Gå til innhold

Navigere uten navigasjonsutstyr


Anbefalte innlegg

Mulig denne posten er feilplassert, så isåfall er det bare å flytte den til et mere passende sted.

 

Satte å tenkte på hvordan man kan navigere uten navigeringutstyr. Det første jeg tenker på er Sola, som står opp i øst og går ned i vest. Og hvis det er bebyggelse i nærheten, kan man se etter parabolantenner da disse peker mot sør +/- 5gr hvis den er riktig innstilt. Man kan vel også navigere etter Nordstjernen så vidt jeg vet, men er litt usikker på hvor nøyaktig den er.

 

Andre metoder? Nå er ikke jeg noen gartner akkurat, men er det ikke noen blomster som snur seg mot solen, slik at man kan anta at de peker mot vest etter at solen har gått ned? Ville dog ha sett flere av samme typen for å ta den for god fisk, hehe...

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
Og hvis det er bebyggelse i nærheten, kan man se etter parabolantenner da disse peker mot sør +/- 5gr hvis den er riktig innstilt. Man kan vel også navigere etter Nordstjernen så vidt jeg vet, men er litt usikker på hvor nøyaktig den er.

 

Parabolantenner peker ikke nødvendigvis mot sør. De peker riktignok aldri nordover (på den nordlige halvkule), men kan variere bra mye mer enn 5* fra rett syd. Det kommer helt an på hvilken lengdegrad man selv, og satelitten befinner seg på. (Ligger du på 20-25* østlig lengde, som i Troms/Finnmark, og parabolen er siktet inn på satelitten som Canal Digital sender fra, Thor på 1* vest, så er kompasskursen ca. 200*, altså 20* vest for sørover)

 

Nordstjerna er lett å finne; stjernebildet karlsvogna kjenner du helt sikkert. Følg linja de to bakerste stjernene danner vider "oppover", (nedover om stjernebildet står på hodet..) ca 5* avstanden mellom dem, til du ser en relativt lyssterk stjerne.

Lenke til kommentar

Stjerner og sol er det mest intuitive å navigere etter ja.

Det er ikke så veldig nøyaktig dog, så spørsmålet er vel hva du har tenkt å gjøre?

 

Skal du komme deg fra en dal til en annen, så går det nok greit - da du skal bare reise i en retning, og når du treffer den andre dalen, så er du happy.

Skal du treffe noe med noe som helst større nøyaktighet, så må en vel til pers med et kart og lese terrenget; da er jo sol & en klokke bra, da det hjelper deg å dobbelsjekke din oppfatning av terrenget.

 

Men så er jo kart et navigasjonsutstyr da :)

Lenke til kommentar

Hvis sola skinner og man har et ur med visere, så kan dette brukes som kompass, man ser bort fra minuttviseren og bruker timeviseren. Men man må tilpasse til at timeviseren på et ur går en hel runde på kun 12 timer, ikke 24 timer. Timeviseren går altså dobbelt så fort som sola.

 

Så ved å la sola peke lang timeviseren så ligger sør midtveis mellom timeviseren og 12-tallet (mest nøyaktig når man befinner seg på rett meridian for tidssonen man er i).

 

watch-compass.png

 

Det er bare ett stort MEN i dette urverkkompasset, og det sommertiden, som jo endrer urverkets retningsorientering med én time. Da bytter man enkelt ut 12-tallet med 1-tallet på urskiva og orienterer på samme måte.

Lenke til kommentar
Det første jeg tenker på er Sola, som står opp i øst og går ned i vest.
Det varierer i hvilken himmelretning den står opp og går ned. I januar/februar i nord-Norge står den opp i sør, og går ned i sør et kvarter seinere. Det som derimot er konstant er retningen den vandrer, altså fra øst mot vest. Så hvis du finner oppgangs- og nedgangspunktet så ligger sør/nord midt mellom, og orienteringen finner du ved å se på bevegelsesretningen til solen.
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...