Gå til innhold

Har du lyst til å begynne med en morsom hobby ?


Anbefalte innlegg

Pistolskyting er en flott hobby og idrett for menn og kvinner i alle aldre, der man kan møte andre med samme interesse som en selv. Noen er med fordi de synes det er gøy å skyte på blink, mens andre liker å konkurrere med andre og seg selv. I konkurranser blir skytterne delt inn i klasser slik at alle kan konkurrere med andre skyttere på sitt eget nivå. Pistolskyting er en idrett og hobby du kan ha hele livet.

Jenter blir fort dyktige i denne formen, og har lett for å bli skjemt bort i klubber og på skytebaner.

 

Historikk

Skyting mot skive er en idrett med svært lange tradisjoner i Norge. Bergenserne var først ute med å organisere skytesporten her i landet. Det Bergenske Skydeselskap ble stiftet i 1769. I Oslo ble Kristian Augusts Venner først stiftet i 1810.

I 1861 ble forgjengeren til Norges Idrettsforbund og Olympiske Komité stiftet, nemlig Centralforeningen for Utbredelse av Legemsøvelser og Vaabenbrug, stiftet. Det er viktig å legge merke til at skyting er en av de idrettene som først ble organisert og kom med i den organiserte idretten i Norge.

 

Konkurranse

Pistolskyting er en konkurranseidrett der man kan konkurrere på alle nivåer fra å prøve å slå sin egen "pers" til å være med i et VM. Mellom disse to ytterpunktene så kan man konkurrere i klubbmesterskap, åpne stevner, distrikstsmesterskap og norgesmesterskap.

 

Det finnes mange ulike former for konkurranser innen pistolskyting, så de fleste kan finne noe de synes er gøy. Den konkurranseformen som vel trekker flest deltagere i Norge i dag er nok feltpistol og spesialfelt i regi av NSF. En oversikt over de ulike programmene som skytes finnes under beskrivelsen av det enkelte forbund.

 

Norges Skytterforbund (NSF)

http://www.skyting.no/

 

Norges Svartkruttunion (NSU)

http://www.svartkruttunion.org/

 

Norges Metallsilhuettforbund (NMF)

http://www.metallsilhuett.no/

 

Norges Forbund for Praktisk Skyting (NFPS)

http://www.nfps.no/

 

Scandinavian Western Shooters (SWS)

http://swsnet.org/

 

Miljø

Skyttermiljøet er et miljø der du møter hyggelige mennesker som er glødende opptatt av sin hobby og idrett og gjerne deler sine erfaringer med andre. Hvis du er ny i sporten er det bare å spørre, de fleste vil med glede svare og gi gode råd over en kopp kaffe i klubbhuset eller over litt kruttrøyk på banen.

 

Politikk

Håndvåpen har ulike bruksområder som de er egnet til, og bruken av håndvåpen blir i Norge regulert av våre politikere gjennom lover og forskrifter.

 

Pistoler har i hovedsak 3 ulike bruksområder:

Konkurranseskyting.

Jakt.

Selvforsvar.

 

Det er kun lov å erverve håndvåpen til bruk i konkurranseskyting i Norge. Mange pistolskyttere er i stand til å skyte bedre med håndvåpen enn mange av landets jegere kan med rifle, men det like fullt ikke lov til å gå på jakt med håndvåpen. Det er heller ikke lovlig å erverve våpen til selvforsvar i Norge.

 

Kostnader

Skyting som hobby koster penger som nesten alt annet man kan ha som hobby.

 

Startkostnadene er i dag kostnaden av et våpen som man kan kjøpe brukt eller nytt fra ca. 3000,- og et våpenskap som man får nytt fra ca. 2500,-, samt at man må ha et grunnkurs/sikkerhetskurs i skyting til ca. 1000.-.

 

Pistoler har som regel lang levetid, og hvis man tar godt vare på en pistol så kan den vare livet ut. Så etter at man har kommet igang så behøver ikke skyting være en dyr hobby. Faktiske er vel skyting en av de rimeligere hobbyer man kan ha. Men hvis man ønsker det så kan man selvsagt kjøpe dyre våpen også.

 

Hvordan starte med pistolskyting?

Å komme igang med pistolskyting er enkelt. Ta et sikkerhetskurs i klubben og meld deg inn så er du igang. Hvorfor ikke ta kontakt med det samme, så er du igang med verdens beste hobby og idrett!

 

Her er en liste over alle klubber i landet.

http://www.kammeret.no/forum/viewtopic.php?f=33&t=6448

Krav ved søknad

Kriteriene som Justisdepartementet setter for å erverve pistol eller revolver er at man må være over 21 år, ha vært aktivt medlem av en pistolklubb i minst 6 måneder og fått opplæring i sikkerhetsregler og skyting. Du må også ha et rent rulleblad hos politiet.

 

I Politidirektoratet har i ajourføring av samlerundskriv G-126/92 24. april 2002 fastsatt krav om aktivitet for å inneha våpen, og koblet aktiviteten opp mot hvor mange våpen man kan inneha. Du er selv ansvarlig for at du tilfredsstiller disse kravene og du må selv kunne dokumentere dette med en treninglogg eller resultatlister fra stevner klubbmesterskap.

 

Våpenskap

 

Loven setter krav til FG godkjent våpenskap fra første pistol/revolver, så du kan like godt kjøpe et slik skap med det samme. Hvis du har plass så kjøp et stort skap. Våpenskap er jo også egnet til oppbevaring av andre verdifulle gjenstander enn våpen, så ekstra plass kan komme godt med. Det er også mulig å kjøpe brannsikre bokser som kan plasseres inne i våpenskapet. Da kan du beskytte ting både mot innbrudd og brann.

 

Fremgangsmåte ved søknad

Når du tilfredsstiller alle kravene over så kan du søke om ervervstillatelse på våpen. Den komplette oppskriften følger her:

Fyll ut klubbens skjema om våpensøknad og lever det til (leder) som vil fylle ut det som trengs fra klubben og signere og stemple skjemaet. Det utfylte skjemaet skal legges ved søknaden til politiet. Saksbehandlingen vil da ta kortere tid siden politiet slipper å kontakte klubben for bekreftelse.

 

Førstegangssøkere må legge ved kopi av kursbeviset med 12 utfylte frammøter når de leverer inn skjemaet over til klubben.

Skaff deg startkort fra det forbundet som organiserer skytingen du skal bruke våpenet til (NSF, NSU eller NMF). Startkort får du hos klubbens sekretær . Ta en kopi av startkortet som du legger ved søknaden til politiet.

 

Fyll ut politiets søknadskjema, dette hentes hos politiet eller hos en våpenforhandlere. Det lønner seg å bare føre på et våpen pr. skjema, da står du fritt til å handle det enkelte våpen hos ulike leverandører.

 

Loven setter krav til godkjent våpenskap fra første pistol/revolver, så legg også ved en kopi av kvitteringen for kjøp av godkjent våpenskap, eller skriv en egenerklæring hvis du ikke har kvitteringen for våpenskapet lenger.

 

Legg ved kopi av resultatlister fra stevner, klubbkonkurranser og aktivitets-logger for å dokumentere aktivitet. Hvis du er førstegangssøker så kan du også legge ved kopi av kursbeviset med minst 12 utfylt frammøter som dokumentasjon på aktivitet.

 

Send alle papirene over til ditt lokale våpenkontor, eller lever det personlig slik at du kan få kontrollert med en gang at politiet har alt de trenger for å behandle søknaden.

Deretter er det bare å vente tålmodig på at ervervstillatelsen fra politiet kommer i posten.

 

Her er det litt info om de vanligste grenene som finnes innen pistol/revolverskyting:

 

De enkelte øvelser

 

Luftpistol

60 skudd fordelt på 30 skiver

Skive: Internasjonal luftskive.

Skyteavstand: 10 meter.

Skytetid: 1 time og 45 minutter for 60 skudd (for menn og junior menn, og veteranklasser), og 1 time og 15 minutter for 40 skudd (kvinner og junior kvinner)

Kaliber .177 (4,5 mm)

Avtrekksvekt: 500 gram.

Våpenvekt: Maksimalt 1500 gram

Våpenet skal være en luft- eller CO2 pistol.

Luftpistol er blitt en av de mest populære pistolgrenene, og er også en del av OL-programmet både for kvinner og menn. Luftpistolene kan kjøpes uten våpenlisens i Norge, slik at man kan begynne med luftpistolskyting uten å gjennomgå sikkerhetskurs.

Luftpistol (og luftrifle) skytes på 10 meters bane, og en luftbane kan rigges opp i idrettshaller eller andre rom som er store nok. Mange trener luftpistol hjemme i kjelleren, eller i stua, hvis den er stor nok. Men luftpistolene er ikke ufarlige, så sikkerheten må ivaretas uansett hvor man trener(!).

Skivene det skytes på har en 10'er ring som er 11 mm stor. Under konkurranser skytes det to skudd i hver skive, totalt 60 skudd. Skivene plasseres i en skiveholder, og trekkes frem til kulefangeren på 10-meter ved hjelp av ett skivetrekk (elektrisk eller med sveiv). Skytteren selv skifter skivene etterhvert som hun/han skyter.

 

Silhuettpistol

60 skudd fordelt på 12 serier.

Skive: Internasjonale duellskiver (5 skiver).

Skyteavstand: 25 meter

Kaliber: .22LR

Avtrekksvekt: Fri

Våpenvekt: Ikke over 1260 gram uten magasin

 

Det skytes tellende skudd fordelt på 2 omganger med 30 skudd i hver omgang. Hver omgang omfatter:

· 2 serier a 5 skudd på 8 sekunder. Ett skudd mot hver skive.

· 2 serier a 5 skudd på 6 sekunder. Ett skudd mot hver skive.

· 2 serier a 5 skudd på 4 sekunder. Ett skudd mot hver skive.

 

Silhuettpistol er baneskytingens "formel-1", og er på OL-programmet for menn.

Silhuett er hurtigskyting mot fem skiver. Under hver serie skal det skytes ett skudd i hver av de fem skivene. Det innebærer at skytteren må løfte våpnet og avfyre første skudd, før han flytter våpnet sideveis for å avfyre de andre i de resterende skivene.

 

Fripistol

60 skudd fordelt på 6 serier av 10 skudd

Skive: Internasjonal presisjonsskive (10'er ringen er 5 cm i diameter).

Skyteavstand: 50 meter.

Skytetid: 2 timer.

Kaliber .22

Avtrekksvekt: Fri

Våpenvekt: Fri

 

Utformingen av våpnet er fritt, men skjeftet eller deler av pistolen må ikke gi støtte utenom selve hånden. Utover dette skal fripistolen bare kunne lades med 1 patron av gangen.

 

Fripistol er en av de vanskeligste øvelsene i pistolskyting, og er på OL-programmet for menn. I og med at avstanden til skiva er så stor som 50 meter, er det spesiellt viktig å holde pistolen rolig i skuddøyeblikket. Det brukes spesialvåpen, gjerne med elektroniske avtrekk som kan justeres ned til en avtrekksvekt på noen få gram. Det er nok med en lett berøring av avtrekkeren for å få skuddet til å gå.

Skjeftene på disse pistolene omkranser gjerne hånden, og tilpasses slik at de passer nærmest som en hanske. Mange som har sett denne øvelsen i OL-sendinger på TV, legger spesiellt merke til at det ser ut som skytteren må tre hånden inn i skjeftet, omtrent på samme måte som å kle på seg en hanske.

 

VM Fin (Sportspistol/Finpistol), og VM Grov (Grovpistol)

60 skudd fordelt på 30 presisjonsskudd og 30 duellskudd

Skive: Internasjonal presisjonsskive og internasjonal duellskive.

Skyteavstand: 25 meter

Kaliber, VM-fin: .22

Kaliber, VM-grov: Minimum .32, og maksimum .38

Avtrekksvekt, 1.000 gram

 

Våpenvekt: Ikke over 1.400 gram med tomt magasin

 

VM-programmet er likt for finpistol og grovpistol. Internasjonalt skytes grovpistol av menn, mens finpistol skytes av kvinner og juniorer. I Norge skytes finpistol også i herreklassen.

Finpistol er OL-gren for kvinner, mens grovpistol er med i Verdens-Mesterskap for menn.

 

VM-programmet består av to deler: presisjon og duell.

Det skytes først 30 skudd mot presisjonsskiven, fordelt på 6 serier á 5 skudd, hvor skytteren får en skytetid på 5 minutter for hver 5-skudd serie.

Deretter skytes det 30 skudd mot duellskiven, fordelt på 6 serier á 5 skudd.

I duellseriene svinger skivene slik at de er framme i 3 sekunder og borte i 7 sekunder.

Dette gjentas 5 ganger, og det skal avfyres ett skudd hver gang skiven vises.

Det skytes en prøveserie a 5 skudd presisjon på 5 minutter før presisjonsdelen, og en prøveserie à 5 skudd duell før duelldelen.

Poengene for presisjonsdelen og duelldelen legges sammen til en sluttsum for konkurransen.

 

Standardpistol

60 skudd fordelt på 12 serier.

Skive: Internasjonal presisjonsskive.

Skyteavstand: 25 meter

Kaliber: .22 LR

Avtrekksvekt: 1.000 gram

Våpenvekt: Ikke over 1.400 gram med tomt magasin

 

Skuddene i standard fordeles slik:

1 prøveserie a 5 skudd på 150 sekunder.

4 serier a 5 skudd på 150 sekunder pr. serie.

4 serier a 5 skudd på 20 sekunder pr. serie.

4 serier a 5 skudd på 10 sekunder pr. serie.

 

Standardpistol er ikke OL-gren, men skytes i Verdens-Mesterskap for menn.

I Norge skytes klassen både for kvinner og menn. Standardpistol regnes ofte for vanskelig, fordi den er en blanding av presisjon-, og hurtig-skyting.

10-sekundersserien pleier å skape problemer for de fleste skyttere, og krever mye trening.

 

Hurtigpistol Fin, og Hurtigpistol Grov

60 skudd fordelt på 12 serier.

Skive: Internasjonal duellskive.

Skyteavstand: 25 meter

Kaliber, Hurtig fin: .22

Kaliber, Hurtig grov: Minimum .32, og maksimum .38

Avtrekksvekt, 1.000 gram

Våpenvekt: Ikke over 1.400 gram med tomt magasin

 

Skuddene fordeles slik:

1 prøveserie a 5 skudd på 10 sekunder.

4 serier a 5 skudd på 10 sekunder pr. serie

4 serier a 5 skudd på 8 sekunder pr. serie

4 serier a 5 skudd på 6 sekunder pr. serie

 

Hurtig fin og Hurtig grov er et nasjonale program. Hurtig grov skytes internasjonalt i militære mesterskap, og det er fra den militære skytingen at grenen er kommet.

 

Selv om det er korte skytetider i hurtigpistol, så er det en populær gren. Den er lettere å skyte enn, f.eks. standardpistol, fordi ringene på duellskiva er større. Selv nybegynnere greier ofte å få ett brukbart resultat i denne grenen.

 

Feltskyting

Skytes med pistol og revolver i terrenget.

Skytetider, avstander, skytestillinger og skiver varierer fra stevne til stevne. Skytingen arrangeres i 4 våpengrupper:

1. FIN (5,6mm)

2. GROV (7,62 til 9,65mm)

3. MILITÆR (9mm - 11,25mm)

4. REVOLVER (9mm- 11,25mm)

 

Programmet omfatter 60 skudd fordelt på 10 standplasser. Det skytes 6 skudd på hver standplass. Man får 1 poeng for hvert treff og 1 poeng for hver truffet skive.

 

På minst 1 standplass skal skytingen foregå liggende.

På minst 1 standplass skal det skytes med beste hånd.

På minst 1 standplass skal skytingen utføres stående fri.

 

Utgangsstillingen skal på alle standplasser, unntatt liggende, være med ladd og usikret våpen i 45 grader ved kommando ild.

 

Korteste skyte tid skal ikke være under 6 sekunder. Lengste skyteavstand skal ikke være over 70 meter, korteste avstand skal ikke være under 5 meter.

 

I militær-klassen er det krav til ammunisjonen. Den skal holde faktorkravet på 120. Kravet til kulevekt er 100 grain, og det kan tolereres et avvik på 3% på faktorkravet. Utregning av faktor skjer etter formelen:

Faktor = Hastighet (fot i sekundet) X kulevekt (grains) delt på 1.000

Grunnen til dette kravet til ammunisjonen, er at det ikke skal være mulig å gjøre skytingen lettere ved å lade ammunisjonen svakt, noe som gir mindre rekyl og gjør det lettere å skyte fort.

 

NAIS-programmet (Nordisk Avdeling av Internasjonalt Skytterforbund)

NAIS-programmet skytes som klubbprogram i OPK. Programmet kan skytes i to klasser, fin og grov. Finkaliber er i NAIS definert som kaliber .22 - .32. Grovkaliber er i NAIS definert som .38 - .45.

Programmet består av 30 skudd, som skytes i 6 serier a 5 skudd. Alle serier skytes mot den internasjonale duellskiven, og det skytes på 25 meters hold. Det skal skytes med en hånd. Seriene er som følger:

 

2 serier på 150 sekunder

2 serier duell

1 serie på 20 sekunder

1 serie på 10 sekunder

 

Kravene til merker og medaljer er:

Bronsemerke: Fin 200 poeng, grov 180 poeng.

Sølvmerke: Fin 210 poeng, grov 190 poeng.

Gullmerke: Fin 220 poeng, grov 200 poeng.

Bronsemedalje: Fin 240 poeng, grov 220 poeng.

Sølvmedalje: Fin 250 poeng, grov 230 poeng.

Gullmedalje: Fin 260 poeng, grov 240 poeng.

 

Forsvarsdepartementets premie i pistolskyting

FD skytes på 25 meter bane med pistol/revolver i kaliber 9mm eller grovere.

Det skytes 36 skudd.

10 skudd skytes mot den internasjonale 25 meter presisjonsskiven, på følgende måte:

1 serie på 2 prøveskudd på ubegrenset tid.

2 serier a 4 skudd på ubegrenset tid

For å gå videre, må man ha minst 30 poeng med kaliber .38/9mm, og 25 poeng med kaliber .45.

 

De neste 26 skuddene skytes mot den internasjonale silhuettskiven.

2 prøveskudd duell

3 serier duell a 4 skudd.

3 serier a 4 skudd. Hver serie er på 9 sekunder.

 

Premiekravene er:

Kaliber .45: 24-21 treff uansett poeng, eller 20 treff og minimum 170 poeng.

Kaliber .38/9mm: 24-21 treff uansett poeng, eller 22 treff og minimum 187 poeng.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Hei!

 

Siden jeg fikk prøve naboens pistol for 10 år siden har jeg hatt lyst til å bli med i pistolklubb, mest for å få eie pistol slik at jeg kan skyte og konkurrere med meg selv og mine.

Det jeg lurer på er prisen på ammunisjon.

Hvor mye ligger feks 9mm på pr skudd?

Lenke til kommentar
Hei!

 

Siden jeg fikk prøve naboens pistol for 10 år siden har jeg hatt lyst til å bli med i pistolklubb, mest for å få eie pistol slik at jeg kan skyte og konkurrere med meg selv og mine.

Det jeg lurer på er prisen på ammunisjon.

Hvor mye ligger feks 9mm på pr skudd?

 

Kommer litt an på hvilket fabrikat du kjøper, men 2 -3 kroner patronen er vanlig.

.22LR koster ca 0.50 per skudd.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...