Gå til innhold

Krever Gnu/linux mindre av maskinen enn windows?


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Det er helt umulig å svare på det spørsmålet.

 

Med en server-distro uten GUI kan man kjøre på 50 MB RAM og prosessor som ikke selges lenger. På en standard Ubuntu-distro med Gnome, bør man minimum ha 512 MB RAM, helst 1GB.

 

Men en Ubuntu-installasjon med desktop i dag krever mer enn enn XP-installasjon, men mindre enn Vista.

Lenke til kommentar

Ikke for å være altfor pirkete, men det er jo mange andre ting enn bare vindusbehandler som avgjør.

 

Og ja man får GNU/Linux som kjører på alt fra noen få MB helt opp til GUI-porno-sentriske distroer som krever minst like mye som en hvilken som helst Windows. Spørsmålet blir omtrent det samme som å spørre hva topphastigheten på en Ford er.

 

Forslag: Si hva slags maskinvare du har tenkt å kjøre det på, og noen kan helt sikkert tipse deg om en distro som passer.

Lenke til kommentar
Har hørt at Gnu/linux skal kreve mindre av maskinen i forhold til windows. Derfor skal det funke bra på gamle maskiner også.

 

Med tanke på Minne, prosessor osv.

Hva er minstekravene til en gnu/linux distro, og hva er kravene til windows xp?

 

forskjellen er som dag og natt. Installer Debian eller Ubuntu så skal du få se.

Lenke til kommentar

Linux kan tilpasses veldig mye, men det er fortsatt ikke slik at man kan kjøre det aller nyeste med fullt av eye candy o.l. på en gammel maskin og forvente at det skal flyte helt fint. Alt har ett minimums krav.

 

Linux som ett felles begrep kan være så mangt, det er vel 100+ linux distribusjoner, så når man sier at linux kan kjøre fint på eldre maskiner så er ikke det feil, men det er noe upresist. Det er en "liten" forskjell på f. eks Damn Small Linux eller andre lette distro'er og f. eks siste utgave av (X/K)Ubuntu, Fedora, OpenSuse eller Mandriva.

 

Det kan være at man må ofre noe utseende og moderne GUI på eldre maskiner, men funksjonaliteten vil nok være der.

Lenke til kommentar

Vel, hadde jeg hatt en så gammel maskin stående, og skulle lagt inn linux på den, så hadde jeg, etter installasjonen erstattet følgende:

 

Gnome / KDE med lceWM eller Awesome <-- din desktop

Gedit med Leafpad <-- tekstredigering og skriving

Nautilus med Rox-Filer <-- filbehandling

Firefox med Dillo <--- nettleser

 

:hmm:

Endret av Neonlight
Lenke til kommentar
spørs vell på bruksområde, kjører en strippet xp i en 533mhz 128mb ram og den er kvikk/rask.

uten noe ekstra programmer åpnet bruker den 27mb ram.

 

Joda. Skal ikke stikke XP under en stol. Det er fullt mulig å kjøre xp på en 533mhz cpu.

 

Men debian lenny, som jeg bruker, har så og si ingen minimumskrav. Du kan kjøre på omtrent hva som helst. Når du booter selve debian cd'en, før du starter installasjonen, har du under menyen mulighet til å installere LXDE desktop environment ( glemte å nevne det isted) som er langt under KDE og Gnome's minimumskrav ;)

 

LXDE:

http://en.wikipedia.org/wiki/LXDE

Endret av Neonlight
Lenke til kommentar

Mitt første ordentlige møte med linux var ubuntu 8.04(tror jeg) på 256MB RAM og 1,7Ghz celeron. Jeg brukte den til enkel beldebehandling (gimp), open office og surfet på nettet. Det funket greit, men med den maskinvaren vil jeg si at XP var noe raskere.

 

Jeg har nå kjørt ubuntu 8.10-9.10 en god stund på hovedpc-en på 512MB RAM og 2,5Ghz P4, funker utmerket for meg.

 

På skolepc-en med 2 GB Ram og tokjernes Celeron har jeg både Ubuntu 9.10 og XP. Der er det ingen tvil om at Ubuntu oppleves raskest.

 

Basert på mine erfaringer synes jeg det varierer veldig hva som er raskest av XP og Ubuntu. Andre distroer som DSL og Puppy linux vil jeg tro oppleves mye raskere enn XP på de fleste maskiner.

 

Men debian lenny, som jeg bruker, har så og si ingen minimumskrav. Du kan kjøre på omtrent hva som helst. Når du booter selve debian cd'en, før du starter installasjonen, har du under menyen mulighet til å installere LXDE desktop environment ( glemte å nevne det isted) som er langt under KDE og Gnome's minimumskrav ;)
Skal testes!
Lenke til kommentar
Jeg vil anbefale alle som skal gjøre seg kjent med linux å benytte seg av en noenlunde oppegående maskin. Typisk 2GHz P4 er minimum. Kravene til minne er litt mindre enn XP. 512 MB er minimum for (K)Ubuntu. Installasjon og oppdatering går sørgelig trengt på en gammel maskin.

Man kan da fint kjøre XP på 512 MB RAM og også mindre. Med nyere Ubuntu er 512 i grenseland.

Lenke til kommentar

mitt operativsystem (Gentoo) krever 48mb ram og 4gb hdd samt en hvilkensomhelst cpu i en av disse arkitekturene: x86, sparc, amd64, ppc, ppc64, alpha, hppa, mips, ia64 eller arm,

 

Windows 7 for x64 (min arkitektur) krever: 2gb ram, 20gb hdd og 1ghz cpu, samt "DirectX 9 graphics device with WDDM 1.0 or higher driver" hvanåenn det er for noe.

 

 

 

så, ja. det krever mindre. hva bruket ditt krever er derimot noe helt annet enn hva operativsystemene krever.

Lenke til kommentar

Minimum ram for Ubuntu er 265MB ram (tekstbasert installasjon), 384MB ram (minimum for live-CD-installasjon). Selv har jeg lenge kjørt Ubuntu med 512MB ram, noe som har gått helt greit til mitt bruk. Det gikk noe tregt når jeg skulle koble meg opp til en Citrix-server, la da til 512MB ekstra.

 

Fra Ubuntu sine sider:

"Ubuntu is available for PC, 64-Bit PC and Intel-based Mac architectures. At least 256 MB of RAM is required to run the alternate install CD (384MB of RAM is required to use the live CD based installer). Install requires at least 4 GB of disk space."

Endret av tamarin
Lenke til kommentar
*huske å bestille Ubuntu 9.10 free-CD-request fra ubuntu.com*

Om man har mulighet til å laste ned så bør man kanskje spare selskapet for de kostnadene, eller om man har mulighet kjøpe en liten bunke på 5 CD-er så man kan gi bort et par, koster jo ikke all verdens det heller, ca 50 kroner pluss frakt.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...