Gå til innhold

Er det olje utenfor Lofoten?


Robocoop

Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse
Teknologien finnes til å gjøre slike boringer så godt som utslippsfrie.

Please elaborate.

 

Studerer for tiden offshoreteknologi på Universitetet i Stavanger og blir støtt og stadig invitert til å delta på slike presentasjoner av ny teknologi (på oljemuseet). Det er faktisk sjelden andre studenter der egentlig, så jeg er vanligvis yngst i den "flokken" (19). Det serveres jo en fin buffet og foredragene er interessante, så jeg rettelig koser meg på sånne presentasjoner ^^, Har også hilst på nestsjefen i StatoilHydro faktisk ;)

 

Så, for å bevege meg litt mer inn på topic kan jeg ta for meg noen av de teknologiene som blir utviklet/er utviklet idag for utslippsfri teknologi.

 

1. Reelwell Denne teknologien gjør at alle restprodukter fra boringen suges opp til plattformen (der de kan prosseseres) Tester har blitt utført sommeren 09 på ullrigg her i Stavanger, etter det jeg fikk med meg er teknologien brukbar idag.

 

2. Sliter med å finne link til denne teknologien. Gamlemåten å lage en "plug" på var å støpe med sement, resultatene var ikke alltid like vellykkede. Idag finnes det en ny "plug" som er laget som en stor stålsylinder som det etterpå settes inn et 36" rør som hamres ned i grunnen med en innvendig hammer i denne. Kostnadseffektivt og trenger ikke en oljeplattform for å utføre denne jobben, kan utføres over ripa på en middelsstor båt. Allerede utplassert 3 stykker mener jeg. 

 

3. Finner heller ikke noe link til denne teknologien. Ideen her er å 100% automatisere boringen og "plassere" oljeplattformen på havbunnen. En slik sak vil koste 500-700 MNOK, men det er småpenger i forhold til hva en ekte plattform koster. Her slipper du returtrykket på boreslammet siden pumpa blir satt på havbunnen og hele sulamitten er helt skjult for omverdenen. Hvem vet? kanskje står det en slik en noen plass og prøveborer uten at noe merker noe? Neida, denne teknologien er bare i sitt andre steg av utvikling, mange "spinoff" teknologier har oppstått på grunn av denne - blandt annet verdens største robotiske arm.

Lenke til kommentar
Gjest Slettet+981287349

Hmm, for å finne olje så må man tyde en del seismikk kart og andre geologiske kart.

 

Personlig håper jeg det er olje utenfor Lofoten, pr. dags dato så er det veldig veldig lite forurensning på plattformer siden teknologien har gjort det slik.

 

Så er det dette om blokkene de skal bore på er "fredet" og lignende, dette kan jo også selfølgelig spille inn.

Lenke til kommentar
2. Sliter med å finne link til denne teknologien. Idag finnes det en ny "plug" som er laget som en stor stålsylinder som det etterpå settes inn et 36" rør som hamres ned i grunnen med en innvendig hammer i denne.

 

3. Finner heller ikke noe link til denne teknologien. Ideen her er å 100% automatisere boringen og "plassere" oljeplattformen på havbunnen.

 

 

2: Heter noe så simpelt som en Conductor så vidt jeg husker; Island Offshore i all fall satt en, på Peon feltet. Det er bra for miljøet, men i første omgang så er det økonomiske hensyn som driver utvikligen. Ved å bruke en conductor trenger man bare et lite fartøy for den første delen av operasjonen, og ikke en full rigg (som man hadde trengt for topphull med påfølgende sementering - og det sparer man et par milioner per dag på.

Conductoren til venstre (er egentlig kun et modifisert sugeanker)

32" casing som settes i midten av casingen (sugeankeret).

Hammeren de bruker for å slå

på plass 32" casingen.

 

3: Seabed rig driver med dette - http://www.seabedrig.com. Veldig spennende teknologi, og igjen veldig kostnadsbesparende; man trenger bare et konstruksjonsskip for å installere og vedlikeholde riggen - så igjen sparer man et par milioner kroner dagen, da man ikke trenger å betale for en komplett drill rigg.

 

Hvem vet? kanskje står det en slik en noen plass og prøveborer uten at noe merker noe?

 

Skal prøvebore på Ulrigg snart :) Uten at jeg har sett planen (og jeg er heller ikke direkte involvert :p), så regner jeg med at det blir i løpet av våren - pressemeldinger sier i all fall "i løpet av 2010".

 

 

I Nordsjøen var det jo sumpskogene i karbontiden for 300 millioner år siden som gjorde utslaget. Men det er ikke tilfelle lenger nord......

 

For 300 millioner år siden vet vi vel ikke om Norge var bredt ut i Nord-Syd retning ? :)

Så har vi jo snøhvit feltet også, mye lenger nord, og som inneholder olje (15 millioner kubikk, så vidt jeg kan se).

Endret av Sondring
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...