Gå til innhold

Hvorfor FrP er bra for Norge. Del 1.


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse
Valgfritt viss du har bokmål til hovedmål. Nynorsk skal tas vare på der de har det til hovedmål. Det er det jeg kjemper for. Selv er jeg dritdårlig i nynorsk, men jeg kjemper dets sak likevell.

 

Men er det egentlig noen som er imot at vi skal fortsette å ha to skriftspråk her i landet? Den motstanden mot sidemål som har noe særlig støtte (så vidt jeg har forstått) er at alle skal måte lære å skrive begge målene. Dette synes også jeg er helt unødvendig og burde nedprioriteres i forhold til f.eks. norsk og engelsk. Dette forumet er et av mange strålende eksempler på at det er mange som sliter nok med hovedmålet sitt.

 

Og jeg er god i nynorsk (om man skal bruke skolekarakteren som mål...), men likevel mot sidemål. Hvorfor er det et argument?

Lenke til kommentar

Verken FRP eller Høyre er imot nynorsk, men de er enige om at det skal være valgfritt, det er jeg også enig i. Jeg har full forståelse for at å fjerne nynorsken, vil gjøre at norge mister deler av sin kulturarv, og hva er et land uten kultur?

 

Men jeg vil uansett at det skal være valgfritt og det tror jeg egentlig ikke noen er uenig om på denne debatten ihvertfall.

 

Men det skal sies at FRP har enkelte gode punkter, men det er også mye som er helt på bærtur. Innvandring er Norge avhengig av, bedre integrering er løsningen på innvandringsproblemene, bedre satsning på alternativ industri i tillegg til Olje og gass burde iverksettes for vi trenger enn større industri, når mye av økonomien har ledd til Olje og gass industrien. Vi må forberede landet vårt på at OLje vil ta slutt og da trenger vi en industri som kan ta over.

 

Det synes jeg er synd med FRP i tillegg til at de vil kutte alt og privatisere alt, man må kombinere det og vi trenger å få litt mer igjen, hadde ikke hatt noe imot at elevener kanskje betalte 800 kr eller noe får gå på skole, hvem sier at det offentlige må være et pengesluk?

Lenke til kommentar
Synes hovedmålet til de fleste sitter fint her jeg.

 

Jeg kunne sikket funnet ørten eksempler på det motsatte, til tross for at de fleste forumskribentene sikkert ikke er blant de som sliter mest med skriving på skolen. Det hagler jo med orddelingsfeil og lignende. Jeg hadde lett skiftet ut nynorskopplæring for å få luket ut noen av disse feilene.

Lenke til kommentar
Likar folk som deg, sondre :wee: Syns det er veldig flott at folk som har bokmål som hovedmål verdsett nynorsken

Nynorsk er et svært poetisk og vakkert mål, og en av de tingene jeg angrer mest på er at jeg ikke klarte å tilegne meg akseptable evner i det.

 

Men det er et reelt problem at det er mange som sliter ikke bare med sidemålet sitt, men også med sidemålet. Da er det et legitimt spørsmål å spørre om vi ikke burde flytte fokuset litt vekk fra at alle skal kunne beherske begge målformer akseptabelt, til at man skal beherske en målform godt, og kun kjenne godt til den andre. Å forstå nynorsk er på ingen måte noen vanskelig oppgave, min erfaring er i alle tilfeller at de som påstår at de ikke forstår nynorsk har bestemt seg for å ikke like nynorsk, og derfor å ikke forstå det.

 

Det er en mental greie, intet mer, og den mentale greia får næring av at folk tvinges til å lære et mål de ikke ønsker å lære, det er som med Ibsen, Ibsen har svært gode historier, Dukkehjemmet er blant annet i verdensklasse, men likevel vil du nok om du spør elever finne at 8/10 elever, eller så, sidestiller Ibsen med pest og faenskap, og det fremmer ikke læring. Det samme gjelder diktanalyse, det samme gjelder mye av litteraturhistorien som undervises i norskfaget.

 

Back to basics, er poenget mitt.

Lenke til kommentar

Helt enig. Lurer på hva som kommer til å skje med skriftspråket i fremtiden. Det forfaller og forfaller og snart kommer det til å ende opp som 40 dialektspråk der alle skriver som de snakker. Den norske skolen er så fryktelig ineffektive i måten de utdanner folk på, spesielt unge fra by. Der er det kult å ha under 3 i snitt. Det er liksom mer cred å få 2'er enn 5'er. Hvis de hadde fokusert litt mer på å engasjere ungdom og litt mindre på sine statistikker så hadde sikkert mange lært seg litt mer enn når de blir tvangsföret med alt de gir faen i. Tvangsföring gir avsmak. Det er ingen som kommer til å forbinde Nynorsk som et vakkert språk når de blir tvunget til å lære det, mer enn en pisk er et vakkert redskap for en som er pisket hele livet.

 

Hele skolesystemet er bygd opp på 50 år gamle sosialister som vil ha det slikt de hadde det på skolen sin i 19pilogbue. Det er først når jeg ble voksen og fikk oppleve det å ha skikkelige foredragsholdere som ikke prøvde å tvangsföre pensumet, men som igjennom interessante diskusjoner og skikkelig gjennomtenkte forelesninger der du leker litt og lærer litt samtidig, fikk meg til å innse at selv om det handler om NEK 400 (som er en feit bok om elektriske forskrifter) så kan du faktisk lære en god del så lenge du ikke treffer den steimveggen som gjør at du gir faen.

 

Men men, noen er jo nødt til å være dem som smører sandwich og vasker dasser og. Kanskje ikke så dumt å ha slike halvtomsinger som sover seg igjennom hele skolen.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...