Gå til innhold

Glødepærer forbys fra 1. september, hvor var debatten?


Anbefalte innlegg

Som alle vet så er det ikke lov å selge mere pærer i butikken etter september har begynt. (man kan selge pærer i butikken etter september har begynt men butikken kan ikke kjøpe fler så beholdningen (lageret) går tomt)

 

Så lurte på hvor mange dere har hamstret? Jeg kjøpte sekken full idag skal ha et par ekstra pærer når de jeg har tar slutt. Ellers må alle kjøpe sparepærer.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
Hvorfår er det ikke lov med pærer lenger?

Så på Forbrukerinspektørene tidligere i dag at de bare gjør om 20% av energien til lys. Spare-, halogen- og LED-pærer er visst mye mer effektive, og dermed mer miljøvennlige.

 

Forbudet mot salg av tradisjonelle lyspærer blir innført i hele Europa. Den tradisjonelle glødelampa er nemlig en energisløser av de helt store. Pærene som nå er på vei ut, bruker 80 prosent av energien på varme og bare 20 prosent til lys!

 

EDIT: feil info (som viste seg å være rett likevel)

 

EDIT: Tror de sa at 5% blir gjort om til lys selv om det står noe annet på netsidene. I følge wikipedia: "Når en glødelampe lyser opp, går ca. 95% av energien ut som varme til omgivelsene."

Endret av Martin_PS3
Lenke til kommentar
man sparer ingenting på å bruke sparepære innendørs, iaffal ikke på vinteren. jo mindre pærene varmer, jo mer må ovnene varme for å holde termostaten. man sparer absolutt null kroner. utendørs er en annen sak

 

 

Hva hvis jeg vil ha lys på fortøljen, men vil ha det kaldt på fortøljen. Sparer jeg absolutt med sparepære da?

Endret av Nesebrus
Lenke til kommentar

Enda et drittforslag fra hysteriske miljøvernere!

Det verste lyset man får er lyset ifra lysrør/sparepærer.

det er flatt og dødt og får alle rom til å virke som sykehus.

 

det samme gjelder de fleste LED pærer.

 

halogenpærer har veldig bra lys men får man halogenpærer til å sette i taklampa, nattbordslampa osv? tviler på det du!

 

Den energien som brukes på lyspærer er minimal, det er kun i sommermånedene denne strømmen er "bortkasta" og da bruker man jo knapt nok lys på dagtid. om vinteren så vil jo pærene gi varme også som igjen betyr at man kan skru ned effekten på varmeovnen.

Lenke til kommentar

Fra og med tirsdag 1. september vil det ikke lengere være mulig å kjøpe glødepærer i norske butikker. Istedefor får man pærer som er mye dyrere, som ikke kan dimmes og som inneholder mange skadelige stoffer. Argumentet for forbudet er lavere energibruk, men det har minimal betydning i Norge da energien som ikke blir lys blir varme i rommet hvor lyspæren er. Altså må man bare bruke mere energi et annet sted og de som har oppvarming med olje eller parafin kan bare riste på hodet over galskapen.

 

Hvordan har man kunne gjennomført noe slikt helt uten debatt eller mediaoppmerksomhet i Norge?

Lenke til kommentar

Det finnes dåg et alternativ til vanlige matte glødelamper som gir noenlunde samme lyset og det er halogenpærer støpt inn i ei vanlig pære med E27 sokkel.

De selger dem på blandt annet Rema.

Ser i hvertfall ikke pointet med å hamstre når forbudet først har tredd i kraft, man ender jo bare med å gå tom for pærer før eller senere så det er like greit å konvertere med det samme.

Endret av perpyro
Lenke til kommentar

Det blir ikke forbudt å selge glødelyspærer etter 1.september.

 

Allerede den 1. september forbys produksjon og import til EU av alle matte glødelamper og klare glødelamper på 100 W eller mer. Disse lampene får dog fortsatt anvendes og butikkene får selge ut sine gjenværende lagerbeholdninger. Hele utfasingen skal være gjennomført i september 2012 da produksjon og import av de siste gjenværende 15 W glødelampene forbys. Forbudet vil få stor innvirkning på forbrukernes holdning til innkjøp og kvalitet av lyskilder. I EU tas det løpende beslutninger som har til hensikt å verne miljøet. Ingen beslutninger har dog tilnærmelsesvis fått samme oppmerksomhet som EU’s Ekodesignkomité sin beslutning om å fase ut den konvensjonelle glødelampen etter et raskt tidsskjema.

Les mer og se lenker her.

 

:)

Lenke til kommentar

Vi har fremdeles utelys og sommer, hvor å bruke glødepærer er helt bortkastet bruk av energi. Dersom man bruker sparepærer inne om vinteren vil man bare måtte fyre litt mer med ovnen, og det totale energiforbruket vil være det samme. Jeg er rimelig sikker på at det finnes måter som gjør at lysrør kan dimmes.

 

Den eneste ulempen med loven blir da altså at sparepærer/lysrør er dyrere. Konklusjonen er at jeg støtter denne loven, som er et lite bidrag til å begrense energiforbruket vårt, og derav begrense global oppvarming og forurensningsproblemer.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...