Gå til innhold
Spørsmål om helse? Still spørsmål anonymt her ×
Husk at de som svarer ikke nødvendigvis er helsefaglig personell. Ta kontakt med fastlege ved bekymringer!

Hvordan gå fram med å få en psykolog?


-Léon-

Anbefalte innlegg

Hei

 

Lurte på hvordan jeg kan gå fram med å få meg en psykolog.

Jeg har vært hos fastlegen og hun ga meg nr til en, men jeg har desverre mistet den lappen. Men hvordan funker det egentlig, aldri gått til en psykolog før.

Tanken å gå til en psykolog virker skremmende. Vet bare at jeg helst ville hatt en kvinnelig psykolog. Vet ikke om det er noe jeg selv kan bestemme.

 

Har egentlig ikke lyst å snakke til noe om hvordan jeg har det, men ting har forandret seg litt i det siste og tror det er best at jeg prøver å få meg en psykolog.

 

Må jeg selv betale for timene eller blir de dekke på en eller annen måte?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Du kan selv ta kontakt med en psykolog for time, eller du kan gå via en lege. De fleste psykologene står oppført på Gule Sider, og du kkan ringe.

 

Hvis du foretrekker en kvinnelig psykolog, så ber du om det. Eller du kan få legen din til å henvise deg til en offentlig ansatt, eller en privatpraktiserende.

 

Det er noe ulikt hvordan psykologer driver utredning og behandling. Det vanligste er at de første timene går med til å utrede vanskene dine, og å finne ut sammen med deg hva som vil være til mest til nytte. Så er det vanlig å lage en plan for det videre arbeidet sammen.

 

Hvis psykologen har avtale med det offentlige, skal du betale 295,- pr time inntil du har fått frikort. I år får man frikort når en har brukt 1.780,- på behandling. Når du har frikort skal du ikke betale.

 

Har psykologen ikke avtale med det offentlige, så bestemmer psykologen selv prisen. Det vanlige er mellom 500 og 800 i timen. Hos disse gjelder selvsagt ikke frikortordingen.

Dag

Lenke til kommentar

Det er vanskelig å anbefale noen spesifikke her på forumet. Hvem du vil passe hos kommer an på hva du strever med, og hvem du er som person. Ulike psykologer har gjerne fordypning i behandlig av ulike plager, og kan ha litt ulike arbeidsmåter. Siden du synes det er vanskelig å åpne deg, vil du kanskje trives best hos ei som gikk litt forsiktig frem.

 

Se i Gule Sider, og forhør deg hos kjente eller andre som har greie på det; legen din, helsesøster, etc. Se etter noen som har holdt på noen år, og ikke er helt nyutdannete. Det vil si at psykologen bør være spesialist i psykologisk behandling/klinisk psykologi, eller tilsvarende. Ring og spør hva de har forsypet seg i, og hva de har erfaring i å arbeide med, og litt om hvordan de arbeider.

 

I Bergen og stedene rundt finnes det mange flnke psykologer, så jeg er ikke bekymret for at du ikke finner ei du vil få god hjelp av. Det kan ta litt tid, men det er ofte vel verd å vente på.

 

Lykke til.

 

Dag

Lenke til kommentar

Hei.

 

Dersom du får henvisning fra fastlegen kan du forsøke å få time hos en psykolog med driftsavtale. Da betaler du kun opp til engenandelsfritaksgrensen. Lister over psykologer som har driftsavtaler står på helseforetakene sine sider, om du holder til på vestlandet så her.

 

Det greieste er vel å ringe å høre om noen har mulighet til å ta imot nye pasienter, noen synes det er greiere å skrive brev om hva som feiler dem og sende dette til flere.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...