Gå til innhold

Hot-pixels og reklamasjonsrett


Anbefalte innlegg

Kjøpte meg et brukt (2,5 år gammelt) Olympus E-400. Meget pent brukt, ingen synlige tegn til at det har blitt uforsvarlig behandlet. Ble litt skuffet da jeg inspiserte bildene nærmere på PCen, da det var en god del hot-pixels. Har merket meg rundt 10 stk så langt (røde og grønne). Bildene ble tatt ved ISO 100.

 

Kameraet ble originalt kjøpt hos Elkjøp - har originalkvitteringen. Men spørsmålet er om hvordan vurderingen vil være hos forhandleren dersom jeg fremmer en reklamasjonssak. Ser bransjen på 10+ hotpixels etter 2,5 år som "forventet slitasje" eller tror dere jeg kan få utbedret problemet ved å reklamere?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

I Norge er det minimum 2 års reklamasjonsrett på en vare. Dersom produktet er ment å vare vesentlig lenger enn 2 år, er det 5 års reklamasjonsrett.

 

Dette sier forbrukerkjøpsloven.

 

Loven gjelder forbrukervarer generelt - den differensierer ikke på typen av varer...

 

Hva er det du snakker om, emero?

Endret av Caze
Lenke til kommentar

Digitale kamerar er forventet å vare vensentlig lengre enn 2 år og, og det er derfor 5 års absolutt reklamasjonsfrist. Litt usikker på hvor mange hot-pixler man må ha før det sees på som en mangel da.

 

Ville bare ringt olympus og hørt med de, de pleier å ha god service.

Lenke til kommentar
slitedeler er ikke forventet å skulle vare like lenge som elektronikk.

still spørsmålet til hvilket som helst verksted, og det er svaret du får.

 

Nå er det da heldigvis ikke verkstedene som skriver lovene. Så hva de måtte mene er helt uinteressant. Du rabler du om "slitedeler"... Det snakkes om en CMOS-brikke i et digitalt kamera. Kameraet har etter norsk forbrukerkjøpslov 5 års reklamasjonsrett. Og det gjelder HELE kameraet.

Lenke til kommentar

Dette er noe som har vært diskutert i alle slags forumer til brukerne har blitt blå i fingrene og røde i toppen...

 

En kunde selvfølgelig kan påstå at produktet er ment å holde i vesentlig mer enn 2 år, og dermed burde ha 5 år reklamasjonsrett. Selger er bare et mellomledd i disse saker, og blir bare en kilde for informasjon overfor kunde, samt en kommunikasjonsdel mellom kunde og verksted. Verkstedene jeg har spurt om dette sier det jeg har nevnt ovenfor.

 

Saken er at forbrukerkjøpsloven ikke gir noe som helst klart svar på dette, og er åpen for vurdering. Dermed kan ingen egentlig påstå det ene eller det andre med 100% sikkerhet, med mindre det kommer en domavleggelse på temaet. Så langt har ikke jeg klart å finne noen.

 

Så hva jeg mener, og hva verkstedene mener, er akkurat like uinterressant som hva du mener.

Lenke til kommentar

Et digitalt speilreflekskamera er ment å vare vesentlig lenger enn 2 år. Det kan det umulig herske noen tvil om. Dermed er det 5 års reklamasjonsrett på kameraet.

 

Mitt oppprinnelige spørsmål handler imidlertid om hvor mange hotpixels som skal til for at det ansees å være en mangel i produktet.

 

Erfaringer med reklamasjonssaker fra lignende tilfeller er ønskelig. Øvrige innspill er off topic, og ikke relevant for nettopp dette spørsmålet.

Lenke til kommentar

mitt første svar var svar på ditt spørsmål.

5 år reklamasjonsrett på dette problemet.

om remapping ikke løser problemet, må det på service, og da går det på reklamasjonsretten.

 

diskusjonen i etterkant, og dermed off-topic var det du som skapte, men skal ikke ta det videre, siden det ikke var ønskelig.

 

jeg kan, som sagt ikke finne saker på dette, så der kan jeg ikke hjelpe deg.

 

Dette var ment som hjelp for å være hyggelig, siden du spurte, og det er da litt kjipt å få slengt med leppa som takk. Håper du kan ta det som litt velment kritikk. Selvfølgelig beklager jeg hvis jeg tolket svarene dine som kvassere enn de var ment å være.

Lenke til kommentar

Hot pixels med mindre det er i overdrevet omfang er ikke en grunn til reklamasjon. CMOS sensorer vil "dyrke" hotpixels i løpet av livet sitt, bare slik verden er. Bare å se på produsentenes egne bilder tatt med D3x, 7D, 1DmkIV, de har alle hotpixels.

 

Remapping vil løse dette, så ingen grunn å stresse.

 

Edit:

CCD sensor har også hotpixel problematikk, bare ikke så kraftig.

Endret av TGB
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...