Gå til innhold
Spørsmål om hus eller oppussing? Still spørsmål her! ×

Mulighet for å lage varmekabel ut av en kobberledning?


Anbefalte innlegg

Hei

Jeg har et lite prosjekt på ei hytte jeg har. Har lagt en vannledning fra en bekk som ligger 600 meter fra hytta. Så vannrøret er altså 600 meter langt. Det er 50 meters høydeforskjell mellom hytta og bekken. Altså 5 bars trykk.

Vannet skal inn i hytta og brukes til diverse husholdning. Men om vinteren er det spørsmål om vannet fryser eller ei. For kabelen er lakt bare oppe på bakken. Jeg lurer da på om det er mulig å bruke en ringe ledning 0,25 kvadrat igjennom hele vannrøret å sette på 230 volt rett over kabelen. SÅ det dermed blir en sluttet krets. Det vil jo da bli en sluttet krets på 1200 meter og bli en viss resistivitet i kabelen. Har regnet ut at det blir ca. 1W per meter. Vil dette muligens holde for å slippe at vannet fryser...? Eller vill i det heletatt dette fungere uten at det blir kortslutning?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Dette krever nok noe mere spesiell løsning en varmekabel for med et strekk på 600 meter må det noen kilowatt til med varme for å holde den frostfri vinterstid.

Selv med 10W pr. meter ender du opp med en kabel på 6KW.

Det blir strømmregningen sin det.

 

Men det du kan prøve på ettersom dette er en bekk og du ikke betaler kubikkmeteravgift på vannet så vil det hjelpe å la avnnet renne hele vinteren for da har du gjennomstrømning i røret hele tiden.

Frosttapping er et gammelt triks for å hindre dårlig isolerte rør i å fryse.

Lenke til kommentar

har jo disse selvregulerende kablene som tildels har erstattet isotermkablene i det siste. disse varmer kun på punktet der det er nødvendig. Men på ei hytte med kaldt klima kan nok også denne gjøre sitt til att strømregningen blir drøy slik som perpyro sier.

 

å bruke ringeledning eller annet som ikke er beregnet til formålet er helt høl i huet, så det bør du glemme fortest mulig.

Lenke til kommentar

du gjør som du vil men er ulovlig og ikke så brannsikkert :roll:

 

å varmekabler har man ikke lov å legge selv egentlig.

 

elektrikere nekter tilogmed å koble varmekabler som man har kjøpt selv pga de vil at du skal kjøpe fra dem fordi da er det ansvarlig for at alt blir rett og de kan gi garanti og de står ansvarlig hviss det skjer noe feil eller brann oppstår.

Lenke til kommentar

Det med at ikke elektrikere vil koble til varmekabler kunden har kjøpt selv henger sammen med ansvar.

Har en case som blei advokatmat fordi jeg hadde kobla til en varmekabel som kunden hadde kjøpt og lagt selv.

Dette var da et sett med thermostat.

Kabelen blei termografert for å få den dokumentert og gulvets oppbygning er også dokumentert men grunnet en glipp med samsavarserklæringen blei thermostaten objekt for en advokat.

Nå som gulvet var tilstrekkelig dokumentert og tilkoblet og garantiansvar for varmekabelen fraskrevet var det da thermostaten som skulle dø og ettersom denne ikke var nevnt i samsvarserklæringen blei det bråk.

Da er det mye enklere å rett og slett nekte tilkobling av varmekabel kjøpt av kunden, da slipper man bråk i ettertid.

 

Håndtverkerloven sier 5 års håndtverkergaranti til privatpersoner og plan og bygningsloven sier 12 år + ett saksbehandlingsår for reklamasjon.

Hus/leilighet kan ha skiftet eier flere ganger på 13 år og det er mange rare dyr i arken så vil man spare seg trøbbel så unngå slikt.

Lenke til kommentar
  • 2 uker senere...
  • 6 måneder senere...

Ser den med at det hadde kommet til å koste meg dyrt i strømregning. Loven driter jeg langt i. Og at jeg er noe unormal fordi jeg bor på ei hytte er greit. Men det er en fin og billing løsning for meg. Det er så idiotisk å komme med at om man var normal så tømmer man vannet i slangen før vinteren. OO så smart sagt. Topp stemning :D Har jo selfølgelig latt vannet renne så vannet har større mulighet for å ikke fryse. Men det tok ikke lange tiden før det var stopp. Kjøpt meg to 1000 liters tanker og fylte opp. Varte ikke vinteren ut. Men nå som "sommeren" er her så har jeg vann konstant (Y)

 

Takk for gode og dårlige tips ;)

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...