TRD4U Skrevet 6. september 2009 Del Skrevet 6. september 2009 Sitter her med en aldri så liten kjemirapport (Kjemi 2) fra et forsøk, hvor vi oksiderte glyserol (propan-1,2,3-triol) til et aldehyd og videre til en karboksylsyre, ved hjelp av kromsyrereagens. Første spørsmål blir vel egentlig om dette er mulig? For det andre hvilke(n) -OH-gruppe er det som bli oksidert til en -CHO-gruppe og videre til en -COOH-gruppe? Er det bare å velge en av de? Hva heter aldehydet og karboksylsyra? Dersom noen kunne komme med noen strukturformeler hadde jo det vært veldig fint! Takker for hjelpen Lenke til kommentar
Janhaa Skrevet 7. september 2009 Del Skrevet 7. september 2009 Sitter her med en aldri så liten kjemirapport (Kjemi 2) fra et forsøk, hvor vi oksiderte glyserol (propan-1,2,3-triol) til et aldehyd og videre til en karboksylsyre, ved hjelp av kromsyrereagens. Første spørsmål blir vel egentlig om dette er mulig? For det andre hvilke(n) -OH-gruppe er det som bli oksidert til en -CHO-gruppe og videre til en -COOH-gruppe? Er det bare å velge en av de? Hva heter aldehydet og karboksylsyra? Dersom noen kunne komme med noen strukturformeler hadde jo det vært veldig fint! Takker for hjelpen lurer litt på om det, i første omgang, dannes glyseraldehyd, og/eller dihydroksiaceton Lenke til kommentar
Janhaa Skrevet 7. september 2009 Del Skrevet 7. september 2009 lurer videre på om aldehydet oksideres til 2, 3 dihydroksipropansyre (glyseric acid) Lenke til kommentar
GeO Skrevet 9. september 2009 Del Skrevet 9. september 2009 Hm. Min fornuft tilsier at de to «ytterste» OH-gruppene (nr. 1 og 3) blir oksidert først til CHO-grupper og så til COOH, mens den i midten (nr. 2) blir oksidert til en C=O-gruppe. I praksis skjer dette direkte, siden kromsyre er et veldig kraftig oksidasjonsmiddel. Lenke til kommentar
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Start en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå