Gå til innhold

Hva vil stå om oss i historiebøkene om 50 år?


femftifem

Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Det er rimelig vanskelig å forutse hva som blir oppfattet som viktig om hundre år for elever på grunnskolen, vgs eller studenter på historiske og politiske studier.

Kommunikasjons revolusjonen (utbredelse av mobil og internett) vil garantert stå i historien (hvertfall på vgs nivå).

 

Ellers tror jeg at dagens politiske og økonomiske hendelser vil ikke bli nevnt i mer enn et par setninger i historie bøkene.

Men en ting jeg kan være 80% sikker på, er at historien som elevene eller studenter vil lære om vil være stormaktenes historie. Hvis 11. september hadde skjedd i Angola tviler jeg på at norske elever ville lært om dette om hundre år.

Lenke til kommentar
Ellers kanskje en del om effekten av globaliseringen, sekularisering og slikt?

Globalisering var et emne i samfunnsfag da jeg gikk vgs, så den er allerede her.

 

Jeg stor tro for at krigen mot terrorisme kommer til å bli tema.

Ellers så vil vel kanskje krigen på Balkan bli nevnt (oppløsningen av Jugoslavia og Kosovos uavhengihetserklæring bla.)

Lenke til kommentar

Jeg tror vi i stor grad vil bli husket for vår teknologi.

 

Kapittelet om den industrielle revolusjon i dagens historiebøker er omfattende, og vår tids teknologiske revolusjon er av nesten like stor betydning. Hvordan en økt globalisering påvirker verden vil utvilsomt være en het potet.

 

Et annet tema som vil bli omtalt er miljøsaken. Om femti år vil vi vite mye mer om dette, og det vil vi enten takkes for eller dømmes for, avhengig av hva vi gjør, og hva konsekvensene av våre handlinger blir i så måte.

 

Finanskrisen vil ingen huske, i likhet med at krisen tidlig på 20-tallet i dag forsømmes av historiebøkene til fordel for krakket anno 1929. Dersom du vil lese om en virkelig finanskrise bør du studere det skotske kolonieventyret i Nord-Amerika, som førte til et tap av 1/3 av alle pengene i Skottland, og at nevnte Skottland mistet sin selvstendighet.

 

Krigen mot terror blir et sentralt tema.

 

Mer senere, undertegnede må bytte hurtigbåt.

Lenke til kommentar

Tja, jeg vil tro at miljøet vil bli nevnt i et eget kapittel. Hva som ble gjort, om teoriene stemte og om vi handlet rett.

 

Krigene vil jo selvfølgelig bli nevnt. Da hovedsaklig Midt-Østen konfliktene, men også disse krigene i Bosnia og Libanon osv. Hver for seg tror jeg ikke de vil få så enormt mye oppmerksomhet, men sammen vil nok dette utgjøre en del. Vi aner jo heller ikke hvordan framtiden vil bli med Afghanistan heller, så det temaet er midlertidig blankt ang. hva som vil eller kan stå i historiebøkene.

 

Jeg lurer også på dette med overbefolkning, men det spiller vel en del på miljø. Hvordan teknologien vår er nå og hvordan den har utviklet seg såpass enormt og fortsetter å utvikle seg vil jo også bli levnet en del oppmerksomhet. Nå har jo NASA fått til utrolige bragder i verdensrommet som garantert forlanger sin plass i historiebøkene.

 

Finanskrisen tror jeg ikke vil bli nevnt i så store åndedrag, kanskje i noen setninger eller et avsnitt, men neppe noe mer. Du har jo også situasjonene i Asia (Kina, Japan, Tibet, Nepal og Nord-Korea). Der er det også mye som kan skje som vil påvirke hva som blir skrevet i historiebøkene den ene eller den andre veien.

 

Det er veldig spennende dog! Når jeg begynner å tenke slik, minner det meg på hvor uforutsigbar framtiden kan være.

Lenke til kommentar

De etniske konfliktene på balkan vil forekomme i historien, men mest som en fotnote, krigene er for små, relativt sett. De vil få like lite spalteplass som alle folkemordene i Afrika på 90-tallet.

 

Politisk vil vi snakke om hvordan Vest-Europa beveget seg mot høyre etter et halvt århundre med sosialdemokratisk hegemoni. Om femti år vil norske skolebøker omtale den økonomiske liberalismen som vår tids EF-strid.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...