Gå til innhold

Gordon Brown vil styrke Afghanistans hær.


Gordon Brown vil styrke Afghanistans hær  

13 stemmer

  1. 1. Støtter du en styrkning av Afghanistans hær ved hjelp av Storbritania?

    • Ja
      12
    • Nei
      1
    • Ingen formening/vet ikke
      0


Anbefalte innlegg

Storbritanias statsminister Gordon Brown vil styrke Afghanistans hær ved hjelp av Storbritania. Han mener at sterkere afghanske styrker vil gjøre det lettere for Afghanistans regjering å selv ta tak i opprøret og stabilisere landet:

 

http://www.vg.no/nyheter/utenriks/artikkel.php?artid=577836

 

Tror dere han har rett? Er styrking av Afghanistans hær det som må til? Har han for store ambisjoner:

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Helt enig! Om Afghanistans sikkerthet skal være opp til de utenlandske styrkene i all evighet vil aldri afghanerne få noe annett inntrykk av forandring enn at sikkerheten deres i realiteten ligger i andres hender og at det er opp til andre å bestemme hvor tygt Afghanistan skal være. Men Storbritania burde ikke trenge å gjøre dette alene, det burde bli et felles prosjekt gjennom NATO.

Lenke til kommentar

Det burde sendes mer soldater til landet, også mange fler fra Norge. Det vil huskes når vi selv trenger hjelp i fremtiden.

 

mer soldater med tanks, droner, jagerfly,helikoptere, missiler etc etc. Ta provins for provins nå. En skikkelig intensivering i krigføringen nå vil kunne gjøre at man fortere kan trekke NATO styrker ut av landet. Hvis man får en større andel droner til landet vil nok taliban lide mye mer og mye fortere

Lenke til kommentar

Det bør absolutt sendes flere soldater og rekruteres flere soldater i Afghanistan, men samtidig bør bistanden økes KRAFTIG slik at man får bygd opp gode skoler og sjukehus og det bør skapes arbeidsplasser, da er man godt på vei mot et tryggere samfunn. Ekstremistene vil selvfølgelig prøve å sabotere dette (slik de prøvde med valget) så derfor må det rekruteres flere soldater og politifolk.

Lenke til kommentar

kun millitærmakt vil ikke løse noe, derfor må det internasjonale samfunnet øke bistanden samtidig som man styrker sikkerheten. Det er ikke vær mann eller land for seg selv HeatSeeKinG, som et av verdens rikeste land bør vi hjelpe Afghanistan slik at de kan bli et trygt demokratisk land. Selvfølgelig må vi også løse de problemene vi har her hjemme også.

Lenke til kommentar

Til tross for at jeg er en sterk motstander av krigen i Afghanistan, så mener jeg at når man først har tatt en beslutning å bryte suverenitetsprinsippet til Afghanistan så skal jobben, som man har påbegynt, gjøres ferdig.

 

For å kunne stabilisere Afghanistan militært så må det flere innsatsstyrker til, dermed støtter jeg forslaget om økt bemanning. Men, det er viktige å presisere at dette tiltaket er langt i fra nok hvis man har som plan å få Afghanistan til fungere som en demokratisk stat med legitim regjering en gang i fremtiden. Det å bruke militære tiltak alene er ikke tilstreklig for å kunne endre preferanser til et helt samfunn som ikke har demokratiske tradisjoner. Dette er et land med voldelig og konfliktfull historie der autoritære regimer har vært den mest brukte styringsformen. Det å endre preferanser til et helt samfunn kan ikke gjøres med makt, noe som jeg har påpekt flere ganger i forhold til temaet.

 

Det må innføres tiltak som innebærer mer gulrot og mindre pisk, slik at den ideologiske og moralsk/etiske avstanden mellom den vestlige verden blir mindre i forhold til det afghanske samfunnet. Det afghanske samfunnet må få mer info om våre preferanser, målsetninger og planer, slik at vi luker bort misforståelser mellom parter. For å kunne nå det afghanske samfunnet, og med det øke opplysningsfaktor hos dem, trenger vi større investering på kommunikasjonskanaler. Dette innebærer mer resurser til infrastruktur, slik som vei, nett, tv, radio osv. Jeg tror ikke at folk her i vesten er klar over hvor stor prosent av innbyggere i Afghanistan bor avsides, og dermed har ikke en gang tilgang til radio slik at regjeringen på et vis kan kommunisere med resten av samfunnet og øke sin legitimitet.

 

Samtidig er avstander i Afghanistan store på bakgrunn av dårlige og manglende veier, i tillegg til at tilgang til offentlig transport eller andre fremkomstmidler er i stor grad fraværende. Mobilisering av folket til å støtte demokratiet er for dårlig fordi man bruker alt for lite resurser på de nevnte tiltakene. Sist, men ikke minst, må vi øke materielle resurser til skolering slik at den store andelen av folket, som ikke kan skrive og lese, kan opplyses om hva demokrati innebærer, og om sin egen historie, kultur, osv.

 

Demobilisering er en ting, reintegrasjon er en annen ting. Den første lyktes vi bare delvis i, mens den andre har vi mislyktes totalt. Lokalt kjennskap er avgjørende for å kunne igangsette mest treffsikre tiltak. Det som skjedde i Afghanistan var at vi behandlet det afghanske samfunnet veldig generelt, og dermed ikke tok i betraktning lokale variasjoner. Ulike mennesker har ulike behov. Det som er enda mer paradoksalt er at vi, etter å ha vært i Afghanistan i snart 10 år, fremdeles ikke tar disse variasjoner i betraktning. Koordinering mellom de ulike organisasjoner, både GO og NGO, har vært for dårlige, dermed har mye av resurser gått til uriktige formål. Hele prosessen har vært lite gjennomtenkt, uten konkrete planer hva som skal skje i etterkant av okkupasjon. Dette er absurd, spesielt ved tanke på all den kunnskapen man tilegnet seg etter at Sovjet mislyktes i Afghanistan på 80-tallet.

Endret av statsviter
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...