Gå til innhold

Forvirring ang.maks boliglån i banken


Zemeckis

Anbefalte innlegg

Jeg og dama tenker at vi skal finnes oss noe sammens som er større enn hennes 50kvm hun eier pr. i dag. Hun har Fokus bank som hun er god kunde hos og tenkte vi skulle ta et boliglån hos de igjen. Jeg/vi har alltid tenkt på tommelfingeren 3xårsinntekt i bolig lån, noe som blir 1,8mill(vi har 600tusen tilsammen i året). Vi hadde møte i banken og hadde en god dialog med rådgiveren og vi kom fram til at vi kunne få opptil 2,1 mill i lån siden dama er en godkunde. Men i ettertid så har det bare blitt rot og forvirring. For at vi i det hele tatt skal få et finansieringsbevis så må dama selge sin leilighet og hun kommer til å sitte igjen med 400tusen i egenkapitall basert på hva hun gikk inn med da hun kjøpte og hva andre leiligheter i borettslaget har blitt solgt for.

 

Faren hennes kunne stille med 300tusen i sikkerhet slik at vi kunne få finansieringsbevis. Men da kom banken med at vi maks fikk 1,6 i lån hos de. Jeg syns det høres helt utrolig ut. Fordi at dama sitter alene med et lån på 1,1mill. Totalt kostet leiligheten hennes 1,6mil(med fellesgjeld). Den gangen hadde hun 500tusen i egenkapitall for hatt hun skulle få 1,1mill i fokus noe som gjør at leiligheten er 80% finansiert fra bankens side.

 

Trodde at man uansett kunne få 3xårsinntekt i boliglån uansett om man har egenkapitall eller ikke. At man har egenkapitall er jo alltid i fordel for at man kan se etter bolig som er i høyrer prisklasse enn det lånet man får hos banken. La oss tenkte at vi finnes hos et hus til 2,2mill og får 1,8 mill i banken og har 400tusen i egenkapitall da er jo huset finansiert ca.80% fra banken og ikke 100% om vi ikke hadde egenkapitall. Så da mener jeg at det er feil av banken å si at vi maks får 1,6 mill i boliglån om vi har 300tusen i egenkapitall som vi låner av faren til dama for at vi får finansieringsbevis. Jeg mener at vi bør få minst 1,8mill hos banken og utover hva vi har i egenkapitall så ser jeg det på som en bonus slik at vi kan kjøpe noe som er dyrere, kommer også til å søke om startlån. Hva mener dere?

 

Ble kanskje litt rotet innlegg men håper at du som leser forstår hva jeg er spør etter.

Endret av Zemeckis
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

3x er kun en tommelfingerregel som noen bruker. Lånesøknader er en individuell vurdering. Uansett så har bankene vært mer restriktive med utlån siden finanskrisen begynte, så det er ikke så usannsynlig at dette kan påvirke også dere. Uansett, så bør dere oppsøke ett par banker til, for å se om de kan gi dere ett bedre tilbud. En ting er hvor mye dere kan låne, en annen ting er om noen kan gi dere bedre rentebetingelser.

 

http://www.finansportalen.no/

 

Edit: Unge med høy utdanning får gjerne låne mer enn andre unge, da det forventes at de har en høyere inntektsvekst enn de med lite utdanning.

Endret av sofTest
Lenke til kommentar

Problemet er at frem til hun får solgt den andre leiligheten vil dere ha 2,7 mill i gjeld (2,4 hvis dere dere får lånt 300 000 rentefritt og de ikke bare blir stilt som sikkerhet) om dere låner 1,6 mill til, og det er ganske mye. Det er ikke garantert at hun får solgt den med en gang, og i mellomtiden vil dere ha ganske høye utgifter.

Endret av Naranek
Lenke til kommentar

Først og fremst. Dropp den "god kunde" greia deres.

Satt litt på spissen: Jo mer banken "tjener", og jo mindre de risikerer, jo bedre kunde er du.

Undersøk hos flere banker, og eventuelt sett bankene opp mot hverandre.

 

Det er så mange faktorer som blir tatt med i beregningen av lån, at det er umulig å si hvorfor de gjør som de gjør, uten fullstendig innsyn.

Usikker jobb? bransje som sliter? lite sparing? BSU? innsyn i egen økonomi? troverdig? alder? barn, snart barn? +++.. Altså det er mer en 3xinntekt.

 

Dere må også tenke på at den leiligheten som dama har i dag ikke er 400tusen i egenkapital, men 1,1 mill (?) i lån. Altså. Banken ser risikoen for at dere kan sitte med dagens lån + nytt lån over en periode. Bundet kapital har i dag en mye mindre "verdi" en hva du så før den berømte krisen.

 

At far stiller med sikkerhet er heller ikke det samme som 300tusen i egenkapital.

Lenke til kommentar

Etter krisen har bankene så å si sluttet med å låne ut før den gamle leiligheten er solgt..

de gjør det sikkert i noen få tilfeller enda..

 

Enig med å droppe den "gode kunde" greia..

Banken er en butikk, ikke vennen din.. Selvom du har handlet på rema 1000 en gang før betyr ikke det at rema 1000 er best.. Gå heller en tur til Jacob's på holtet..!

 

jeg fikk overraskende stort lån i banken min.. jeg ble anbefalt å ikke ta opp mer enn 1,8 mill, men kunne få mer.. det var aldri noen snakk om samboer eller egenkapital på det tidspunktet, men jeg nevnte det i slutten av møtet, og da sa han bare at da kunne jeg strekke meg enda mer..

(dette var i DNBNOR... regner med å flytte over lånet til en billigere bank etterhvert.. greia var bare at jeg ville ha lån..)

 

 

Du sitter jo selv å klager på en bank.. hvorfor gikk du ikke umiddelbart til neste?

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...