Gå til innhold

Kan noen forklare disse begrepene?


Sara02

Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Kort sagt kan en si at kommunisme er en form for sosialisme, mens kapitalismen står i kontrast til kommunismen. Men så lett er det ikke.

 

Kommunismen er en ideologi som baserer seg på Karl Marx økonomiske teorier, kort sagt kan vi karakterisere kommunismen som en kollektivistisk ideologi, altså at en søker å løse samfunnets problemstillinger i størst mulig grad som et samfunn. Kommunismen har mange underformer, vanlige eksempler er stalinisme og maoisme, men jeg skal ikke gå inn på forskjellene mellom disse. Kommunismen er i sin vanligste utfoldelse totalitær til den grad at individets verdi ikke anerkjennes slik vi aksepterer det i vårt samfunn. Kommunismen nytter seg normalt av planøkonomi, altså en økonomisk modell der en sentralt fastslår hva som skal produseres, hvor mye en skal produsere av det og tidsfrister for dette, en planlegger produksjonen svært rigid.

 

I kontrast er kapitalismen et samfunnssystem der en søker å la individet, eller det private om du vil, løse så mange oppgaver som mulig. Den kapitalistiske staten kjennetegnes av privat eiendomsrett, utomfattende individuell frihet og en demokratisk styreform (selv om det har vært unntak for dette, Chile under Pinochet er et soleklart eksempel på dette). Den økonomiske modellen som dominerer en kapitalistisk stat er markedsøkonomi, dette betyr i korte trekk at markedet regulerer sin produksjon selv, og at hva som produseres og hvor mye som produseres bestemmes av markedets etterspørsel. Tilbud og etterspørsel, kort sagt.

 

Det skal også sies at dette er ytterpunkter. Norge har under den kalde krigen posisjonert seg mot kapitalismen, men det er viktig å påpeke at vi i Norge har stolt på en økonomisk modell som kalles blandingsøkonomi, som blander elementer fra både plan- og markedsøkonomien. Det ideologiske retningen som dominerer norsk samfunnsliv kalles sosialdemokratisk, og sosialdemokratiet er en blanding mellom kommunismen og kapitalismen.

 

Angående sosialismen er sosialismen en grunntanke som forutsetter at en løser samfunnets problemstillinger som et samfunn, i mindre grad som individer. Kommunisme er altså en (av mange) former for sosialisme.

Lenke til kommentar
  • 1 måned senere...
  • 2 uker senere...

Kort sakt om kommunisme. En samfunnspolitikk der markede og alt av landets økonomi og produkjson blir styrt og eid av staten. Et samfunn der ingen skal eie mer enn andre og alle skal ha nok penger til å klare seg selv. Alle skal være like.

 

Om kapitialsimen. Et samfunn der hvert menneske er sin egen kapital, og styrer fult over sin egen økonomi. Et samfunn bygget på at mennesker skal klare seg selv.

Lenke til kommentar

Få hjelp er ikke ekvivalent med "oversett dette for meg". Det er en fordel at du deltar litt, hvis du ikke forstår, formuler hva du ikke forstår eller prøv å si det slik du forstår det. Du har tydeligvis ikke prøvd engang.

 

Når det skal sies så har det kommet noen gode innspill. Men på kommunismen faller de litt kort. Stalinisme er ikke noen underform av kommunisme. Det er en totalitær ideologi som i teorien bruker kommunisme som ideologisk kappe.

 

Kommunisme, fra et teoretisk standpunkt er siste stadiet i Marx sin historiske materialisme. Det siste stadiet er delt opp i to deler, den ene er sosialismen etter proletariatets revolusjon der staten vil falle bort pga. manglende klasseskiller. Staten sees på som ikonet på klasseskillet og ved proletariatets revolusjon og påfølgende diktator vil staten "wither away" og man vil bevege seg over på det siste stadiet. De aller fleste kommunister som har tatt makten har stoppet ved første del, sosialismen, proletariatets diktatur. Dog symbolisert gjennom elitisering (noe som var Lenin sin tilnærming til hvordan man skulle få til kommunismen), sentralstyring osv. Det er ganske opplagt at ingen av disse hadde noe ønske om å la staten og deres makt forsvinne når de først nådde makten. Selv om de kanskje en gang i tiden var under den oppfattelse.

 

Det er ikke spesifisert hvordan et kommunistisk samfunn faktisk opererer, men slik ideene er presentert kan man beregne et grasrotsamfunn der privat eierskap er avskaffet og menneskene deler seg opp i små samfunn der de kollektivt deler goder. Der man jobber etter hva man ønsker og er kapable til og får det man trenger. Et samfunn som er klasseløst.

Lenke til kommentar

Man kan egentlig ikke sammenligne de tre. Kommunismen er en virkelig ideologi hvor hele samfunnet deltar. Kapitalisme og sosialisme derimot handler mer om verdifordelingen i samfunnet og hvor mye staten skal blande seg inn.

 

Vil også påpeke at vi aldri har sett virkelig kommunisme i praksis. Det nærmeste vi kommer er vel Cuba. Ingen av de andre såkalte kommunist regimene har virkelig fulgt alle de kommunistiske reglene som Karl Marx lagde. Er viktig å vite når man snakker om kommunismen.

Lenke til kommentar

Du må gjerne utdype, du regner kommunismen som en virkelig ideologi fordi "hele samfunnet deltar" mens sosialismen og kapitalismen, forutsatt at det er systemet i samfunnet, der deltar ikke hele samfunnet? Alle disse retningene handler om fordeling av ressurser. Særlig kommunismen har jo opphav i Marx sin analyse av kapitalismen og arbeiderenes avstand fra arbeidet sitt og ressursene de forvalter.

 

Vi har aldri sett kommunisme i praksis, og vi vil nok aldri se det. Cuba er langt ifra noe kommunistisk samfunn, ganske langt ifra det også. Under borgerkrigen i spania så var det en sosial revolusjon i enkelte områder som var noe av det nærmere mann har kommet fungerende anarko-kommunisme i praksis såvidt jeg vet.

 

Dog må du gjerne få lov til å utdype om hvilke kommunistiske regler Karl Marx lagde?

Lenke til kommentar

Du mener i motsetning til hvordan kommunismen idag påvirker hele samfunnet i stor grad? Sosialismen og kapitalismen er i høyeste grad ideologier, sosiale og økonomiske system som definerer hvordan et samfunn bør være bygget opp.

 

Men jeg vil gjerne høre hva slags kommunistiske regler Karl Marx lagde?

Endret av Rampage
Lenke til kommentar

Hvilke regler snakker du om? Konkretiser.

 

Det er jo ikke akkurat overraskende at det ikke fungerte i Russland da Stalin ikke hadde noen interesser av å gjennomføre andre delen av det siste stadiet i den historiske materialismen, han bygde videre på leninismen og gjorde samfunnet totalitært, med kommunisme som bakenforliggende ideologi.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...