Gå til innhold

Hvorfor slaktes griser pga influensa?


.V.

Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse
Greit nok at man vil hindre smitte, men det holder jo å slakte de grisene som har blitt smittet. Vi trenger jo ikke å gå like mye amok som det de gjorde i Egypt f.eks.

Det er jo det man gjør.

 

Og regner med at grisene blir til pølse og koteletter. :D

Endret av Thlom
Lenke til kommentar
Greit nok at man vil hindre smitte, men det holder jo å slakte de grisene som har blitt smittet. Vi trenger jo ikke å gå like mye amok som det de gjorde i Egypt f.eks.

Det er jo det man gjør.

 

Og regner med at grisene blir til pølse og koteletter. :D

Jeg tror nok at man ikke tester hver gris ved slike tilfeller men velger å slakte hele besetninger for sikkerhets skyld. Og grunnen til at jeg i det hele tatt påpeker dette, er fordi dette hysteriet nå har gått over alle stokk og stein. Og om det eskalerer mer så forundrer det meg ikke om det lir samme tilstander som i Egypt.

 

Greit nok at vi ikke kaster kjøttet ja. Det skulle vel bare mangle.

Endret av GisleLarsen
Lenke til kommentar
Svineinfluensa i sin nåværende form er ikke farlig, vanlig influensa er farligere.

 

Om den skulle mutere derimot kan vi stå ovenfor et ufattelig stort problem. Det er derfor viktig å begrense smitten så mye som mulig i tilfelle dette skulle skje.

 

500 dyr på Åsen ble sendt til slakting i dag, og 900 står på venteliste. Slakteriet skal desinfiseres etter hver nødslakting og kjøttet skal destrueres. Dette kan bli dyrt i lengden og hvem skal ta kostnaden for a) tapt inntekt for svinebøndene b) økte kostnader for rengjøring av slakteriene c) destruering.

 

Mattilsynet er for tiden veldig knapp når det gjelder informasjon om ringvirkninger av svineinfluensa, og når man leser hva veterinærorganisasjoner i andre europeiske land skriver om svineinfluensa, får man nesten følelsen av at det er en viss prestisje ute og går når det gjelder denne influensaen i Norge: Det finnes vaksine for gris for alle typer svineinfluensa. Svin som blir syke har stor sjanse for å bli frisk og de blir det i løpet av en uke. Det er heller ingen smittefare fra kjøtt til menneske. Norge har ikke hatt svineinfluensa, mens Europa har hatt den siden midten av 70-tallet etter å ha vært smittefri i 20 år. (Import fra USA).

 

Problemet er vel at noen griser blir latent smittet og utgjør en fare for evt. nye bestander de kommer inn i. Og, kanskje det viktigste, det fantes ingen vaksine for mennesker. Nå får vi en vaksine som er omstridt. Det finnes en dyr og en billig versjon av vaksinen. Norge har bestillt den billige. De som har kontakt med svin blir ikke sett på som en risikogruppe. Fastlegene vurderer å la være å delta i vaksineringsprogrammet fordi arbeidet ikke dekkes av egenandelen som betales.

 

På grunn av latensfaren er det vel ikke ønskelig å bare isolere grisene til de blir friske. Da må man teste hver enkelt for å finne synderen. Da er det enklere å sende hele bestanden til slakting og så får noen andre ta kostnaden, Mattilsynet har i alle fall ikke noe finansielt ansvar for det de setter i gang og henviser til Landbruksdepartementet som ikke har uttalt en døyt om hva som skjer med de som rammes.

 

Vi får vente og se hva som blir resultatet av høstens aksjon. Det verste som kan skje er at norske grisebønder må begynne å vaksinere sine dyr slik som alle andre europeiske bønder må. Det spises svinekjøtt i Tyskland, Frankrike, Spania og England også, selv om de har hatt influensa i årevis. I Nord-Irland, hvor de også har hatt smitte fra menneske til dyr, ser de ingen grunn til å slakte griser bare fordi de er blitt syke. Med tid og god pleie blir de friske igjen sies det der.

 

Jeg har en ekkel følelse av at norske griser blir offer for hysteri og prestisje.

Lenke til kommentar
Og uansett, hvorfor destruere kjøttet om poenget er å hindre videre smitte til andre gårder? Når dyret er dødt så kan det jo ikke smitte noen lenger, langt mindre andre griser.

 

Jeg har på følelsen at dette gjøres for ikke å skape tvil om kvaliteten på norsk svinekjøtt blant forbrukerne. Man ønsker ikke at folk skal bli redde for å kjøpe svinekjøtt. Alle helsemyndigheter i europeiske land betoner at det ikke er noen smitterisiko fra kjøtt til menneske, men frykt, usikkerhet og tvil overvinner selv den mest funderte kunnskap. I stedet kjøper man seg en Grandiosapizza eller noe annet fra frysedisken.

 

En ting skal nå denne såkalte pandemien ha: Barn og ungdom har lært å holde for munn og nese når de hoster og nyser. Helse har vært et tema i skolen og barnehager, ikke bare egen helse, men også andres. Om det synker inn og endrer adferdsmønster står igjen å se, men "alle" kjenner noen som har hatt denne influensaen, og de vil ikke ha den selv, så gjengjustisen er klar: Hold deg for munnen, jeg vil ikke bli sjuk.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...