Gå til innhold

Hva slags ferdigheter er mangelvare på markedet?


Myxo

Anbefalte innlegg

Hei!

 

Se for dere følgende scenario:

 

Du tar et fagbrev som IKT-driftsoperatør og dette er din eneste utdanning. Du jobber som teknisk support og har gjort dette i to forskjellige bedrifter de siste fire årene. Har ingen spesielle styrker innen IT, men er mer en slags allrounder på et ganske lavt nivå. Nok til å drive enkel support, men ikke så fryktelig mye mer enn det.

 

Bedriften må på grunn av finanskrise og manglende oppdrag etterhvert se seg nødt til å skjære ned på bemanningen. Ansinitet avgjør og du er dessverre nok til å pakke sekken og gå. Det i seg selv er jo veldig kjipt, men det er ikke bare dårlige nyheter. Som en slags kompensasjon tilbyr bedriften å hjelpe deg inn i ny jobb, ved å tilby å dekke yrkesrelaterte kurs for opptil 100 000 kroner! Dette er kurs du kan ta fritt i løpet av de tre månedene du går i oppsigelsesperioden.

 

Du skal ta kurs som gjør deg mest mulig attraktiv når du skal søke ny jobb. Dette gjelder både tilgjengelighet på nye jobber, og naturligvis lønn. Du kan ta så mange kurs du bare vil innenfor de 100 000. Hva ville du brukt pengene på? Hvordan ville du skreddersydd et mest mulig optimalt kursopplegg?

 

På www.kursagenten.no finnes en oversikt over det som arrangeres over hele landet. En veldig enkel og grei siden.

 

Er veldig spent på hva slags tanker dere i bransjen har om dette.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
sitter å leser om det på finn.no, ikke rart det er mangel på Cisco-folk når alle må ha flere års erfaring med cisco og sertifiseringer...

ser ut som om det er ett veldig lukket marked.

Det er et ganske lukket marked, ja. Men det er mulig å komme seg innpå likevel. Cisco har en del forskjellige programmer som hjelper mange. En jeg gikk på CCNP-kurs med ble med på et slikt program. Det innebærte at han flyttet ned til Nederland (eller var det Belgia tro?) i et år etter å ha bestått CCNP for videre kursing i regi av Cisco. Etter det året så bandt han seg til to år i en bedrift som samarbeidet med Cisco i Norge. Under oppholdet i Nederland (Belgia?) fikk han faktisk også betalt mens han var under opplæring. Jeg husker ikke helt hvilken retning han tok. Dette er forresten ikke "bare bare" å komme seg med på. Det må søkes på og det er flere runder med intervjuer og tester.

Lenke til kommentar

På finn så er de jo vikarbyråene som regjerer. Men de kan være en inngangsbillett for ett firma. Det var sånn jeg entret arbeidsmarkedet. Jeg hadde allerede fått to tilbud i Oslo etter å ha slengt litt med kjeften (Lønn på sånn 400-450.000, CCNP sertifisert og ingen erfaring), men ønsket jobb i Rogaland.

 

Erfaringene med vikarbyråer er opp og ned, noen gidder ikke engang å ringe etter å ha sent cv og ringt på en annonse. Adecco er en av dem, dem har feila to ganger. Jeg søkte på en juniorstilling på Banetele da jeg hadde CCNA og halveis under CCNP og seinere til en jobb i Stavanger. Adecco var utrolig dårlig på følge opp.På førstegangs intervju på telefon klare "selgeren" (De kaller seg rådgivere av en eller annen grunn)å spørre meg hva som er best av EIGRP og OSPF. Jeg ramset opp ting og så klarte han å legge til på slutten at OSPF har bedre QoS.... Den som gadd i det hele tatt følge opp fikk meg. Jeg har positiv erfaring med Jobzone og Xtra. Jeg hadde kun ett ønske: Å være i en av de større cisco miljø i regionen. På den måten kunne jeg dra erfaring ut av disse og knytte kontakter på tvers av firmaer. Når man først har kommet innenfor så får man veldig mange muligheter (selv utenom å være CCIE), så jeg er enig at markedet kan virke litt lukket.

 

 

Det står gjerne at man skal ha mange års erfaring etc i annonsene, kunne ditt og kunne datt, men det er bare å svare fordi enhver stilling er unik, man bruker forskjellige produker/systemer etc. Og det finnes ikke en kjeft som er superdyktig i alt. Vet om store bedrifter som ikke har klart å fylle opp stillinger på månedsvis. Minimum er CCNA selv om du har bachelor og master. Har du ikke grad eller erfaring er CCNP minimum. Man kommer veldig langt med erfaring (kanskje lengst?)

 

 

Når det gjelder kursing kan man gjøre utrolig mye på egenhånd. Bøker, videoer, kursing på nett. CCNA kan man ta på egenhånd. Er du helt blank hjelper ikke en ukes kurs. Har du mulighet å gå Cisco Network Academy er det noe av de bedre veiene man kan gjøre det på. Jeg har gått på flere intensive kurs i utlandet, du får størst ubytte hvis du har lagt grunnlaget. Du blir ikke god i Cisco hvis du tar CCNA på 5 dager. Du er faktisk totalt ubrukelig i jobbsammenheng. Vet at Cisco selv har opplegg for egne ansatte hvor dem på litt over ett år skal ta CCIE. Tror dem har gått over noe som heter 360 progammet nå ,som også tilbys via 3 parts leverandører. Jeg selv dro til India og fikk 370 timer labbing på 5 uker. Jeg fikk veldig bra utbyttte fordi jeg hadde forberedt meg godt i forveien. De andre som startet uten forberedelse falt ganske lett fra.

 

For 100.000kr og hvis man er interessert i nettverk ville jeg ha tatt CCNA på egenhånd og gått CNAP CCNP i ett år.

Endret av VictorOsborn
Lenke til kommentar
  • 2 uker senere...

cisco er ikke alt, selv om det kan virke sånn utenfra for cisco er veldig flinke med markedsføringen sin. Noen av de store ISPenes infrastruktur er nesten bare Juniper produkter. (og da faller en del av CCIE/CCNP pensum utenfor). I "real life" vil du møte på produkter fra alle leverandører, derfor er det kanskje lurt å ikke spesialisere seg for tidlig.

 

Kan du CCNA og lærer deg litt om Juniper er du godt i vei. Jeg selv, valgte en retning innenfor sikkerhet i stedet for kjerne ruting, osv. Mye avhenger av dine egne interessert. Noen er kun interessert i kjerne ruting, mens noen i sikkerhet. Det beste er å få "all rounder" erfaring i starten og så spesialisere deg senere. Finner du ut att cisco er veien videre, kan du få arb giver til å betale for dette.

Endret av cspace
Lenke til kommentar

Tror ikke jeg har noe problem i å gå fra IOS, IOS-XR (Debian) etc til JUNOS. Har du jobbet med BGP, OSPF,IS-IS, Multicast etc så vet du hvordan det fungerer og hva man vil. MPLS er feks Cisco som stod bak etc. Dessuten tar Cisco mer og mer av providermarkedet etter at de har begynt å satse på det også..... Man er nødt til å begynne ett sted, Cisco har 70% av markedet, flere bøker/kurser/videoer/opplæringsprogrammer enn HP/Juniper/andre til sammen. Så det er litt mer enn bare markedsføring som Cisco er gode på. Jeg tror ikke de er kun boksene som gjør at de er så store.

 

Hvordan blir man en all arounder? Kunne litt av alt? finne et firma som har Cisco og Juniper i core? ett firma med enterprise netverk har gjerne standardisert alt, så unngår man konflikter og er enklere å drifte. Man må starte ett sted. Områdene er ommfattende, feks provider nettverk er veldig forskjellig fra feks enterprise nettverk. Sikkerhet, lagring og voice er også store områder. Større firma, jo mer spesialisert blir man. Jeg begynte med ruting og swiching med typiske enterprise technologier og dette bygger grunnmuren før man går inn feks datacenter, sikkerhet eller provider. Nei start med CCNP, lær Junos etc seinere. Man er nok nødt til å ta i produktene, man lærer lite av å bare gå igjennom en RFC eller en eller annen standard på forelesing. Det du ikke bruker, glemmer du.

 

Man kan få en arbeidsgiver å betale for udanning man da er man allerede tatt inn i varmen.

Endret av VictorOsborn
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...