" parti gjennom leserinnlegg, og bestemme dagsorden for diskusjoner.

* Selv delta i politikken (melde deg inn i partier og delta)

* Delta i organisasjoner som påvirker politiske saker eller agendaer.

Eventuelt at du tar deg et langsiktig mål og fullfører høyere grad innenfor juridiske eller samfunnsfag, og sikter deg inn på en rådgiverpost innenfor forskjellige departement. Slik sett kan du påvirke de politiske beslutninger i forhold til dine preferanser ved å gå rundt de demokratiske prinsippene. Men for å nå denne posisjonen i det offentlige systemet trenger du en god del flaks, betjentskap og gode karakterer.

 

 

Hva kan true et demokrati?

I Norge i dag har vi et samfunns system og styre sett som kalles for demokrati. Hva et demokrati er ligger i navnet som kommer fra de greske ordene demos og kratein, som betyr folk og å styre, altså folkestyre. I korte trekk er demokratiet altså en styreform som baserer seg på at folket bestemmer hva slags politikk som skal føres. Som vi forstår av navnet er demokratiets opprinnelse fra Hellas. Solon blir regnet som demokratiets oppfinner. Han var statsmann og poet i Athen rundt år 500–400 før vår tidsregning. Han mente at vis man ga de nedre samfunnsklassene rettigheter ville de lettere følge sine ledere.

I et demokrati har man visse grunnleggende rettigheter som ytring, tro, og tankefrihet, eiendomsrett, politisk frihet og likestilling.

Som er den lovgivende makt (parlamentet / nasjonalforsamlingen, i Norge: Stortinget), den utøvende makt (regjeringen) og den dømmende makt (domstolene). Vi har også den fjerde som er den frie pressen, denne uoffisielle, men en viktig del av demokratiet fordi den kontrollerer maktene for folket.

 

Alle mennesker har likerettigheter uansettkjønn, seksualitet, religion eller etnisk opprinnelse. Frie valg, også kalt folkesuverentiet, for alle som er norske statsborger og mennesker som er over 18. Men hvis du har bodd i Norge tre år sammenhengende kan du stemme ved fylkes- og kommunevalg selv om du ikke er norsk statsborger. En annen viktig del er at man har rett til organisasjonsfrihet som for eksempel fagforeninger og partier. Man har politisk frie soner som betyr at staten ikke har noe med om for eksempel seksualitet, alkoholbruk, røyking og religion. Vi har pluralisme som betyr at alle er på lik linje, alle partier har rett til å delta i diskusjoner og si sin mening, dette gjelder også folket. Beslutningsjevnlikhet som betyr at hver og ens hensikt har samme tyngde når man skal fatte kollektive beslutninger.

 

Håper dette hjelper;)

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...