Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Kan arbeidsgiver kreve at man tar ubetalt fri


binge

Anbefalte innlegg

Jobber for tiden i en møkkabedrift som sliter en smule grunnet finanskrisen. Innsparing står følgelig på agendaen og det foreløpige tiltaket er som følger: Samtlige arbeidere i produksjonen vil slik det ser ut pdd ikke få mulighet til å jobbe inn dagene hvor bedriften holder stengt i julen. Dette utgjør 3 dager og 3-4000 kr før skatt.

 

Personlig har jeg null sympati for forslaget da man glatt skåner samtlige i administrasjon og ledelse. En arroganse som gjør meg rimelig provosert, for å si det mildt. I tillegg til dette er jobben bare av midlertidig karakter for mitt vedkommende.

 

Spørsmålet blir da som følger; Kan bedriften pålegge sine arbeidere å ta fri, uten lønn?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Etter "fra mer til mindre"-prinsippet burde dette være lovlig. I en situasjon der alternativet til innsparing er (lovlige) oppsigelser er det til en viss grad lovlig å benytte mindre tiltak som alternativ til oppsigelse (såfremt helhetsinntrykket fortsatt er at tiltaket er mindre tyngende enn oppsigelse).

 

Men dette vil også reguleres av hvilken bransje du er i, om bedriften er tilknyttet tariffavtale, hva som står i kontraktene deres om fleksitid o.l., og mye annet.

Lenke til kommentar
Jobber for tiden i en møkkabedrift som sliter en smule grunnet finanskrisen. Innsparing står følgelig på agendaen og det foreløpige tiltaket er som følger: Samtlige arbeidere i produksjonen vil slik det ser ut pdd ikke få mulighet til å jobbe inn dagene hvor bedriften holder stengt i julen. Dette utgjør 3 dager og 3-4000 kr før skatt.

 

Personlig har jeg null sympati for forslaget da man glatt skåner samtlige i administrasjon og ledelse. En arroganse som gjør meg rimelig provosert, for å si det mildt. I tillegg til dette er jobben bare av midlertidig karakter for mitt vedkommende.

 

Spørsmålet blir da som følger; Kan bedriften pålegge sine arbeidere å ta fri, uten lønn?

 

Nei, bedriften har noen valg når det kommer til sparing grunnet nedgang i forespørsler.

 

1. Oppsigelse grunnet insnevring begrunnet med det økonomiske.

2. Permitering.

 

Ved permitering betaler bedriften den antatte normal lønn for deg i 10 dager(mulig feil, sjekk opp), deretter går du over til NAV og får betalt fra dem.

 

De har derimot ikke lov å si at du skal ha fri grunnet f.eks stengt en periode, at bedriften stenger skal ikke du belastes for. De må ta henge opp en generel perimterings varsel men like fult betale lønn til deg.

 

Hotellet jeg jobber på har vi nå følgende avtaler gående:

 

Hotellet har stengt siste uke i Desember og første uke i Januar, som følge av dette har vi blitt enig i at vi ansatte tar ut ferie disse da 2 uker (som bedriften har lov å sette). I påsken, når vi da og holder stengt, settes det opp en forventet vaktliste, som viser hvor man er forventet å jobbe. Disse dagene får man betalt for.

 

Så bare å si det som det er, de har ikke lov å si at du skal ha fri den og den dagen, de må enten permitere eller si opp.

Lenke til kommentar

En bedrift som står mellom "være/ikke være", kan gjennomføre lønnskutt som en del av nødvendige kostnadsreduksjoner.

Det krever selvfølgelig at dette dokumenteres godt.

 

Normalt vil bedriften jobbe frem en løsning som er basert på fri vilje, før det blir nødvendig med tvang.

 

Det er MANGE bedrifter som etter finanskrisen har hatt stengt lengre en normalt, uten at arbeidere har fått lønn, eller hvor de ansatte har fått redusert lønn over en periode.

 

Som nevnt er dette stort sett basert på fri vilje.

Det som er viktig i denne sammenheng er å se det solidariske, være med på fellesskapet. Det er bedre at alle taper litt, en at noen få taper mye.

 

Hvis det ikke er mulig å få med alle på en avtale om lønnsreduksjon, så er alternativet stort sett å permittere. Dette er selvfølgelig svært uheldig for de som blir permittert.

 

Det er også ett svært viktig moment å få med seg her.

Kan ta en situasjon i bedriften til en partner tidligere i år:

 

- Det ble i mars/april en merkbar nedgang i ordremengden. Dette ville av all sannsynlighet også bety en merkbar nedgang av nødvendige driftstimer i produksjonen gjennom mai og juni. Bedriften var allerede i hardt vær, så yterligere tap av inntekter ble sett på som svært kritiske. Det var helt nødvendig med kostnadsreduksjoner.

 

- På bakgrunn av dette ble det fremmet et forslag om opptil 20 % redusert arbeidstid/lønn for alle ansatte i produksjonen. Reduksjonen gjaldt for mai, med opsjon med utvidelse ut juni. Alt avhengig av videre utvikling rundt ordresituasjonen.

 

- Ledelse forklarte situasjonen for alle ansatte, og tillitsvalgt diskuterte videre uten ledelse.

 

- Av 30 stk, var det 4 som ikke sa seg villige til denne reduksjonen. De mente det var uholdbart, og bedriften kunne ikke påkreve dette.

Tillitsvalgt gjorde alle oppmerksomme på at dette gjelder alle, eller ingen.

 

Etter noen runder med forhandlinger ble det klart, disse 4 nektet å signere avtalen.

 

- Etter møte med tillitsvalgt, ble det hengt opp permitteringsvarsel.

 

- Etter et nytt møte med tillitsvalgt ble det enighet rundt at alle som sa seg villige til å redusere arbeidstiden skulle få gjennomføre dette. Det var en klar tale, de ville heller gjøre dette, en å risikere å bli permittert. Da får heller de 4 sitte med full lønn.

 

- I midten av april er situasjonen klarere. Det er behov for yterligere reduksjoner.

Nye tiltak må iverksettes.

Tillitsmann ble tilkalt, og resultatene sier egentlig seg selv.

 

- Det vil ikke være aktuelt å forme en ny avtale om yterligere reduksjon i arbeidstid. Det vil bli permittert 2-4 stk. Sannsynlig varighet 6 uker.

 

- Resultatet ble 3 permitterte i 8 uker. Og, det er vel ikke så vanskelig å gjette hvem som ble permittert.

 

 

Ved permittering betaler bedriften den antatte normal lønn for deg i 10 dager(mulig feil, sjekk opp), deretter går du over til NAV og får betalt fra dem.

 

De har derimot ikke lov å si at du skal ha fri grunnet f. eks stengt en periode, at bedriften stenger skal ikke du belastes for. De må ta henge opp en generel perimterings varsel men like fult betale lønn til deg.

Arbeidsgiverperioden er redusert til 5 dager (fra april 09)

Det er også 5 karensdager.

 

lønn = 5 dager, karensdager(ubetalte dager)= 5, dagpenger = ca 2,45 (?) promille av brutto årslønn - pr dag. Tjener du 350 000,- i året vil det si ca. 857,- pr dag brutto.

 

 

EDIT:

Samtlige arbeidere i produksjonen vil slik det ser ut pdd ikke få mulighet til å jobbe inn dagene hvor bedriften holder stengt i julen

Forstår jeg deg rett at bedriften normalt holder stengt i julen?

I så fall, hva sier kontrakten (eller andre relevante dokumenter) om disse dagene?

Hvis denne opparbeidingen er¨å anse som en "gode", kan selvfølgelig arbeidsgiveren inskrenke på dette.

Endret av C-angel
Lenke til kommentar

Å gå med på ei slik løysning er ei frivillig løysning som bedrifta ikkje kan tvinge deg til. Spørsmålet er då om du føler deg så sikker i stillinga di at du ikkje blir oppsakt om du ikkje går med på dette.

 

Er ganske vanlig at dei ansatte går samman i krisetider der alle går med på å få redusert lønn istaden for å miste ein kollega (eller i værste fall sjølv miste jobben). Spesielt i dårlige tider er det betre å ha ein jobb som er dårlig betalt en ein å ikkje ha jobb i det heile tatt sidan det i dårlige tider er vanskelig å få seg ny jobb.

 

Det er kanskje usolidarisk av bedrifta og lage ei slik løysning som ikkje berører administrasjonen men det er ikkje ulovleg.

 

Kanskje eit alternativ vil kunne være å foreslå at samtlige ansatte i bedrifta går ned i lønn med X% eventuelt Xkroner i timen/månen/året. På den måten blir belastninga fordelt mellom produksjon og administrasjon. Skal forresten nemnast at det kanskje skal litt til å få til noke slikt sidan det er lettare for administrasjonen å seie opp ein ansatt i produksjonen istaden for å gå ned i lønn.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...