Ituca Skrevet 21. november 2009 Del Skrevet 21. november 2009 (endret) Hei alle sammen La oss si at en person har dette inntaket av energigivende næringsstoffer over to dager: Protein 60 g Fett 100 g Karbohydrat 250 g Hvordan kan man da beregne energiinntaket til denne personen og prosentvis energifordeling? Det første lurer jeg helt på, men prosentvis energifordeling ganger man da for eksmpel 250 (karbo) * 17 KJ/mengden av totalt inntak=prosenten?? Hadde vært svært takknemlig for alle tanker om måte å regne ut dette på/formler! Er det også noen sted man kan lese om hvordan man gjør slike begreninger? Om noen svarer på dette er i alle fall ti roser på vei i postkassa Endret 21. november 2009 av Ituca Lenke til kommentar
Zarn Skrevet 21. november 2009 Del Skrevet 21. november 2009 Jeg forstod ikke helt det spørsmålet med prosentvis energifordeling, men jeg skal prøve å svare så godt jeg kan uansett. For å finne ut hvor høyt energiinntaket til en person som har spist det du nevnte, må man omgjøre det til kcal. 1g protein = 4 kcal, 1g karbohydrat = 4 kcal og 1 gram fett = 9 kcal. 60g protein = 240 kcal 100g fett = 900 kcal 250g karbohydrater = 1000 kcal 240+900+1000=2140 Det blir da totalt 2140 kcal. For å regne ut hvor mange prosent man har spist av de forskjellige næringsstoffene, må man først gjøre om næringstoffene til kcal som jeg gjorde over. ^ Når du har gjort det, så deler du så mange kcal man får fra de og de næringsstoffene på det totalte inntaket av kcal. La oss ta protein for eksempel. Da deler vi 240 på 2140 og får et ganske langt tall under null. Når vi har dette tallet ganger vi det med 100 og voila! Du har hvor mange prosent du har spist av det og det næringstoffet. I dette tilfellet blir det da: 11,2% protein 42% fett 46,7% karbohydrater Lenke til kommentar
Ituca Skrevet 21. november 2009 Forfatter Del Skrevet 21. november 2009 (endret) Zarn, tusen takk skal du ha! Du har fått noe jeg synes har vært litt vrient til å virke enkelt, og definitivt dagens helt! Har alltid slitt med sånne type spørsmål, og dermed fint å få det så oversiktlig og bra! Ti roser på vei Endret 21. november 2009 av Ituca Lenke til kommentar
HValder Skrevet 21. november 2009 Del Skrevet 21. november 2009 Liten rettelse: Med mindre eg hugsar feil så brukar kroppen/cellene 1 kcal på å brenne protein så netto gevinst blir 3 kcal per gram protein. Lenke til kommentar
Zarn Skrevet 21. november 2009 Del Skrevet 21. november 2009 (endret) Hvalder: "Det reelle tallet for de forskjellige proteinkildene er sjelden under 3,3kcal/g, og kan være helt opptil 5,2. I et balansert kosthold kan man like gjerne runde av til 4. Har du et ekstremt høyt proteininntak (og dertil lavere inntak av karb og fett) kan man muligens argumentere for at det vil ha en praktisk effekt, Martin Berkhan hadde en artikkel om dette for et par år siden i svenske BODY bl.a." - Børge Fagerli .. så man kan egentlig bare si 4 kcal per gram. Endret 22. november 2009 av Zarn Lenke til kommentar
Ituca Skrevet 22. november 2009 Forfatter Del Skrevet 22. november 2009 (endret) Jepp, det er vel 4 kcal for protein og karbohydrater som er vanlig og "innført" å bruke (og 9 kcal for fett). Tilsvarende 17 KJ for begge førstnevnte og 38 KJ for fett. Men når har man behov for å regne om til KJ? Om man skal ha energiprosenten? Og hva er i så fall forskjellen mellom det og den prosenten som Zarn så fint listet opp (med 11,2% protein 42% fettosv)?? Beklager grunnleggende dummis og kanskje litt uklare spørsmål, men ta likevel sjansen... Endret 22. november 2009 av Ituca Lenke til kommentar
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Start en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå